Deutsch Tamás: Mi a probléma a drogteszttel?

Deutsch Tamás
Deutsch Tamás a Parlament TV stúdiójában
Vágólapra másolva!
Deutsch Tamás fideszes EP képviselő sosem próbált ki egyetlen egy kábítószert sem. Ennek hátterében egy NSZK film áll, és az, hogy Deutsch Tamás utál hányni. A képviselő a Parlament Televízió Beszélgetés+ című műsorában beszélt erről. 
Vágólapra másolva!

Nem reagált sem a Facebookon és a Twitteren sem a Kocsis Máé féle drogtesztre, nem ugrotta meg az ingerküszöbét?

Általában kétféle kifogást szoktak megfogalmazni azzal kapcsolatban, amit a közösségi médiában csinálok. Az egyik, hogy miért reagálok, a másik az, hogy miért nem. Sok minden érdekel, sok mindenről kifejtem a véleményemet, ha ön most megkérdez, akkor erről is.

Jó. Mi a véleménye a drogtesztről?

Nem értem, hogy mi a probléma? Nem értem ezt a felhorgadást egy olyan javaslattal kapcsolatban, amely megítélésem szerint nagyon nemes célt szolgál. Ez pedig nem más, minthogy tudjuk segíteni a különböző közösségeket abban, hogy lehetőleg minél kevesebben legyenek Magyarországon a kábítószer-függőség rabjai. Drogszűrés jelen pillanatban is van, szerte a világon a munkaadók az alkalmazás feltételeként szabják meg a kötelező drogtesztet. A liberális demokrácia fellegvárában, az Egyesült Államokban ez bevett gyakorlat. Önmagában a javaslat megfogalmazását és megfogalmazóját vitaképtelennek nevezni költői túlzás. Hogyha egy szülőnek az segítséget jelent, hogy önkéntes alapon az ő gyermeke drogteszten vesz részt, és a gyerek állítását, mely szerint ő nem ivott, nem drogozott, a drogteszt megcáfolja, akkor ez segít a szülőnek, hogy tudja, milyen problémája van a gyermekének.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez szülő és gyermeke közötti bizalmi kérdés, mit keres itt a törvényhozó?

Természetesen az. De olyan szülőt még nem találtak fel, akinek drogteszt lenne genetikusan a szemébe beépítve. Én is minden gyermekemben bízom. De sokat számítottak a pedagógusaik, edzőik részéről azok a meglátások, amiket mi nem vettünk észre. Őszintén szólva én ezt az egész hangoskodást egy nagyon félresikerült hisztériakeltésnek tartom. Van mostanában egy divatjelenség, ami röviden úgy írható le, hogy bármelyik fideszes politikus megfogalmaz egy javaslatot, nem a javaslat lényegével foglalkoznak, hanem karaktergyilkosságot követnek el. Mintha olyan heteket élnénk, amikor az a legtrendibb állítás, hogyha egy fideszes politikus javaslatot fogalmaz meg, akkor baromságot fogalmaz meg. Ez az online újságírás egy szűk szektájának a hittétele. Én nem vagyok hivatott senkinek sem a szektás meggyőződését elvitatni. De az, hogy valaki az Index újságírója, attól még nem biztos, hogy a világ összes kérdését, ő és csak ő látja egyedül helyesen.

A válasz.hu írta azt, hogy ez biztos receptje annak, hogy elveszítse a Fidesz 2018-as választásokat…

Azért mert valaki a válasz.hu újságírója nem biztos, hogy a világ összes kérdését ő látja helyesen. Ma Magyarországon az online újságírás egy részében egy olyan vírus pusztít, amelyet a következőképpen lehet leírni. Azért mert az Isten és a munkáltató nekem egy klaviatúrát adott és ezen magyarul, vagy a magyarhoz közel álló nyelven szöveget tudok írni, ezt ki is tudom posztolni, és különböző online felületeken megjelenik, nos ezért az én véleményem az egyedüli helyes vélemény. Az abszolút intellektuális, esztétikai és morális mérce. Ez szerintem egy alapjában beteges megközelítés.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Újságírókat és politikusokat vizsgálnának. Ha holnap magát megkérnék arra, hogy adjon le pisit drogtesztre, zokszó nélkül megtenné?

Bármilyen kötelezettséget is írtak nekem elő a jogszabályok, mint magyar állampolgár számára, azt betartottam. Ha olyan döntés születik Magyarországon, hogy drogteszten közszereplőknek, akár önkéntes, akár kötelező alapon részt kell vennie, én állok elébe. Lehet, hogy a következő mondataim tovagyűrűző hullámokat fognak kelteni, de az a helyet, hogy 48 éves múltam el és azt gondolom, hogy az ember különböző életkoraiban nagyon sok dolgot kell, hogy kipróbáljon, én így éltem az életem. Sokat segített abban, hogy boldog és teljes életet tudjak élni. Ez vezetett arra, hogy sok mindent kipróbáltam, de nem mindent. Az én életemben van egy ilyen, ma már szinte ballépésnek, gyengeségnek számító dolog, hogy én soha, semmilyen kábítószert nem próbáltam ki. És ha már ez 48 és fél éven keresztül így volt, akkor a következő évtizedekben is így marad. Alkoholt fogyasztottam, voltam mér részeg, dohányoztam is. Azt is el tudom mondani, hogy miért nem próbáltam ki semmilyen kábítószert. Kilenc éves lehettem, amikor láttam egy NSZK tévéfilmet, ami egy kamaszlányról szólt, aki betépett valamilyen kábítószertől. Ez vizuálisan úgy volt ábrázolva, hogy szédül, émelyeg, és hány. Én pedig betegesen rettegek a hányástól. Kilenc éves koromban bennem az rögzült. Más a póktól fél, más az anakondától, bennem a hányástól van ilyen félelem.

Tehát soha nem bukott volna le az elmúlt 48 évében egy ilyen drogteszten

Nem. És az életem hátralévő részében sem.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Lassan gyűjteményt adhatna ki a kicsit finomítva a ki a fene az a x.y című posztokból. Mi az, ami ilyenkor átzúdul magán, harag, felmegy a vérnyomása?

Összesen háromszor posztoltam ilyet. Mindháromszor megvolt az oka. Aztán ezt a három posztot legalább háromszázezerszer idézték. Nem vagyok ideges típus, kimondottan szeretem a humort. Azt gondolom, hogy megengedett, hogy a közösségi média világában kicsit karcosabban, direktebben fogalmazzon valaki. Itt abban a stílusban lehet beszélgetni, ahogy egymást jól ismerő emberek, barátok egy kocsmában vagy egy házibuliban a közélet, sport, a divat dolgairól beszélgetnek. Ott néha egy vaskosabb megfogalmazás is elhangzik. Szerintem semmi baj nincs ezzel, de senkivel sem akarok stílusvitát folytatni.