Október 31-ig még titkolózhat a kormány

parlament, Orbán-kormány
Vágólapra másolva!
A 2015-ös költségvetés és a fair bankrendszer kialakításáról szóló törvénytervezet lesz a két legsúlyosabb téma a parlament őszi ülésszakának hátralévő idejében. Az önkormányzati választás miatt kéthetes szünet után térnek vissza a T. Házba a képviselők.  
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati választás lezárultát követően ismét felpörög a törvénygyár. A parlament ezen a héten a tavalyi zárszámadási törvényről tárgyal, de ennél fajsúlyosabb témák is a terítékre kerülnek, a többi között a fair bankrendszerről szóló törvényjavaslat, és akár a devizahitelek forintosítása is.

Még tárgyal róla a kormány

Az ősz legfontosabb törvénye egyértelműen a 2015-ös költségvetésről szóló jogszabály lesz. Kósa Lajos, a Fidesz alelnökének tájékoztatása szerint a hétfő-keddi kormányülésen vitáznak a büdzsé tervezetéről. A 2015-ös költségvetésnek tartalmaznia kell azt az irányt is, amelynek eredményeképpen a GDP-arányosan 10 százalékos, „bürokráciára költött pénz” a felére csökken, és a honvédelmi kiadások terén is változtatásokra van szükség.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke sajtótájékoztatót tart a képviselői irodaházban. Foto: Marton Szilvia

Kósa Lajos jelezte: a közigazgatási reform folytatása is kulcskérdés, mivel felálltak az új intézményfenntartó rendszerek – például a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ –, de ezek munkáját össze kell hangolni, ésszerűsíteni kell. A kormánynak az új államháztartási szabályok értelmében október 31-ig kell benyújtani az Országgyűlésnek a büdzsé tervezetét.

Csökkentenék az újraelosztási rátát

Az elmúlt hetek nyilatkozatai alapján a jövő évi költségvetésben nagy valószínűséggel szerepelni fog, hogy a kormány megduplázhatja a kétgyermekes családok adókedvezményét. Ez 55-60 milliárd forintos bevételkieséssel járhat. Változhat a pénzügyi szektort terhelő különadó, illetve a pénzügyi tranzakciós illeték is. A költségvetés kiadási oldalát általánosságban meghatározza már jövőre a kormány azon terve, hogy az újraelosztási ráta fokozatosan csökkenjen (a konvergenciaprogram szerint 2017-re 45 százalékig).

Forintosíthatnak

A parlament már elfogadta a Kúria májusi döntésével megegyezően a devizahiteles törvényt. Gulyás Gergely szerint érezhetően csökkeni fognak a devizahitelesek terhei. Még az idén vagy a jövő év elején várhatóan elfogadják azt a törvényt is, amellyel a forintosításra is sor kerül, így Magyarországon megszűnik a bankok devizahitel-terméke.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszol egy napirend előtti felszólalására. Forrás: MTI/Soós Lajos

Szintén a jövő heti kormányülésen tárgyalnak majd a fair bankrendszerről szóló törvénytervezetről. Répássy Róbert, az igazságügyi minisztérium államtitkára korábban arról beszélt, hogy a bankrendszerről szóló törvény koncepcionális szinten valószínűleg szóba kerül, de még nincs olyan előkészítettségi állapotban, hogy a kormány dönteni tudna róla. Nem is beszélve a még hátralévő egyeztetésekről – tette hozzá.

Ausztriát másolnánk

A fair bankrendszerről szóló törvénytől nagy valószínűséggel legfeljebb néhány új európai uniós szabály átültetése várható, amely azonban egységesítheti a most több helyen megtalálható paragrafusokat. A magyar szabályok már most sokkal szigorúbbak ugyanis a hazai pénzügyi szolgáltatókkal, mint azt az unióban megkövetelnék. Azt akarják elérni, hogy az ausztriaihoz vagy a németországihoz hasonló fogyasztóvédelmi szabályok vonatkozzanak a Magyarországon működő bankokra is, és erősíteni kívánják az MNB pénzügyi felügyeleti szerepét is.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. szeptember 15-én. Forrás: MTI/Illyés Tibor

A mostani állás szerint a nonprofit közműszolgáltatókról szóló törvényt nem ebben a ciklusban fogja beterjeszteni a kormánypárt, hanem csak jövő tavasszal. Idén tárgyalnak még a képviselők a halgazdasági törvény módosításáról, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény módosításáról, a honvédek jogállásáról szóló törvény módosításáról, és többek között a hadigondozásról szóló törvény módosításáról is.