Nem hátrál meg a Fidesz az internetadó ügyében

tüntetés az interenetadó ellen mobilok
Vágólapra másolva!
Módosító indítványt nyújt be ma a Fidesz a parlamentben, amelyben az internetadó mértékét előfizetőnként havi 700 forintban maximálnák. Az új adónem bevezetése hatalmas felháborodást okozott, vasárnap este több tízezer ember követelte a visszavonását Budapesten és több vidéki városban.
Vágólapra másolva!

Vasárnap este a József Nádor térről a Hősök terére vonultak a tüntetők, akik világossá tették, hogy nem elégszenek meg a világon egyébként teljesen egyedinek számító internetadó mérséklésével, a tervezet teljes eltörlését követelik – és erre 48 órát adtak a kormánynak.

Ha követelésük nem teljesül, akkor keddre újabb demonstrációt hirdetnek meg.

Nem akarnak internetadót Fotó: Polyák Attila - Origo

Rendbontás a Fidesz-székháznál

A megmozdulás során komoly balhé alakult ki a Lendvay utcai Fidesz-székház előtt. A rendőrség garázdaság miatt hat embert vett őrizetbe. A róluk kiadott közlemény kiemeli, hogy arcukat sállal, csuklyával takaró, a székház két nyílászáróját megrongáló, az ingatlan kerítését bedöntő, erkélyére felmászó csoport tagjairól van szó. Ez azért érdekes mert pár órával korábban focidrukkerek tüntettek Budapesten az új stadionbeléptetési rendszer ellen.

Amúgy érdekes, hogy a nyomozást, legalábbis a rendőrségi közlemény szerint, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja az eljárást.

A Fidesz csak csökkentene

A tiltakozás ideje alatt a Fidesz közleményt adott ki, amely szerint hétfőn egy olyan módosító indítványt nyújt be hétfőn a parlamentnek, amely az internetadó mértékét havi 700 forintban maximálná előfizetőnként. Az eredeti tervek szerint gigabájtonként 150 forintot kellene fizetni, ami egy átlagos otthoni netkapcsolat esetén is akár több tízezer forinttal növelhetné a havi számlát.

A Fidesz szándékai szerint ezt a távközlési szolgáltatóknak kellene fizetnie, nem az ügyfeleknek. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban az M1 Az Este című műsorában azt mondta, ha a szolgáltatók ezt megszegnék, akkor a kormány „nagyon szigorú lépéseket” tesz majd.

A szolgáltatók megdöbbentek

A magyarországi hírközlési szolgáltatókat tömörítő Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) megdöbbenéssel értesült az internetadó tervéről. Álláspontjuk szerint az új adónem ellehetetlenítené a magyarországi digitális fejlődést, ezért a tervezet visszavonását kérik a kormányzattól.

Álláspontjuk szerint az új adónem terve ésszerűtlen, abszurd és ellentmondásos, bevezetésének legnagyobb vesztesei a hazai információs társadalom tagjai, az internetet napi szinten használó egyének, vállalkozások és közintézmények. Miközben a világ internetforgalma exponenciálisan növekszik, addig Magyarországon egy forgalmat büntető adó fogná vissza a digitális javak felhasználását és fordítaná vissza hazánkat a digitális fejlődés útján – állítják.

Beszólt az EU-biztos

Az internetadót megdöbbenéssel fogadták külföldön is. Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális ügyekben illetékes alelnöke hivatalos Twitter-oldalán egyesen a tüntetésen való részvételre és annak támogatására buzdított, és közzétette a megmozdulást szervező Facebook-oldal linkjét is.

A Fidesz barátságos és türelmes

A Fidesz közleménye szerint döbbenettel tapasztalta a párt, hogy a tervezett internetadó elleni vasárnap esti budapesti demonstráció „vandalizmusba torkollott”. Mint írták, barátsággal és türelemmel hallgatják meg azokat, akiknek bármilyen kérdésben ellenvéleményük van, az erőszak azonban semmire nem lehet megoldás, nem vandalizmusra, hanem békés párbeszédre van szükség.

Az MSZP támogatja a civileket

Az MSZP támogatja azokat a civil törekvéseket, amelyek az internetadó bevezetése ellen szerveződtek. Az emberek elemi felháborodása érthető, törvényes fellépésük jogos. A párt tagjai és vezetői közül többen magánemberként részt vettek a tegnap esti tüntetésen – írták közleményükben.

Az Együtt-PM összehívatná a nemzetbiztonsági bizottságot

Az Együtt-PM a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésének összehívását követeli, országgyűlési képviselőink levélben kérik ezt a bizottság elnökétől.

Közleményük szerint az internetadó bevezetését továbbra is elfogadhatatlannak tartják. „Az internet a mai világban közműnek számít, s mint ilyennek, ott kell lennie minden háztartásban. Az államnak ezt nem adókkal hátráltatni, hanem éppen élénkítenie kell. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ne legyen internetadó. Ezért módosító javaslatot adunk be a parlamentben, és a további demonstrációkat is támogatni fogjuk” – írták.