Nyomoz az ügyészség az érpataki akasztás miatt

Érpatak polgármester rasszizmus akasztás
A település polgármestere, Orosz Mihály Zoltán egy kisebb rendezvény keretében felakasztott két izraeli politikust, a volt államfő Simon Pereszt és a miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut ábrázoló bábut.
Vágólapra másolva!
Közösség elleni uszítás miatt nyomozást indított az ügyészség az érpataki polgármester akciója miatt.
Vágólapra másolva!

Az izraeli nagykövet feljelentésére közösség elleni uszítás bűntettének gyanújával nyomozást indított a Nyíregyházi Járási Ügyészség a hétvégén Érpatakon történtek miatt – közölte a Legfőbb Ügyészség. A település polgármestere, Orosz Mihály Zoltán egy kisebb rendezvény keretében ugyanis felakasztott két izraeli politikust, a volt államfő Simon Pereszt és a miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut ábrázoló bábut. A polgármester szerint az akasztásra a két politikus bűnei, és a palesztinok ellen indított offenzíva miatt van szükség.

Orosz Mihály Zoltán a rendezvényen Forrás:erpatakimodell (Youtube)

A történtek miatt az izraeli nagykövet a Legfőbb Ügyészséghez fordult, az ügyészség a megkeresését feljelentésként értelmezte és továbbította az ügyet a helyi ügyészségnek.

Az Érpatakon történteket a magyar kormány közleményben ítélte el. A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium azt írta, megdöbbenéssel fogadtuk Érpatak polgármesterének hétvégi akcióját. „Más államok vezetői feletti önkényes és jelképes ítélkezés összeegyeztethetetlen az európai normákkal és a jogállamisággal is. A polgármester a gázai háborút és annak ártatlan áldozatait használja fel ürügyként gyűlöletkeltő propagandája terjesztéséhez” - írták.

Az érpataki polgármester utoljára júniusban hallatott magáról, amikor résztvett a melegfelvonulás ellen szerveződött tüntetésen, majd kiabálva próbált csatlakozni a felvonuláshoz néhány társával. A biztonsági őrök azonban nem engedték. A felvonulásról készített videónk elején, 0:16-tól látni: