Horváth Csaba visszavonul, Falus jelölését támogatja

horváth csaba, mszp
Budapest, 2014. július 19. Horváth Csaba az MSZP rendkívüli tisztújító kongresszusán, a budapesti Syma Rendezvénycsarnokban 2014. július 19-én. A küldöttek új elnököt és vezető tisztségviselőket választanak. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Falus Ferenc közös főpolgármester-jelöltet támogatja az MSZP-s Horváth Csaba. A politikus szerint a szocialistáknak tudomásul kellett vennie, hogy a DK-val és az Együtt-PM-mel a jelenleginél jobb kompromisszumot nem lehet elérni.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-n belüli radikálisabb harcos szárny és a kompromisszumkészebb megyegyezés pártiak belső vitájának lezárását jelezheti Horváth Csaba visszavonulása. A politikus - aki hivatalosan az MSZP főpolgármester-jelöltje - Facebook bejegyzésében tudatta: támogatja Falus Ferenc közös főpolgármester-jelölését, valamint további feltételek nélkül az összefogást a DK-val és az Együtt-PM-mel.

Más összefogásra számított

"Kedves Barátaim! Ismertek, tudjátok, hogy nekem mindig Budapest volt a legfontosabb, most is az. Budapestnek az az érdeke, hogy leváltsuk a Fideszt" - kezdte Horváth. Magyarázata szerint erre a DK-val és az Együtt-PM-mel való teljes együttműködést tartja ugyan a legjobb megoldásnak, de a tárgyalások más irányt vettek a pártokkal.

"Ezért a héten tudomásul kellett vennünk, hogy az együttműködésnek egy kevésbé erős, de egyetlen elérhető módja a koordinált indulás. Ma ez tűnik az elérhető legjobb kompromisszumnak. Október 12-én az önkormányzati választáson derül majd ki, valóban ez volt-e a győzelemre vezető kompromisszum" - írta.

Falus indítását támogatja

"Mindent meg fogunk tenni ,hogy sikerüljön (...) ezért támogatom Falus Ferencet. Azért adok meg neki minden segítséget, hogy valódi alternatívát nyújthasson és győzelemre vezesse a baloldalt és a liberálisokat Budapesten" - zárul Horváth Csaba bejegyzése, mellyel egyértelművé teszi, hogy kiáll a pártok közös jelöltjét, a volt országos tiszti főorvos mellett, és támogatja kampányát.

A volt országos tiszti főorvostól várja a baloldal, hogy "meggyógyítsa" Budapestet Forrás: MTI/Kovács Attila

Falus Ferenc személye hétfőn szivárgott ki, noha állítólag már régebb óta terveztek vele az egyeztetéseken, mint közös főpolgármester-jelölttel. Ismerői szerint Falus szervezési és vezetői tapasztalata, jó kommunikatív képessége, valamint a közéleti-politikai kérdésekben szívesen véleményt nyilvánító, mégsem pártpolitikus énje ellensúlyozhatja, hogy várospolitikával nem foglalkozott. De tény, hogy Tarlós Istvánnal szemben csak akkor van esélye, ha a baloldali ellenzék összezár mögötte.

Nincs tovább alkudozás

Horváth Csaba üzenete arra enged következtetni, hogy visszalépésével elcsendesednek azok az MSZP-n belüli hangok, amelyek a hétfőn írásba foglalt hárompárti megállapodás-tervezet újtartárgyalását, és komoly engedményeket követeltek a DK-tól és az Együtt-PM-től Falus támogatásáért cserébe.

Már szerdán bejelentették, hogy "lényegében" mindenben megállapodtak Forrás: Szabó Gábor

Szerdán ugyan a három párt vezetője bejelentette, hogy lényegében már megállapodtak, de szükséges még az MSZP pénteki küldöttgyűlésének jóváhagyása is. Ezután viszont a szocialisták radikálisai felvetettek bizonyos követeléseket: több Együtt-PM-es és DK-s polgármesterjelölt visszaléptetését, egyes kerületekben több befutó listás helyet, illetve saját képviselőjelölt indítását követelték.

Erre azonban nem volt nyitott a két tárgyalópartner, ráadásul a párton belüli mérsékeltebb szárny sem, akik inkább megegyezés-pártiak, noha állításuk szerint értik és megértik mindazokat a követeléseket. Nekik viszont az az álláspontjuk, hogy bár nem a legjobb, de már ez a megállapodás-tervezet is elfogadható lenne, és nem kellene tovább húzni az időt, mert nem lesz idő a kampányra.