Magyarországon szinte büntetlenül lehet erőszakoskodni a nőkkel

Törd meg a csendet! Olyan voltam mint egy bábu, mint az állatok akik nem moccannak, amig érzik a veszélyt dr. life
Vágólapra másolva!
Ma Magyarországon mondhatni büntetlenül lehet elkövetni szexuális erőszakot. Az esetek alig egy százalékában fogják el az elkövetőt. Az áldozatok nálunk nem mernek feljelentést tenni, ráadásul a rendőrség is inkább lebeszéli őket erről – mondta az Origónak adott interjújában Cserháti Éva, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület munkatársa. Az ELTE fonyódligeti gólyatáborában történt nemi erőszak után "Törd meg a csendet!" címmel indított kampányt a Life.hu. A szakember szerint a kezdeményezés segíthet abban, hogy több elkövető kerüljön rács mögé. 
Vágólapra másolva!

A médián keresztül általában azok az esetek jutnak el az olvasókhoz, amikor a nők vagy a lányok ellen elkövetett nemi erőszak, szexuális visszaélés egy oktatási intézményben vagy ahhoz köthetően történik. Csak ezekre derül fény, vagy egy tanár-diák kapcsolat valóban ki van téve ilyesfajta veszélynek?

Az ilyen esetek kapcsán jellemző, hogy egyfajta hatalmi hierarchia van az elkövetők és az áldozatok között. Tehát egy oktatási intézmény „remek” táptalaja a szexuális abúzusnak. De idesorolható például az orvos-beteg kapcsolat is. Ugyanakkor nem lehet általánosítani, hiszen ez a hierarchikus viszony ugyanúgy jelen van a családon belül is. A mai társadalom felfogása alapján a férfi-nő kapcsolat eleve ilyen. És ha erre még ráerősít egy intézményi háttér is, például az egyetem vagy az általános és középiskola, akkor ott még erősebben, tehát duplán kiszolgáltatott helyzetbe kerül az áldozat.

A fiatal magyar nők mintegy egyharmada válik szexuális erőszak áldozatává még 21 éves kora előtt – ezt az ön kollégája, Wirth Judit mondta az ELTE gólyatáborában történt fonyódligeti eset kapcsán az Origónak. Tényleg ennyire drasztikus a helyzet Magyarországon?

Az Európai Unió országaiban végzett kutatás szerint a 15 és 74 év közötti magyar nők kilenc százaléka válik élete során szexuális erőszak áldozatává Magyarországon. Ez a szám első hallásra alacsonynak tűnik, azonban azt tudni kell, hogy nálunk mernek a legkevesebben erről beszélni Európában, tehát ennél jóval magasabb lehet a magyar nők ellen elkövetett szexuális erőszakok száma.

Mi számít szexuális erőszaknak?

Szexuális erőszaknak számít minden olyan szexuális együttlétre való kényszerítés, ami nem feltétlenül jár penetrációval (behatolással), illetve fizikai bántalmazással. Szexuális erőszak lehet az orális szex, valamint a nem kívánt érintés is. A szexuális áldozatok általában leblokkolnak, az elkövetők nem feltétlenül alkalmaznak fizikai erőszakot velük szemben.

Egyébként átlagosan a 20 százalékuk, vagyis minden ötödik nő legalább egyszer szexuális áldozattá válik életében.

Cserháti Éva: Egy oktatási intézmény „remek” táptalaja a szexuális abúzusnak Fotó: Bielik István - Origo

Az azonban ennél jóval aggasztóbb, hogy az esetek alig egy, pontosan 0,17 százaléka jut el a hatóságokhoz, ami szintén azt mutatja, hogy inkább hallgatnak a nők erről. Magyarországon évente átlagban 145 elkövető ellen indul eljárás, pedig – ha csak az említett kutatás adatait vesszük figyelembe – évente körülbelül 120 ezer nőt ér szexuális erőszak Magyarországon. Ráadásul az esetek egy százalékában sem kap büntetést az elkövető. Hatalmas különbségek!

Nyilván nem könnyű erről beszélniük az áldozatoknak. Egy ilyen lelki trauma feldolgozásához nagyon hosszú időre lehet szükségük. A törvényi szabályozás szerint azonban harminc napon belül feljelentést kell tenniük a sértetteknek. Nem túl kevés ez az idő?

Nem ezt látom a legnagyobb problémának. Sokkal inkább azt, hogy nincs egy olyan társadalmi közeg, amiben a sértettek biztonságosan megszólalhatnának. Az ugyanis, hogy ilyen alacsony az elítéltek száma, azt mutatja, hogy

A sértett nem fog megszólalni egy olyan társadalmi közegben, ahol tudja, hogy ez nem egy büntetendő cselekmény.

Cserháti Éva szerint az áldozatok nem szólalhatnak meg biztonságosan Fotó: Bielik István - Origo

Nekünk az a tapasztalatunk, hogy ha még időben el is mennek, akkor

Azt kezdik el feszegetni, hogy milyen ruhában voltak, hol és hány órakor történt az eset. De tegyük fel, még ezt is kibírja az áldozat. Feljelenti az elkövetőt, de a nyomozati szakaszban a rendőrség nem akar bizonyítékokat gyűjteni, mert macerás az ügy, kettőn állt a vásár és a többi. Tételezzük fel, mégis megindul az eljárás. Ekkor rögtön kap egy rágalmazásért, hamis vád miatti feljelentést az áldozat. Tehát ha nem akarja azt megkockáztatni, hogy azok után, ami történt vele, még jól meg is hurcolják, akkor inkább nem tesz feljelentést.

