Több ezren demonstráltak Budapesten a Nincs Hova Hátrálnunk elnevezésű tüntetésen, ahol többek között új rendszerváltást követeltek. A Kossuth Lajos téren bejelentették, hogy a tanárok sztrájkra készülnek. Eközben a Parlament főlépcsőjének bejárata előtt többen a földre ültek, majd farkasszemet néztek a rendőrökkel. Az Origo fotóriporterét is könnygázzal fújták le. A vidéki nagyvárosokban és külföldön is a kormány lemondását követelték.

Új rendszerváltást és új magyar köztársaságot követeltek kedden a József nádor téren kezdődött civil szervezetek által rendezett tüntetésen. A rendezvény elején közölték: a megmozdulás fő célja, hogy összefogja az utóbbi időben a kormány politikája ellen tüntető különböző csoportokat.

A tüntetés kezdete előtt egy csoport, köztük Budaházy György megpróbálta megzavarni a rendezvényt, de a rendőrök kikísérték őket a József nádor térről.

Valódi rendszerváltást követeltek a felszólalókFotó: Bielik István - Origo

Új magyar köztársaságot!

Gács Anna, az oktatási hálózatok közös szónoka a teret megtöltő tömeg előtt a kormány oktatási politikáját bírálva úgy fogalmazott: új magyar köztársaság megteremtése a cél, amelyben mindenkinek egyenlőek az esélyei.

Kiss Csaba, a fogyatékosságokkal élőket, családtagjaikat és támogatóikat tömörítő civil szervezet, a Rehab Critical Mass egyik ötletgazdája arról beszélt, hogy olyan országban szeretne élni, ahol nem az egyén társadalmi hasznossága számít. Egy olyan országot képzel el, ahol az erős védi a gyengét, és nem hátrány, ha valaki gyenge, vagy különbözik a többségtől.

Most is sokan mentek el a keddi demonstrációraFotó: Bielik István - Origo

Apró fejetlenség

A József nádor téri beszédeket követően a tüntetők a Széchenyi rakparton át a Kossuth Lajos térre vonultak.  A menet közben a tömeg két részre szakadt, ami miatt fejetlenség alakult ki. Végül az Alkotmány utca helyett a Kossuth téren tartották meg a tüntetés második részét. A beszédek alatt a tüntetők egy része megpróbált benyomulni a Parlamentbe. Senkit sem állítottak elő.

Felszólaltak a szegregáció ellen

A Kossuth Lajos téren Varga Attila, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány tagja az iskolai szegregációról mondott beszédet. Mint mondta, ő maga is roma, és a szegregáció a társadalom végleges kettészakadásához vezet, a hátramaradottakat pedig adóforintokból kellene segíteni, ezért ez mindenkinek a közös problémája.

A Belvároson keresztül vonultakFotó: Polyák Attila - Origo

Sztrájk

Mendrey László, a Pedagógus Demokratikus Szervezetének elnöke azt mondta, elkerülhetetlen a sztrájk – erre a tömeg azt skandálta, hogy „veletek vagyunk”. Mendrey megköszönte a támogatást és azt mondta, nincs más eszköz, ha csak az erőből értenek.

Mint mondta, már december 3-án eljuttatták a sztrájkköveteléseiket a miniszterelnöknek, akinek öt napon belül ki kellett volna jelölnie, hogy kivel tárgyaljanak, de ezt azóta sem tette meg.

Iványi: Elvették a megtakarításokat

Iványi Gábor a Magyar Evangélikus Testvérközösségtől a színpadon szintén a szegregációról és a szegénységről mondott beszédet, mint mondta, a KSH szorongva vallotta be a szegénységi adatokat, de a miniszterelnök nem fogadja el az adatokat, hanem azt hirdeti, hogy az „általa kreált speciális demokrácia” példa a világ előtt.

A szegénység ellen is felemelték a szavukatFotó: Polyák Attila - Origo

Iványi felsorolta, hogy a kormány elvette az idősek megtakarításait, bevezette a kényszermunkának tekintett közmunkát, leszállította a büntethetőségi korhatárt, elvette a segélyeket, megszüntette a rokkantnyugdíjakat.

Könnygáz is volt

A budapesti tüntetés végeztével a tömeg egy része a Kossuth Lajos téren maradt. A tüntetők közül többen dobálni kezdték a rendőröket palackokkal és alumínium-dobozokkal, mire a rendőrök könnygázt fújtak a tüntetők első sorára. Az Origo fotóriporterét is lefújták a rendőrök, aki ezt követően nem tudta folytatni a munkáját.

Dulakodás és könnygáz is volt a ParlamentnélFotó: Polyák Attila - Origo

Önszerveződő csoportok kellenek

Krasznahorkai Emma, a Nem Némulunk El csoport tagjaként önszerveződő csoportok megalakítását szorgalmazta, mondván, hogy az egész országban pártfüggetlen, átlátható, egyenrangú önszerveződő csoportokat kell alkotni, ahova tartozni lehet, és amelyeket országos szinten csak koordinálnak.

Vidéken is demonstráltak

Több vidéki városban tüntettek kedd este a Szabad oktatást! és az Egymillióan az internetadó ellen Facebook-csoportok budapesti demonstrációjához csatlakozva.

