Nem vonják vissza Goodfriend mentességét

Goodfriend, M. André; Magyar Levente Budapest, 2015. január 21.
André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége követtanácsosa távozik a Külügyminisztérium épületéből 2015. január 21-én. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (
Budapest, 2015. január 21. André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége követtanácsosa távozik a Külügyminisztérium épületéből 2015. január 21-én. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem vonja vissza André Goodfriend diplomáciai mentességét. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok nem vonja vissza André Goodfriendnek, a budapesti amerikai nagykövetség eddigi ügyvivőjének diplomáciai mentességét - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára. 
Vágólapra másolva!

Magyar Levente az ügy előzményét felidézve közölte, a diplomáciai mentesség visszavonását Polt Péter legfőbb ügyész kérésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter amerikai kollégájától, John Kerrytől kérte. Ennek oka az a feljelentés volt, amelyet Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke tett az ügyvivő ellen rágalmazás miatt - jegyezte meg.

Értékelése szerint a mentesség visszavonása lehetőségét adott volna az eddigi ügyvivőnek arra, hogy a független magyar igazságszolgáltatás előtt álljon helyt azokért a kijelentésekért, amelyeket nagy nyilvánosság előtt többször is megfogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy a diplomata azon amerikai döntéssel kapcsolatos kijelentéseiről van szó, hogy magyar állampolgárokat, köztük tisztviselőket, így a NAV elnökét is megfosztják az Egyesült Államokba belépés jogától.

Magyar Levente szerint az ügyet a magyar fél jogi értelemben lezártnak tekinti Forrás: MTI/Kovács Tamás

Megjött Kerry levele

Az államtitkár elmondta, John Kerry válaszlevelét a nap folyamán kapták meg, az ügyet a magyar fél jogi értelemben lezártnak tekinti. Kifejtette: a kormány minden olyan jogi lehetőséget kimerített, amely az ügy rendezését jogállami módon lehetővé tette volna.

Minden erejükkel azon lesznek, hogy az új amerikai nagykövet, Colleen Bradley Bell megérkezését kihasználva olyan mederbe tereljék a politikai dialógust, amely lehetőséget ad arra, hogy a védelmi és a gazdasági együttműködés kifejezetten magas szintjére emeljék vissza a politikai együttműködést az Egyesült Államok és Magyarország között.

Az államtitkár tájékoztatója előtt távozott a Külügyminisztérium épületéből André Goodfriend, aki nem kívánt nyilatkozni.

André Goodfriend kommentár helyett barátságos mosollyal távozott Forrás: MTI/Kovács Tamás