Orbán: Nem urizálnak a fideszesek

2014.12.10. 12:36

Nem tekinti hibának az internetadót, nem tekinti urizálásnak párttársai vagyonügyeit, a tüntetéseket viszont személyes sikerként éli meg. Orbán Viktor miniszterelnök interjúban igyekezett elmagyarázni az utóbbi hetek eseményeit. Simicska Lajoshoz fűződő barátságáról is beszélt, nem tagadta a közöttük lévő feszültséget, de azt mondta, azt az élet majd megoldja.

Nem tekinti hibának az internetadót Orbán Viktor miniszterelnök, és nem tekinti urizálásnak Lázár János ingatlanügyét, Kósa Lajos milliós Új-Zélandi utazását, Szijjártó Péter 200 milliós lakásvásárlását, Giro-Szász András 900 milliós vagyongyarapodását sem. Szerinte a Fidesz egy nagy plebejus néppárt, amelyben mindenféle ember van, jómódúaktól a munkásokig.

 Szerinte Kósa Lajos például gyerekkori álmát valósította meg az Új-Zélandi úttal. "Ha el akarsz jutni Új-Zélandra, ami gyerekkori vágyad volt, és 16 év debreceni polgármesterség után megteheted, akkor tedd, de állj bele. Állj bele, és védd meg. Én nem vagyok híve az álszenteskedésnek. Ne akarjon népszerűségi vagy egyéb okokból senki más lenni, mint amilyen." - mondta a Blikknek a kormányfő, aki a keddi chat után interjút is adot a lapnak.

Az utóbbi idők Fideszes népszerűségvesztését okozó ügyekről például azt mondta, számított rá, de személyes siker is számára, mert 24 éve azért harcolt, hogy lehessen tüntetni és szabadon véleményt nyilvánítani.

A ház, ahol Lázár János fia kapott lakástForrás: RTL Klub Híradó

Kérdezték Simicska Lajoshoz fűződő viszonyáról is, ami az utóbbi időben megromlott. Nem tagadta, hogy ne lenne köztük feszültség. Szerinte a reklámadó bevezetése és a földalapú támogatások rendszerének átalakítása volt az, ami üzleti csoportok érdekeit sértette. „Ezekkel kapcsolatban üzletemberek, köztük az említett úr is kifejtették ellenvéleményüket”, de szerinte „Soha nem szabad összekeverni a személyes viszonyokat az ország érdekeivel”.

Simicska belengetett veszprémi indulásáról egy székely mondást idézett, „Iszik-e a hal vizet?”, amire a válasz, hogy nem tudni, de módja van rá. Hogy barátságuk menthető-e, azt Orbán szerint „majd az élet megoldja”.

Simicska Lajos (középen, nadrgátartóval) megmutatta magát SárváronFotó: Bielik István - Origo

A stadionépítésekről azt állította, nem játszik szerepet az ő hobbija, mert, sok más sportlétesítményt is építenek pedig úszni is alig tud.

A vasárnapi boltbezárásokról azt mondta, nem a bezárást támogatják, hanem azt, hogy senkit ne lehessen dolgoztatni vasárnap. A növekvő szegénységről pedig azt, hogy az nem is nő, hanem csökkent, és a gazdasági válság előtti szintre sikerült leszorítani. Részletek a Blikkben.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorábanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd