Tele van a puttonyuk az állammal

Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökségen bevezetett tízórás foglalkoztatás csak a jéghegy csúcsa, a közszférában évek óta zajló létszámcsökkentés maga után vonja, hogy a megmaradt apparátuson teríti szét a munkát az állam - mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Hat éve nem volt béremelés, kétszázezer ember havi 75.770 forintot keres, ez nem más, mint dolgozói szegénység az állam szolgálatában - mondta a főtitkár. December hatodikán tüntetnek a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt. 
Vágólapra másolva!

"Teli van a Puttony", "Bizalomvesztés" címmel tart demonstrációt december hatodikán a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. A tüntetők Mikulás-szakállban jöhetnek, ha nem akarják, hogy azonosítsák őket - mondta Boros Péterné főtitkár. A közszférába hat éve nem volt béremelés, most öt százalékos emelést, minimum tízezer forintos fizetésemelést, valami az életpálya bevezetését akarják elérni.

Általános elvárás lehet a napi tíz óra munkából

A Miniszterelnökségen bevezetett tíz órás munkanap csak a jéghegy csúcsa, persze köze van a tüntetéshez, de azt is tudni kell, hogy a közszférából hetvenezer embert bocsátottak el az elmúlt tíz évben - mondta Boros Péterné a tüntetés okairól. A nyugdíjba vonuló kollégák helyett nem vettek fel újakat, így várható volt, hogy kevesebb embernek kell több munkát végeznie, ami feszültséget von maga után. A szakszervezet vezetője attól tart, hogy a megnövekedett napi munkaóra nem áll meg a kormánytisztviselőknél, leszivárog a közalkalmazotti szektorba, óvónőktől, pedagógusoktól is elvárják a tíz, vagy tizenkét órás munkanapot.

A munkavállaló nem egyezhetne bele

A köztisztviselőkről szóló törvény egyébként is szabályozza a napi munkidőt, ez nyolc óra, a munkaadó korlátlanul nem vezethet be tíz vagy tizenkét órás munkanapot, a munkavállaló pedig nem egyezhet ebbe bele - mondta Boros Péterné, hozzátéve, jelenleg 200 ezer közalkalmazott dolgozik havi 75.700 forintért, ami nem más, mint dolgozói szegénység az állam szolgálatában. Ez a főtitkár szerint már önmagában elégséges ahhoz, hogy ne tűrjenek szó nélkül.