A Sipos-ügy kirobbanása után egy törvénymódosítást nyújtott be a kormánynak a Fidesz, hogy megakadályozza a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények elévülését. Ez segíthetne?

Azt gondolom, hogy nem törvényi szabályozás kellene. Nagyon jó lenne, ha azt a törvényt, ami most van, betartanánk. Az már hatalmasat lendítene a nők helyzetén, ha nem az áldozatnak kellene magyarázkodnia a bíróságon, a rendőrségen, a nőgyógyásznál, hanem mondjuk az elkövetőnek.

Tehát ha a rendőrség nem fordítaná el a fejét, akkor javulna a helyzet?

Ez nem csak a rendőrség hibája. Ez egy jóval összetettebb társadalmi kérdés. Az emberek nem akarják elhinni, hogy ez megtörténhet. Ugyanis az nem igaz, hogy az áldozatok nem beszélnek róla. Az áldozatok igenis beszélnek, megpróbálnak mindenkitől segítséget kérni, csak egy idő után kénytelenek elhallgatni, mert falakba ütköznek. Nem hisznek nekik az ismerősök, a barátok, a családtagok, ráadásul a hivatalos szervek sem.

A szakember szerint az áldozatok folyamatosan falakba ütköznek Fotó: Bielik István - Origo

Azt kellene elérni, hogy az áldozatok rögtön tudjanak kihez fordulni. Például olyan nőgyógyászokra, igazságügyi orvosszakértőkre lenne szükség ma Magyarországon, akikhez bármikor bizalommal lehet fordulni. Olyan közeget kellene megteremteni, ahol a nők azonnal segítséget tudnak kérni, és problémájukra kézzelfogható megoldást nyújtanak.

Egyfajta segítség lehet a Life.hu kampánya, amely a fonyódligeti eset után indult, Törd meg a csendet! címmel. A kezdeményezés lényege az, hogy az oldalon az áldozatok megoszthatják (tordmegacsendet@life.hu) saját történetüket az olvasókkal, anélkül, hogy bárki felismerné őket.

Azt mindenképen fontosnak tartom, hogy legyen egy anonim fórum, ahol lehet erről beszélni, mert ez az egyik útja annak, hogy bekerüljön a köztudatba. Itt az a legnagyobb kérdés, hogy mennyire tud egy internetes közeg biztonságos környezetet teremteni, még akkor is, ha névtelenül írnak.

Mire gondol pontosan?

Nem arra, hogy majd az elkövető felismeri magát a történetben, hanem arra, hogy az áldozatoknak el kell utána olvasniuk a hozzászólásokat. Az ugyanúgy felszakíthatja a sebeket, és akkor újból elhallgathatnak.

Részlet az egyik áldozat leveléből:

"Leült a bőrfotelbe, kigombolta a nadrágját, és azt mondta, hogy tudom, mi a dolgom. Nem mozdultam, egyszerűen el sem hittem, hogy ez velem történik. Felugrott, térdre lökött, és arra kényszerített, hogy szájjal elégítsem ki. Rángatta a fejem, durva volt és gusztustalan. Nem emlékszem, mennyi ideig tartott, szabadulni akartam minél előbb."

Ugyanakkor azt gondolom, hogy az értő meghallgatásnak és az értő figyelésnek igenis van gyógyító ereje. Ha az áldozat utána kommentben támogatást kap, akkor annak nagyon nagy segítő szerepe van.

Az elkövetőkre milyen hatással lehet a nyilvánosság ereje? Elrettenti őket?

Szerintem nem a nyilvánosság ereje, hanem a börtönbüntetés rettentené el őket. Ha évente nem 145, hanem 1450 elkövetőt ítélnének el. Valljuk be, elkövetnénk adócsalást, ha csak az esetek 0,12 százalékában kapnánk büntetést? Mindenki korrupt lenne!

Tehát ilyen módon nincs visszatartó ereje, ha végre megszólalnak az áldozatok. Az ugyanis egy következmény, hogy eddig hallgattak. Annak a következménye, hogy nincs büntetés.

Cserháti Éva bízik a kezdeményezés erejében Fotó: Bielik István - Origo

Viszont a kezdeményezés által végre elindulhat valami. Az, hogy minél többen beszélnek majd róla. A szomszéd jobban odafigyel majd arra, hogy mi történik a közvetlen környezetében, az óvónő a szexuális abúzusra. Akkor az áldozat érezni fogja, hogy ebben a társadalomban a nemi erőszak nem megengedett, és bátrabban indul majd el a rendőrségre. Ilyen értelemben igen, elrettentheti őket.

Pályafutása

Cserháti Éva 2010 óta a NANE Egyesület önkéntese. 2013-ban alapította meg a MUSZÁJ elnevezésű munkacsoportot a gyerekkori szexuális abúzus áldozatainak jogaiért. 2014-ben végzett a Közép-európai Egyetem (CEU) gendertanulmányok szakán. Cserháti Éva egyébként műfordítóként dolgozik.

És nemcsak a Life.hu, a NANE is segít az áldozatokon. Hogyan tudják önökkel felvenni a kapcsolatot?

Indítottunk egy segélyvonalat kimondottan a szexuális erőszak áldozatainak. A hívásokat képzett szakemberek fogadják – hétfőn, szerdán és pénteken –, akik igyekeznek minden segítséget megadni a betelefonálóknak. Illetve kiadványainkról, további kezdeményezéseinkről a honlapunkon részletes tájékoztatást kaphatnak.

Segélyvonal a szexuális erőszak áldozatainak: 06-40-630-006.