Belvárosi ingatlanügyek: százmilliók nyomában

ötödik kerületi közgyűlés cipő
Sélley Zoltán, az ötödik kerület jegyzője Rogán Antal polgármesterrel
Vágólapra másolva!
Jövő kedden tárgyal a vitatott, és a sajtóban botrányt kavart V. kerületi ingatlanértékesítésekről az önkormányzat pénzügyi bizottsága. Az ülésen, amely akár zárt is lehet, arról a jelentésről lesz szó, amelyet a hivatal készített "a közvélemény által nagy érdeklődéssel kísért" kerületi ingatlanügyek szabályszerűségéről és megtérüléséről.
Vágólapra másolva!

Talán a legizgalmasabbnak a sokat emlegetett Károly körúti üzlethelyiség 2011-es értékesítésének körülményei ígérkeznek.

50 milliós haszon 8 hónap alatt

A Károly körút 26. szám alatti üzlethelyiség igazi aranybányának bizonyult – igaz, nem az önkormányzatnak. Az akkor, 2011-ben még Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető irányításával működő V. kerület először bérbe adta a 212 négyzetméteres, belső kétszintes, utcára nyíló üzlethelyiséget.

Majd két hónappal később a kerület a bérlőnek járó 30 százalékos kedvezménnyel, csökkentett áron el is adta az ingatlant. A bérlőből tulajdonossá váló cég időközben maga is tulajdonost váltott, majd nyolc hónappal később továbbadta az üzlethelyiséget – mintegy 50 millió forintos haszonnal.

Céget alapítottak, bérbe vették

Az ügy kulcsszereplője a bérlő, majd vevő Classic Immo Kft., amelyet 2011. augusztus 24-én jegyeztek be a cégbíróságon. A nyilvános cégadatok szerint gyakorlatilag erre az üzletre alapították, hiszen alig néhány napos cége nevében Széky Péter ügyvezető már augusztus végén bérbevételi kérelemmel fordult a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt.-hez.

Ebben az időben a fideszes Rogán Antal volt az V. kerület polgármestere Fotó: Origo

A bérleti díjjal elmaradt korábbi bérlő, a Mednyánszky Galéria kilakoltatása és az üzlethelyiség 2011. májusi visszavétele óta üresen álló ingatlant négy másik cég is bérbe vette volna. Az egyik cukrászdát, a másik természetgyógyászati rendelőt, a harmadik női divatáruüzletet alakított volna ki, de – két csereingatlant felajánlva – jelentkezett a Mednyánszky Galéria korábbi vezetője is.

A Classic Immo vendéglátás céljára szemelte ki a helyiséget. Az önkormányzat tulajdonosi bizottsága 2011. szeptember 6-i ülésén meghozott egyhangú döntésében, miszerint az üzlethelyiséget nekik adják bérbe, szerepet játszhatott az is, hogy – az eltérő tevékenységi kör miatt – a többiektől a forgalmi érték 6 jelentő éves bérleti díjat kérhettek, míg tőlük 8 százaléknak megfelelőt.

Rájöttek, hogy meg is vennék

Innen már gördülékenyen ment minden: szeptember 20-án Rogán Antal polgármester hozzájárult a bérbeadáshoz és az ingatlan funkcióváltásához, majd október 1-jei hatállyal ő és Széky aláírta a határozatlan idejű bérleti szerződést, benne havi 444,271 ezer forint + áfa összeggel (a 111 négyzetméteres félemeleti részé havi 188 ezer, a 101 négyzetméteres földszintié 256 ezer forint).

Testületi ülés az V. kerületi önkormányzatnál: zökkenőmentes ügyintézés volt Fotó: Origo

Érdekesség, hogy bár az Origo birtokába jutott iratok szerint az ingatlan hivatalos átadás-átvétele csak október 18-án történt meg – a jegyzőkönyv rögzítette, hogy az ingatlanban nincs sem világítás, sem fűtés –, a bérlő már látatlanban, egy nappal korábban, október 17-én eljuttatta szándéknyilatkozatát az üzlethelyiség megvásárlására a vagyonkezelő vezérigazgatójának, Sélley Zoltánnak.

Nem probléma: vegyék-vigyék

A bérlő a vásárlási szándékát azzal indokolta, hogy tulajdonosként kedvezőbb feltételekkel vehetne fel bankhitelt a vendéglátóhely kialakítására, mint bérlőként, és egy összegben ki is tudná fizetni – az általa akkor még nem is ismert – vételárat. Az önkormányzat tulajdonosi bizottsága november 8-án döntött is az ingatlan elidegenítésre kijelöléséről, magyarán eladhatóvá nyilvánításáról.

