Jó ember volt a Béla, csak aztán fölakasztotta magát

Dombegyház, zsarolás, öngyilkosság
Iskolás lány biciklizik hazafelé
Vágólapra másolva!
Egy öregúr tavaly nyári öngyilkossága megrázta a Békés megyei Dombegyház lakóit. Az idős urat mindenki kedvelte, tsz-elnökként és a helyi néptáncosok támogatójaként rengeteget tett a községért. Nem is hiszi senki, hogy pedofil lett volna, pedig az öngyilkossága előtt azzal zsarolta meg egy helyi fiatal, hogy feltölt egy videót, amelyen a volt tsz-elnök fogdossa őt. Hogy mi lehetett a két férfi titka, nem tudni, annyi biztos, hogy a fiatalember éveken át sikeresen lejmolt a volt tsz-elnöktől, kisebb-nagyobb összegekben összesen 9,7 millió forintot kapott kölcsön.
Vágólapra másolva!

„Nem tudom én, hogy nyúlkált-e a gyerekekhez, vagy sem. Szerintem nem, mert én tisztességes, jó embernek ismertem, amíg élt, de hát amilyen dolgok manapság kiderülnek a világban, azok olyanok, hogy talán már nem is szabadna meglepődni semmin! Annyit tudok, hogy a Béla bácsinál jobb ember alig volt itt a faluban, a Macattal viszont már korábban is voltak ilyen-olyan bajok. Az nem volt jó gyerek” – mutatta be egy középkorú asszony a tavalyi dombegyházi zsarolási ügy áldozatát és a zsarolót. Utóbbit, a 20 éves Csabát azért ismerik a falusiak közül többen Macat néven, mert a fiú még kiskorában kapta a Maci becenevet, ez alakult később Macattá.

Az alig kétezer lakosú Békés megyei falut tavaly nyáron teljesen felbolygatta D. Béla öngyilkossága. A hatvan év körüli férfit mindenki csak Béla bácsiként ismerte Dombegyházon, a rendszerváltás előtt ő volt a helyi tsz-elnök, 90 után pedig a tsz-utód Dombegyházi Agrár Termelő és Szolgáltató Zrt.-t vezette. Az idős férfiról a dombegyháziak többsége jó véleménnyel volt, ezért lett még nagyobb a megrökönyödés, ahogy fény derült halálának körülményeire is. A rendőrök szerint ugyanis D. Béla azért lett öngyilkos, mert a 20 éves B. Csaba megfenyegette, hogy feltölt az internetre egy videót, amin látszik, hogyan Béla bácsi fogdossa őt. B. Csaba ellen most emelt vádat az ügyészség.

D. Béla egykori beosztottja mutatja, hogy merre van B. Csaba háza Fotó: Pivarnyik Balázs - Origo

A fiatalember 2012 végén kezdett rendszeresen kölcsönkérni D. Bélától, alig több mint fél év alatt összesen 9,7 millió forintot csalt ki a férfitól, hol kitalált, hol valós indokokra hivatkozva. A volt tsz-elnök változó összegeket adott B. Csabának, volt, hogy csak hatezret, volt, hogy háromszázötvenezret. D. Bélának azonban tavaly nyárra elege lett ebből, nem akart több pénzt adni. „És ekkor jött a bezsarolás, hogy pedofil a Béla bácsi, ami be is talált, mert adott Macatnak így még félmilliót, aztán viszont öngyilkos lett” – fejezi be a történetet egy középkorú férfi, akivel az áldozat háza előtt beszélgettünk.

De honnan a pénz?

„Azt lehetett tudni, hogy elég jól áll a Béla, de azért meglepődtem, amikor hallottam, hogy tízmillió. Ráadásul a néptáncosokat is támogatta itt, Dombegyházon meg Magyardombegyházon is, szóval oda is ment a pénze. Saját családja mondjuk nem volt, az igaz, arra nem kellett költenie” – több falusi mondott hasonlókat. Azért sem értik a helyzetet, mert 9,7 milliót még a zsarolás előtt adott kölcsön a fiúnak. „Mert nagyon jószívű volt a Béla, ezt mindenki tudta róla, de azért azt nem gondoltam, hogy csak úgy ennyit kölcsönad ilyen Csaba-félének.”

