Orbán: Elutasítjuk az utópiákat, hiszünk a szabadságban

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor Debrecenben arról beszélt, hogy a kiművelt emberfő Magyarország legfontosabb aranytartaléka, amit az egyetemeknek meg kell sokszorozniuk. A miniszterelnök szerint itt az esély, hogy „Európa legmodernebb konzervatívjai legyünk”.
Vágólapra másolva!

Az egyetemek felelősséggel tartoznak a családoknak és az egész nemzetnek, a kormány pedig osztozik ebben a felelősségben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a százéves Debreceni Egyetem jubileumi tanévnyitóján, a debreceni Református Nagytemplomban.

A kiművelt emberfő Magyarország legfontosabb aranytartaléka, ezért az elvárás egyértelmű: az egyetemeknek meg kell sokszorozniuk „a családoktól kapott talentumok” értékét, méghozzá használható tudással és értékes diplomával – fogalmazott beszédében a kormányfő.

Az ország helyzetéről szólva Orbán Viktor azt mondta: „mi, magyarok ma nem követünk egyetlen ideológiát sem, elutasítjuk az utópia minden formáját, hiszünk a szabadságban”. Szerinte itt az esély, hogy „Európa legmodernebb konzervatívjai legyünk”.

Orbán Viktor miniszterelnök beszél a százéves jubileumát ünneplő Debreceni Egyetem ünnepi tanévnyitóján Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Orbán: Ez elképzelhetetlennek tűnt

Értékelése szerint „a liberális relativizmus és a szocialista egyenlősdi rostáján” kihullottak az életből az olyan szavak, mint elhivatottság, kötelesség, dicsőség, helytállás, becsület, nagyság, haza, odaadás, rang, rend, szilárdság. „Ezek (...) ma már nem részei a köznyelvnek, pedig nélkülük aligha állhatnánk ma itt. Nélkülük aligha lehettünk volna túlélői az elmúlt száz évnek” – hangsúlyozta. Ám ma nem is azon kell gondolkodni – folytatta a miniszterelnök –, hogy mi lesz száz év múlva, hiszen az sem látható biztosan, mi lesz a következő hónapokban.

Egy éve még elképzelhetetlennek tűnt – utalt az ukrán válságra –, hogy egy Magyarországgal szomszédos államot „a felbomlás veszélye” fenyegessen, ahogyan az is – mondta az Iszlám Állam szélsőséges szervezetről szólva –, hogy keresztény emberek lefejezéséről készült képeket osszanak meg hóhéraik közösségi oldalakon.

Elöl Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora (b), Kósa Lajos, Debrecen polgármestere (b3), Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j, takarásban), mögöttük Jakab István, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke (b2) a százéves jubileumát ünneplő Debreceni Egyetem és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem ünnepi tanévnyitóján, a debreceni Református Nagytemplomban 2014. szeptember 7-én. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Új időszámítás kezdődött

Orbán Viktor szerint az ilyen bizonytalan időszakok a cinizmus melegágyai, különösen a kommunizmustól sújtott népeknél, hiszen olyanokat hallani, hogy „csak az dolgozik, aki balek”, „a becsület és a tisztesség smafu”, „a gyerek kolonc”, „a nemzet meg csak egy vicc”. A kormányfő ezért azt kérte az egyetemi hallgatóktól, ne engedjenek a cinizmusnak, mert abból soha nem épül semmi, az csak rombol.

„Miért ne állíthatnánk, hogy a rendes ember munkából él, hogy a magyar föld legyen a magyaroké, (...) hogy első a család, és hogy a haza a miénk?” – tette fel a kérdést. A miniszterelnök beszéde végén úgy fogalmazott: a mai „nemzeti kormányzás” nem azt jelenti, hogy a rendszerváltó nemzedék felért a csúcsra, sokkal inkább azt, hogy „új időszámítás kezdődött”, „minden újradefiniálható, új alapokon új közösség és más jövő építhető”.

„Ahol most vagyunk, nem valaminek a végét, a betetőzését jelenti, hanem valaminek a kezdetét. Mi, a rendszerváltó nemzedék megtisztítottuk a terepet a bozóttól, de a tisztást otthonossá tenni már az önök dolga” – zárta szavait az egyetemi diákság előtt Orbán Viktor.