November 17-én írt is Sélley a bérlőnek, hogy az ingatlant elidegenítésre jelölték ki, és kérdezte, kívánnak-e élni elővásárlási jogukkal. Az ügyvezető jól tudta, hogy a bérlőket egyösszegű vásárlásnál minden esetben 30 százalékos kedvezmény illeti meg a forgalmi értékből. November 23-án a bérlő válaszolt is, hogy élne elővásárlási jogával, egyúttal mellékelte a szerződéstervezetet is.

Így lett a 75 millióból 52 millió

Az önkormányzat tulajdonosi bizottsága és a képviselő-testület is a bérleti szerződés előtt készített ingatlanforgalmi értékbecslés összegeit hagyta jóvá. Eszerint az utcára néző, nagy, üvegportálos üzlethelyiség a Károly körút felkapott, forgalmas részén, pár lépésre a Deák tértől, a metróról és a Váci utcától 74,89 milliós forgalmi értékű, a kedvezménnyel pedig az eladási ár 52,42 millió forint.

A Classic Immo mintegy 23 milliós kedvezményt kapott a vételárból bérlőként Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Még aznap, amikor a Classic Immo ügyvezetője jelezte elővásárlási szándékát, ő és Rogán Antal alá is írták a már előkészített szerződéstervezetet a fenti, 52,42 milliós vételárral. Ez 247 ezer forintot jelent négyzetméterenként – ez ma egy teljesen átlagos pesti téglalakás vagy egy újbudai luxuspanel négyzetméterárának felel meg.

Hamar továbbadták, sokat kerestek

A Classic Immo – bár kezdetben komolynak látszottak a tervei – hamar felhagyott azzal, hogy a Károly körúti üzlethelyiségben vendéglátóhelyet hozzon létre, és felfuttassa. Inkább továbbértékesítette az ingatlant, amelyhez – bérlőként – jelentős kedvezménnyel jutott.

Lokhvitskiy Mikhail, a Károly körút 26. szám alatti üzlethelyiség vevője (balra) Forrás: Kiosk/Facebook

A vásárlás után alig 8 hónappal, 2012. július 25-én a Classic Immo értékesítette az üzlethelyiséget. A vevő egy 1977-es születésű testvérpár, a Király utcában lakó Lokhvitskiy Mikhail és Lokhvitskaya Liubov volt. Az ár pedig 102 millió forint, vagyis az eredeti vételár csaknem duplája.

A grúz származású Lokhvitskiy Mikhail egyébként éppúgy nagy rajongója az V. kerület egyik felkapott, kiváló konyhájáról híres, borsos árú szórakozóhelyének és éttermének, a Kiosknak, mint az ott gyakran megforduló Rogán Antal. Mindketten szerepelnek a Kiosk Facebook-fotóalbumában.

Felmerült Portik neve, de cáfolták

A Károly körúti ingatlanügyletben korábban felmerült Portik Tamás, a 90-es évek olajmaffia-botrányaiban főszerepet játszó egykori Energol-vezér neve is. Utóbb kiderült, tévesen terjedt el a hír, hogy a Károly körúti ingatlant áttételesen birtokló cég tulajdonosa, Pápa Marianne az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyében is gyanúsított Portik volt élettársa.

Portik Tamás a bíróságon – az állítólagos élettárs cáfolta kapcsolatukat Fotó: Origo

A Portikkal együtt való említése miatt nemcsak Rogán Antal, de Pápa Marianne is perrel fenyegetett. A nő közölte, sosem volt Portik élettársa. Ezzel az azóta is hallgató VIII. kerületi fideszes polgármestert, Kocsis Mátét cáfolta, aki 2013-ban beszélt róla a Figyelőnek. Azt mondta: "kerülöm a kétes hírű emberek társaságát (...) Portik élettársa, Portikot mellőle vitték el a rendőrök".

Habony neve is felmerült, nem cáfolták

Semelyik érintett nem cáfolta ugyanakkor azt, hogy a Károly körúti üzlethelyiséget kedvezménnyel megszerző céget érdekeltségében tudó Pápa Mariannénak köze van Habony Árpádhoz, a miniszterelnök muzeológus-harcművész tanácsadójához.

