Jelentkezett valaki a Hármashatárhegyi reptér hasznosítására

Vágólapra másolva!
Egy másik repülőklub szívesen üzemeltetné a létesítményt.
Vágólapra másolva!

A Hármashatárhegyi repülőtér ingatlanjainak ideiglenes hasznosítására az Ultrakönnyű Repülésért Sportegyesület nyújtott be kérelmet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-hez idén júliusban – derül ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek egy parlamenti képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.

A sportrepülőteret korábban használó Műegyetemi Sportrepülő Egyesület (MSE) vagyonkezelési szerződését 2013 júniusában felmondta az MNV, a Légiközlekedési Hatóság pedig tavaly októberben visszavonta a repülőtér üzembentartási engedélyét. Az MSE bírósági keresetet nyújtott be a döntés ellen, az eljárás jelenleg is folyik. A repülőteret áprilisban szerette volna birtokba venni az MNV, de a sportrepülők ezt megakadályozták. A miniszter szerint az ingatlanokat a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület még nem adta az MNV Zrt. birtokába. A jogvitáról itt is olvashat.

Az ügyben Staudt Gábor jobbikos képviselő kérdezte a minisztert. Ezt a kérdést tette fel: "Kinek az érdeke hogy koncepciós eljárással felszámolják a közel százéves hagyományokkal rendelkező hármashatárhegyi sportrepülést?"

A válasz az Országgyűlés honlapján olvasható. Eszerint az MNV-nek nem célja a sportrepülői tevékenység megszüntetése, az ingatlanok átminősítéséről sem született döntés, és nem készült megvalósíthatósági tanulmány sem, ami a repülőteret érinti. A miniszter szerint a kormány csak a vagyonkezelési szerződés felmondása érvényességének elbírálása és az ingatlanok birtokbavétele után rendelkezhetne a jövőbeli hasznosításról.