Miskolcon mintegy százan vettek részt a demonstráción, a kormány távozását, a parlament feloszlatását, a képviselők elszámoltatását követelték. Csécsi Szabolcs, a Miskolcnak Hangja Van! – csoport nevében azt mondta, a tüntetők létszáma mutatja, az ország lassan ébred, de előbb-utóbb sokan átlátják majd a helyzetet.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Elegük van az urizálásból

Nyíregyházán több mint kétszázan tüntettek, demonstrálók között sárga rózsákat osztottak ki, egyesek uniós és amerikai zászlókat tartottak a kezükben, majd egy nagy magyar zászlót feszítettek ki. A szónokok a jövő évi költségvetés és a politikusok „urizálása” ellen tiltakoztak, valamint szót emeltek a fiatalok külföldre vándorlása ellen.

Békéscsabán a „demokráciát felszámoló Orbán-rezsim” ellen tiltakoztak. Bod Tamás, az Együtt – A Korszakváltók Pártjának gyulai elnöke azt mondta: az embereknek elegük van „a politikai alapon milliárdossá lett politikusokból”.

Nincs hiány a korrupcióból

Sopronban az egyik szervező, Szalai László 60-70 ember előtt arról beszélt, hogy ígéretekből, irreális törvényekből és korrupcióból nincs hiány Magyarországon, miközben egyre több embernek okoz gondot a mindennapi megélhetés, és egyre többen élnek mélyszegénységben.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A debreceni tüntetésen, amelyet az Y-GEN Egyesület szervezett, száz ember előtt a szónokok az ország nehéz helyzetét ecsetelték, amelyért a kormányt tették felelőssé. A munkanélküliség növekedését, az elszegényedést, a közoktatás "felforgatását", a segélyezés átalakulását, a fiatalok elvándorlását említették.

„Ki akarják facsarni az embereket”

Százhalombattán mintegy ötvenen tiltakoztak a kormány intézkedései ellen – tájékoztatta a demonstráció egyik szervezője az MTI-t. Egyebek mellett a költségvetést, az M0-s autóút és az autópályák főváros közeli szakaszainak fizetőssé tételét, valamint a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló döntést tették szóvá.

Szegeden a mintegy 300 tüntető között többen táblákat tartottak a magasba, melyeken a „Korruptak jutalma: Csillag Wellness!, Dübörgő gazdaság, mélyülő szegénység!”, „Jogászállam helyett jogállamot!” felirat volt látható. A szónokok arról beszéltek, hogy a Fidesz „ki akarja facsarni az embereket”, és meg kell mutatni, hogy ezt nem hagyják.  

Fotó: Polyák Attila - Origo

Jobbágyalapú társadalom

A Szombathelyi tüntetésen Horváth Zsolt kisvállalkozó arról beszélt, hogy olyan politikusokra van szükség, akik „nem lopnak és nem hazudnak”, akiknek „nem büdös a munka”, akik nem az iskolapadból kerültek be a parlamentbe, hanem bizonyítottak a civil életben.

A dunaújvárosi demonstráción Pochner László volt független önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a devizahitelezést az első Orbán-kormány engedélyezte, aztán az árfolyamgáttal és a forintosítással „átverik” az embereket. Szerinte a kormány az oktatás „szétverésével” jobbágyalapú társadalmat akar.

A Szolnokon mintegy 150 tüntető előtt az egyik felszólaló azt mondta, oda jutott az ország, hogy több százezer gyerek éhezik, sok családnál nincs fűtés és várhatóan sokkal többen fognak megfagyni télen, mint tavaly. A szónokok fontosnak nevezték az összefogást, mondván: ha sokan tiltakoznak a kormány és a pártok ellen, akkor nem térhetnek ki a politikusok a követelések elől.

Debrecenben is demonstráltakForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Figyeljenek a korrupciógyanúra

Pécsen több százan demonstráltak. A 48-as téren Heindl Péter jogász, történész azt hangoztatta, hogy érdemes tüntetni, már értek el részsikereket. Példaként említette, hogy nem vezetik be az internetadót, s hogy Fodor Ibolya pécsi önkormányzati képviselő kilépett a Fidesz-KDNP frakcióból.

Nemes Balázs, a Közfelháborodás napja elnevezésű fővárosi tüntetés szervezője azt hangoztatta, hogy az emberek modern, barátságos országot szeretnének, „nem olyat, amelyet kiskirályok irányítanak”. Azt mondta, az ellenzéket is le kell váltani, mert „asszisztál a mostani hatalom legitimálásához”.

A Színház térten Hadházy Ákos szekszárdi LMP-s politikus arra szólította fel az embereket, hogy figyeljenek a korrupciógyanús esetekre, hívják fel azokra a hatóságok és a sajtó figyelmét.     

Pécsett is élesen bírálták a kormámnytForrás: MTI/Sóki Tamás

Külföldön is demonstráltak

Több külföldi városban is hirdettek tüntetést helyi magyarok. Bécsben 40-50-en demonstráltak,  Magyarország az EU-hoz tartozik, Stop Paks 2, Stop Fidesz – ilyen és ehhez hasonló szövegű transzparenseket emeltek a magasba.

Párizsban negyven magyar fiatal fejezte ki nemtetszését a kormány politikájával szemben, a kint tanuló magyar diákok által szervezett megmozdulás a 2010-es választások óta történt „számtalan antidemokratikus intézkedés” ellen tiltakozott.