Kósa: egyben tartjuk a Munkácsy-trilógiát

Vágólapra másolva!
A kormány továbbra sem tett le arról, hogy megvásárolja Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című képét – jelentette be Kósa Lajos. Debrecen polgármestere szerint ehhez azonban még meg kell teremteni a jogszabályi hátteret. 
Vágólapra másolva!

A képet ugyan visszaállítják a kanadai Hamilton Művészeti Galériába, de nyáron végleg megvásárolnák - mondta Debrecen polgármestere. Kósa Lajos a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy ennek az anyagi fedezete már rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Bank értéktárprogramjában. A Fidesz ügyvezető alelnöke arra is kérte a kormányt, hogy a trilógia másik darabját, a Golgotát is vásárolja meg Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőtől. A harmadik alkotás, az Ecce Homo már a magyar államé.

Már készül a jogszabály

Ma nincs olyan jogszabály Magyarországon, ami rögzítené annak feltételeit, hogy milyen módon vásárolhat külföldi műkincseket a kormány. Kósa Lajos elmondta, hogy erről már az Állami Számvevőszék véleményét is kikérték. Mint kiderült, jogszabályi háttér híján csak közbeszerzéssel lehetne a festményt megvásárolni, ami ebben az esetben nem járható út - magyarázta Debrecen polgármestere. A Fidesz ügyvezető alelnöke közölte azt is, hogy az igazságügy-miniszter utasítást kapott a kormánytól, hogy dolgozzák ki azt a jogszabályt, amelynek alapján a kormány közbeszerzés nélkül vásárolhatna külföldi tulajdonú műkincseket. A tervezet már a következő vagy az azt követő kormányülés elé kerülhet. Annak elfogadása esetén újból felkeresik a képtulajdonosokat, és akkor már a konkrét összegekről tárgyalhatnak – tette hozzá Kósa Lajos.

Sikertelen tárgyalások

Tegnap derült ki, hogy Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája nem maradhat együtt a debreceni Déri Múzeumban, miután a Krisztus Pilátus előtt című festmény megvásárlásáról, illetve a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló, kormányzati szintű tárgyalások nem jártak sikerrel. Pákh Imre, amerikai-magyar műgyűjtő erre reagálva az MTI-nek azt mondta, tudomása szerint érdemben senki sem tárgyalt a kanadai Hamilton galériával a kép megvásárlásáról.