Kényszergyógykezelésre küldik a pszichiátriai gyújtogatót

2014.11.14. 13:06

Jogerősen felmentette, de elmeállapota miatt kényszergyógykezelésre kötelezte csütörtökön a Szombathelyi Törvényszék azt a férfit, aki tavaly júniusban gyújtogatni kezdett a szombathelyi kórház pszichiátriai részlegének épülete előtt, majd gázpisztolyával rálőtt a rendőrökre - tájékoztatott a Szombathelyi Törvényszék szóvivője.

Tóth András közölte: a törvényszék a szakértői vélemények alapján megállapította, hogy a vádlott büntethetőségét kizáró ok, kóros elmeállapot áll fenn. Ezért felmentette őt a hivatalos személy ellen fegyveresen elkövetett erőszak bűntettének és a különösen nagy vagyoni hátránnyal járó közveszélyokozás kísérletének vádja alól, ugyanakkor elrendelte a kényszergyógykezelését.

A már korábban is pszichiátriai gyógykezelés alatt álló férfi tavaly június 28-án, kora reggel a Markusovszky Kórház Huszár úti pszichiátriai részlegének bejárata előtt benzint locsolt szét, majd meggyújtotta, amivel több ember életét és mintegy ötvenmillió forintnyi vagyont veszélyeztetett.

A lángok nem terjedtek át az épületre, de a férfi a jogszerűen intézkedő rendőrökre célzott, majd gázriasztófegyveréből egyszer rájuk is lőtt. A rendőrök csak célzott lövésekkel tudták őt ártalmatlanná tenni, földre vinni és megbilincselni.