Össztűz alá vette az MSZP a 2015-ös költségvetést

Vágólapra másolva!
Sikeres a gyed extra, az intézkedés hatására ugyanis szeptemberben már csaknem 15 ezer édesanya dolgozott gyed vagy gyes mellett heti több mint 30 órában – vélte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az MSZP szerint gyermek- és családellenes a 2015-ös költségvetés.
Vágólapra másolva!

Az NGM szerint január 1-je óta a kisgyermekes édesanyáknak már nem kell lemondaniuk az anyasági juttatásokról, ha a gyermeknevelés mellett dolgozni is szeretnének. Korábban a gyed alatt egyáltalán nem tudtak munkát vállalni a nők, a gyes mellett pedig csupán heti 30 óránál kevesebbet.

Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztos korábban arról beszélt, szeptemberben a munkahelyvédelmi akció keretében már több mint 40 ezer ember után vettek igénybe járulékkedvezményt a gyesről vagy gyedről visszatérő szülők munkáltatói. Ez a szám 33 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában – jelezte.

Megfordítanák a pénz áramlási irányát

Gyermek- és családellenesnek tartja az MSZP a 2015-ös költségvetést. A szocialisták arra szólítják fel a kormányt, tegyen le arról a szándékáról, hogy munkaviszonyhoz köti a családi pótlék kifizetését. Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke szerint: a családi pótlék a gyereknek jár, azért a szülő kapja meg, mert a gyereknek nem tudják utalni.

Értékelése szerint a kormány terveiben a megszorításoknál mindenképpen a család az első, azt sújtja leginkább. Az ellenzéki politikus szerint van pénz, csak a pénz „áramlási irányát meg kell fordítani”, mert eddig a szegényektől vettek el és gazdagoknak adtak.