A Buda-Cash-botrányról is szó lesz a parlamentben

Budacash brókerház a Ménesi úton 2015 beruár 24-én Budacash brókerház a Ménesi úton 2015 beruár 24-én
Budacash brókerház a Ménesi úton 2015 beruár 24-én
Vágólapra másolva!
Noha a parlament honlapján korábban azt írták, hogy a költségvetési bizottság tárgyalja a Buda-Cash ügyet, a kormánypárti képviselők levették azt a napirendről. Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter el sem ment az ülésre. A parlamentben ettől függetlenül előkerül a téma.
Vágólapra másolva!

A tervezettel szemben nem került a költségvetési bizottság hétfői ülésének napirendjére a Buda-Cash Brókerház Zrt. és a DRB bankcsoport körül kialakult helyzetről szóló tájékoztató, amelyre Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert és Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét hívták meg.

A tájékoztatóról szóló első napirendi pontot a kormánypárti képviselők 9 igen, és az ellenzékiek 5 nem szavazata ellenében levették a napirendről. Az ülésen pedig nem jelent meg sem Matolcsy György, sem Varga Mihály.

A Ház ülése délelőtt 11 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a kérdésekre és az azonnali kérdésekre kerül sor.

Várhatóan a Buda-Cash brókerbotrány is szóba kerül ma a parlamentben Fotó: Szabó Gábor - Origo

A parlament honlapján elérhető információk alapján a Fidesz és az MSZP is szólni fog a Buda-Cash-ügyről, míg a Jobbik a földforgalmi törvényt bírálja. Emellett az LMP-s Sallai R. Benedek a "szürke 50 árnyalata" címmel kezdeményezett felszólalásában várhatóan a vidéki úthálózat fejlesztéséről kérdezi a kabinetet.

Előre elfogadott napirend

Az Országgyűlés márciustól két hétre előre elfogadott napirend alapján dolgozik. A Kövér László házelnök által javasolt új munkarend szerint az interpellációkat, valamint az előterjesztések vitáit és a szavazásokat az első hét ülésnapjain tartják, míg a második hét alapvetően a bizottsági munkáról szól, és ekkor az Országgyűlés mindössze egyetlen, néhány órás ülést tart.

Börtönt várna Orbán az ügyben

Orbán Viktor múlt héten beszélt a brókerbotrányról. A kormányfő szerint nem erősíti a jogállamiságba vetett bizalmat, hogy még senki csuklóján nem kattant a bilincs, és nem tudni, hová tűnt az emberek pénze. A Kossuth rádióban elhangzott beszélgetés összefoglalóját itt olvashatja el.