A néptánccsoport tagjai. Jobbról a második B. Csaba Fotó: Pivarnyik Balázs - Origo

A Rákóczi utcában sétálva találkozunk egy járókelővel, aki megválaszolta az összeg eredetéről szóló kérdést. Szerinte D. Bélának tényleg nagy vagyona volt, pénzét azzal szerezte, hogy a rendszerváltás idején sok földet vásárolt. Ez a férfi is nagyon jó véleménnyel volt az áldozatról, több mint másfél évtizedig volt beosztottja a tsz-ben és az utódcégnél. „Csupa jót tudok csak mondani róla, emberként és főnökként is megállta a helyét, tisztességes, okos, becsületes ember volt. Tényleg a legjobb ember volt, akit ismerek, csak aztán fölakasztotta magát. Isten nyugosztalja!”

A Dombegyházi Általános Iskola néptáncszakköre

Hogy D. Bélának komoly vagyona volt, akár a zsaroló is tudhatta, hiszen kisiskolásként ő is tagja volt a helyi néptáncegyletnek. Ezt a közösséget 2002-ben hozta létre Király Mihályné és D. Béla a helyi iskolásoknak. A nő az interneten az együttes vezetőjeként és szakmai irányítójaként, Béla bácsi pedig technikai vezetőjeként szerepel. A szakkör szépen fejlődött – többek között D. Béla és a tsz-utódcég anyagi támogatásának köszönhetően –, néhány év alatt a helyi kulturális események állandó résztvevőivé váltak. Próbáikat a dombegyházi művelődési házban tartották, közvetlenül D. Béla házának szomszédjában.

D. Béla lakása, mellette a dombegyházi könyvtár és kultúrház Fotó: Pivarnyik Balázs - Origo

„A gyerekekért élt a Béla. A szegény családokat támogatta, a néptáncosokat kirándulni vitte rengeteg helyre, ő szállította a csoportot a fellépésekre, sőt a próbákra is” – meséli egy idős asszony, akinek az unokája B. Csabával együtt volt tagja az együttesnek. „Próba előtt mindig jött, felvette a gyerekeket, és ő vitte őket a művházba, aztán haza is hozta őket.” Az asszony még néhány fényképet is kihozott nekünk, és megmutatta néptáncoló unokáját, D. Bélát és B. Csabát, azaz Macatot is.

„Ezeket a képeket is a Béla hozta nekem, a saját kezével címezte a borítékot. Abban az időben én bizonyos dolgok miatt nem igazán találkozhattam az unokámmal, ezt tudta a Béla is, ezért hozta a képeket, hogy lássam, hogy megy a néptánc. Nagyon jó ember volt, illedelmes az öregekkel és a fiatalokkal is. Talán nincs is már más ilyen egész Dombegyházon. Hogy pedofil lett volna, azt kizártnak tartom, legalábbis az én unokám se mondott semmi ilyesmit, meg nem is hallottam más gyerekről, akinek problémája lett volna.”

Az egy majom, ezt tudja mindenki

B. Csabáról és családjáról már nem nyilatkoznak ennyire elismerően a falusiak. Az egyik kocsmában – ahová korábban ő is sokat járt – csak ennyit mondtak róla: „Ó, a Csabával nem szabad foglalkozni. Az egy majom, ezt tudja mindenki.” A megkérdezett dombegyháziak közül csak egy középkorú férfi állította, hogy volt némi alapja a vádnak, amivel B. Csaba zsarolta D. Bélát, de Csaba még szerinte is „nagyon bajos fiatalember volt”.

„A pénzért csinálta, mert az sose volt neki. De nem is bánt vele jól, szerintem már nincsenek meg nála a Béla bácsi milliói sem. Ezt az öngyilkosságot biztosan nem akarta ő se, de hát nem olyasvalaki a Csaba, aki így leül, aztán végiggondolja az ilyen dolgokat.”