Kinőtte a Fidesz a Pataky Attila-korszakot?

Vágólapra másolva!
Mi volt a nap híre? Hogy lezajlott minden idők legnagyobb Békemenete? Vagy hogy Orbán Viktor óva int a Jobbiktól? Esetleg az, hogy Bayer Zsoltnak Pilóta keksz lóg ki a mellényzsebéből? Egyik sem. Ezeknél is érdekesebb volt, hogy a Fidesz híveit már nem Pataky Attila és társai szórakoztatták. Bemutatjuk a fellépőket.
Vágólapra másolva!

Vastag Csaba és Vastag Tamás: Őrizd az álmod

A testvérpár a 2010-es X-Faktorban tűnt fel, ezt a tehetségkutatót végül Csaba nyerte meg, öccse, Tamás épp vele párbajozva esett ki a műsor döntőjéből. Vastag Csaba azóta az RTL egy másik vetélkedőjében is nyert, 2013-ban a Szombat esti láz című táncos műsor legjobbja volt partnerével, Máramarosi Tünde táncos-koreográfussal, aki 2013 közepéig még Vastag Tamás barátnője volt.

Vastagék már korábban is barátkoztak Orbán Viktorral, 2014 januárjában például Vastag Csaba a saját cédéjével ajándékozta meg a miniszterelnököt egy parlamenti rendezvényen.

A Fidesz-nagygyűlésen előadott közös dalát 2012-ben adta ki a testvérpár, a szám még Fonogram-díjat is nyert az Év dala kategóriában.

Csík zenekar: De szeretnék

A Csík zenekar Csík János hegedűművész vezetésével alakult meg 1988-ban Kecskeméten. Főleg népzenét játszanak, azonban csak könnyűzenei feldolgozásaikkal tettek szert igazán komoly országos ismertségre. 2013-ban Kossuth-díjat is kaptak.

A Csík zenekar a Fidesz politikai rendezvényeinek évek óta visszatérő szereplője, bár 2011-ben Szabó Attila, a zenekar hegedűse az fn24-nek adott interjújában azt mondta, ettől még nem politikailag elkötelezettek, egyszerűen sosem hívják őket szocialista rendezvényre.

A Fidesz-nagygyűlésen előadott első daluk is feldolgozás, a számot eredetileg a Kispál és a Borz jegyzi, és az Anima Sound Systemből ismert Németh Jucival közösen adták elő. A 2003-as Turisták bárhol című albumon hallható, a Csík zenekar 2005-ben adta ki saját verzióját.

A Csík zenekar később elénekelt két ’48-’49-es vonatkozású népdalt is. A Gábor Áron rézágyúja kezdetű dalt általában a ’48-’49-es népdalok közé sorolják, bár konkrét bizonyíték nincs arra, hogy tényleg a szabadságharc idején keletkezett volna, több népzenegyűjtő szerint csak a 20. század elején bukkant fel.

A Kossuth Lajos azt üzente kezdetű népdal talán a legismertebb népzenei alkotás a forradalom és szabadságharc idejéből.

Balkan Fanatik: Repülj, madár

A Balkan Fanatik a Repülj, madár kezdetű népdalt eredetileg Kovács Nóra énekessel és az inkább liberális vonzalmú Geszti Péterrel közösen adta elő (ő nem túl meglepő módon nem vett részt a szombati Fidesz-nagygyűlésen). A Balkan Fanatik a Vastag fivérekkel és a Csík zenekarral ellentétben eddig nem volt ismert arról, hogy fellépjen a Fidesz rendezvényein, bár az együttes egyik tagja, Lepés Gábor a Fideszt régóta nyíltan támogató Ákossal is dolgozik.