Pápa Marianne annak a néhai Szetlik Ferencnek volt a felesége, akinek cége, a Komondor Holding Zrt. tulajdonolta nem csak a Classic Immo Kft.-t, de korábban a VIII. kerületi, Kőbányai úti Négy Tigris Piacot üzemeltető céget is.

Rogán Antal és Habony Árpád: jó ismerősök, gyakran konzultálnak Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szetlik Ferenc testvére Szetlik Mária, Habony Árpád édesanyja. Habony nagybátyja özvegyének gyermeke, Szetlik Gergely jelenleg is vezető tisztségviselője a Komondor Holdingnak, amely megvásárolta a Classic Immót 2011. november 21-én – az üzlethelyiség adásvételének aláírása előtt két nappal.

A Károly körúti üzlethelyiség értékesítése idején egyébként Pápa Marianne nem, de a fia, Szetlik Gergely a holdingcég igazgatósági tagja, vezető tisztségviselője volt. Az édesanya csak többéves kihagyás után, tavaly májusban vállalt újra szerepet a cégnél tisztségviselőként.

Rogán szerint minden rendben volt

Az önkormányzat az ügyben korábban visszautasította a nyomott áron való értékesítés vádját, mondván: bérlőként a Classic Immót megillette a vételárkedvezmény. Rogán Antal sem lát kivetnivalót az ügyletben, bár 2013 tavaszán azért vizsgálatot folytatott le.

Rogán Antal szerint minden rendben volt az ingatlanértékesítéssel Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 8 hónappal az üzlethelyiség 102 millióért való továbbértékesítése után indított gyors jogi vizsgálat szerint törvénytelenségre ugyan nem derült fény, de Rogán bizalomvesztés miatt mégis kezdeményezte az V. kerületi önkormányzat jegyzőjének felmentését.

Rogán Antal és Sélley Zoltán, a vagyonkezelő vezetőjéből lett jegyző Fotó: Origo

Akkoriban Rónaszéki László volt a jegyző, aki végül 2013 szeptemberében távozott hirtelen és érdemi indoklás nélkül a hivatalából. Utódja Sélley Zoltán lett, aki viszont előtte – vagyis a Károly körúti ingatlan értékesítése idején is – a kerületi vagyonkezelő céget vezette.

Komoly döntési kockázatok voltak

A jegyző leváltásához vezető, Rogán Antal személyes kérésére, egy példányban - jogilag amúgy alaptalanul "szigorúan bizalmas" jelzettel ellátva - készített, az Origo birtokába került jogi vélemény szerint a konkrét ügyben jogsértés ugyan nem történt, de komolyak a hivatalban a „döntési kockázatok".

Az ingatlanügyletről készített jogi szakvélemény: "Szigorúan bizalmas" Forrás: Origo

Az előterjesztések előkészítési rendjét ezért a dokumentum készítője megváltoztatni javasolta. Azt írta, „ha az előterjesztés nem tér ki minden részletre, úgy félő, hogy úgy hoznak meg döntéseket, hogy a teljes információ birtokában egyebekben arra nem kerülne sor".

Juhász újabb gyanús ingatlant talált

„Szentgyörgyvölgyi folytatja, amit Rogán elkezdett (...) Ő is piaci ár töredékéért adja el a belvárosi ingatlanokat, ahogy Rogán is tette" – állapította meg Szentgyörgyvölgyi Péterről a Facebookon az Együtt önkormányzati képviselője. Juhász Péter azt tartja gyanúsnak, hogy 154 ezer forintos négyzetméteráron kelt el egy Október 6. utcai közért.

„Van az Október 6. utcában egy éjjel-nappali, amit 154.000.- Ft/nm áron adott el az önkormányzat, de azt már most decemberben. Utcai, nagy portálos, 192 nm-es helyiség, összesen 29,5 millióért a belváros új főutcáján. Itt egy négyzetméter üzlethelyiség piaci áron ennek a sokszorosába kerül, akár 7-800.000 forintba" - írta Juhász Péter. Szerinte „nevetséges" volt az eladási ár.

Juhász Péterre reagálva az önkormányzat később közölte: az Október 6. utcában lévő üzlethelyiséget 2002 óta bérelte a K. Kert Kft., amely így jogosult volt a 30 százalékos vételár kedvezményre. Továbbá - írták - a bérlő vállalta azt is, hogy visszamenőlegesen megfizeti az emelt bérleti díj különbözetét. A fenti kedvezményt végül a K. Kert Kft. által kijelölt vevő, a Helping Hungary Kft. érvényesíthette a vásárlásnál.