Roma kulturális programsorozat a Római Magyar Akadémián

2014.12.05. 00:43

Képzőművészettel, zenével és filmmel mutatja be az olasz közönségnek a magyarországi cigányság kultúráját a Római Magyar Akadémián pénteken kiállítással és koncerttel kezdődő roma programsorozat.

 

Az Ott és túl azon... című kortárs roma tárlat kilenc képzőművész és egy fotóművész alkotásait mutatja be az RMA galériájában. A Kőszegi Edit és Németh Pál gondozta kiállítás minden egyes műve a cigányság problémáira világít rá az alkotók szemén keresztül. A január 25-ig látható tárlatot Balogh Győző Rómában tanuló, roma származású görög-katolikus papnövendék nyitja meg. A kiállítást a Parno Graszt roma együttes koncertje követi. A roma programsorozat megnyitóján részt vesz az itáliai roma kisebbség integrációja mellett elkötelezett Opera Nomadi olasz országos szervezet is.       

A roma kulturális programsorozat december 10-én a Gyöngyössy Imre rendezte Meztelen vagy (1972) című filmmel folytatódik, majd december 17-én a rendező szintén filmes fiának Gyöngyössy Bencének a Romani Kris (1998) moziját vetítik le. December 12-én a Kákics roma együttes lép fel az RMA-n.