Keserű, de erős igen az MSZP-től az összefogásra

MSZP gyűlés az MSZP székházban Budapesten 2014. augusztus 8-án második
Kunhalmi Ágnes
Vágólapra másolva!
Összezárt az MSZP, így végleg eldőlt, hogy a szocialisták az őszi önkormányzati választásra összeállnak az Együtt-PM-mel és a DK-val. Budapesten a kerületek többségében közös jelölt lesz, és közös a főpolgármester-jelölt is: Falus Ferenc.
Vágólapra másolva!

Négy nap vajúdás és komoly belső ellentétek után az MSZP belátta: nem a legjobb alkut kötheti az őszi választásra az Együtt-PM-mel és a DK-val, de enélkül, önállóan elindulva mindannyian veszítenek.

Nehéz, de bölcs döntés volt

A fővárosi MSZP és a budapesti küldöttértekezlet nehéz, de bölcs és felelős döntést hozott pénteken, amikor majdnem 90 százalékos szavazati aránnyal elfogadta a koordinált választási együttműködésről szóló csomagot - jelentette be a párt budapesti elnöke a mintegy két és fél órás tanácskozás után.

Kunhalmi Ágnes bejelentette, hogy 90 százalékos támogatottságot kapott az baloldali összefogás Fotó: Szabó Gábor

Ez azt jelenti, hogy az október 12-i önkormányzati választáson az MSZP, az Együtt-PM és a DK a kerületek többségében közös polgármester-jelölttel és közös kampánnyal indul - mondta Kunhalmi Ágnes. Hozzátette: hasonló arányban, csaknem egyhangúan támogatta a küldöttértekezlet, hogy a három párt közös főpolgármester-jelöltje Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos legyen.

Ehhez a szocialisták eddigi hivatalos főpolgármester-jelöltjének vissza kellett lépnie. Erről, Horváth Csabának az ülésen bejelentett döntéséről Kunhalmi úgy fogalmazott: ő is nehéz döntést hozott, de így végül minden akadály elhárult a változás elől.

A Fidesz nem verhetetlen

A koordinált indulással újra kinyílik a verseny Kunhalmi szerint a Fidesz és baloldali ellenzéke között a fővárosban, a változtatni akarók pedig bizonyíthatják, hogy "a Fidesz nem verhetetlen." A párt budapesti elnöke megjegyezte: a 2018-as parlamenti választás sikeréhez az idén őszi voksoláson át vezet az út.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy az Együtt-PM-mel és a DK-val hétfőn tető alá hozott, ám a fővárosi szocialisták egy jelentős része szerint hátrányos, ezért felülvizsgálatra szoruló paktum néhány apró részletében azóta változott, de mindez nem érinti érdemben annak egészét.

Hozzátette: a pénteki szavazás kötelező erővel bír, így az egyezségen a három párt közös megegyezéssel még akár változtathat, de egyoldalúan erre senki részéről nincs lehetőség. Kunhalmi is elismerte, hogy az összefogás érdekében minden félnek kellett áldozatokat hozni.

Nem a legjobb, de az egyetlen

Az áldozathozatalról beszélt a Kunhalmi után a Jókai utcai pártszékház előtt mikrofonhoz lépő Horváth Csaba is. Azzal kezdte, hogy a küldöttértekezlet által meghozott döntés a koordinált indulásról nem a legjobb, de az egyetlen kompromisszumos megoldás volt. Szerinte az összefogás alternatívát kínál a Fidesz és Tarlós István világával szemben.

Horváth Csaba is Falus Ferenc közös főpolgármester-jelöltségét támogatja Fotó: Szabó Gábor

Horváth megerősítette, hogy lemondott a főpolgármester-jelöltségről, és támogatja, hogy Falus Ferencet indítsák közösen az újrainduló főpolgármester ellenében. "Falus Ferenc lehet az a kovász, amely összeköti a baloldali és liberális jelölteket" - tette hozzá.

A következő hetek, hónapok már nem az ellentétekről, hanem a kampányról és a közös programról szólnak majd - ígérte. Horváth Csaba végül megjegyezte: október 12-én kiderül, hogy a most jóváhagyott volt-e a győztes stratégia vagy a teljes összefogás lett volna a jobb, amit a tavaszi parlamenti választáson is követtek. A szocialista politikus ezután kérdésekre nem válaszolt, hanem kocsiba ült és elhajtott.

Legyűrték az elégedetlenkedőket

A hárompárti együttműködést 90 százalékos többséggel jóváhagyó szavazás erős felhatalmazás ugyan, de azt is jelzi, hogy az MSZP-n belüli megegyezés-pártiak legyűrték az elégedetlenkedőket. Az egyezséget szintén megszavazó keddi párttanácsülés után ugyanis Horváth Csaba és a szocialisták harcos szárnya átírta volna a megállapodást, és követeléseket támasztott az Együtt-PM-mel és a DK-val szemben.

Steiner Pál nem akarta megszavazni a paktumot, mert így nem ő indul az V. kerületben polgármesterjelöltként Fotó: Szabó Gábor

Az MSZP több városrészben polgármesterjelöltjei visszaléptetését kérte partnereitől. Az V. kerületben például Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke helyett Steiner Pál volt szocialista polgármestert indították volna, míg a X. kerületben elvárták volna a DK-tól a korábban szintén az MSZP-ben politizált Élő Norbert visszaléptetését, mert saját emberüket, Somlyódy Csabát indították volna polgármester-jelöltként.

Somlyódy Csaba úgy érezte, elveszik a befektetett energia, ha nem ő indulhat a X. kerületben Fotó: Szabó Gábor

Steiner és Somlyódy egyébként a küldöttértekezletre érkezve nem is titkolta csalódottságát és haragját. "Pillanatnyilag én vagyok az MSZP polgármester-jelöltje az V. kerületben, de majd elválik" - mondta Steiner, hozzátéve: nem szavazza meg az Együtt-PM és a DK paktumát. Somlyódi pedig arról beszélt még a tanácskozás előtt, hogy Kőbánya nyerhetőnek tűnik, de nem kevés munkát, energiát és pénzt öltek eddig a felkészülésbe, amely az ő indításával számolt, és ez most elveszik Élő jelölésével.