Tüntetés a HVG előtt

HVG tüntetés
Vágólapra másolva!
Néhány tucatnyian tüntettek a Hvg.hu szerkesztősége előtt ma délelőtt a fővárosi Montevideo utcában. A Józsefvárosi Cigányzenekar tagjai szerint az internetes portál rasszista. 
Vágólapra másolva!

Tóta W. Árpád publicista egyik bejegyzése miatt tüntetnek a Hvg.hu szerkesztősége előtt a Józsefvárosi Cigányzenekar tagjai. A Montevideo utcai épület előtt körülbelül 30-40 ember áll néhány transzparenssel.

Transzparensekkel érkeztek a HVG szerkesztősége elé Fotó: Szabó Gábor - Origo

A próbán szervezték meg

Az Origo tudósítójának a tüntetés résztvevői elmondták: Benga Oláh Tibor, a józsefvárosi roma önkormányzat elnöke kereste meg őket a tegnapi próbájukon. Ő mesélte el nekik, hogy a Hvg.hu oldalán megjelent egy publicisztika, amelyben Tóta W. Árpád azt írta:

„Orsós Róbert nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos a közmunka marad csak. Addig valaki intézzen neki gyorsan egy trafikot!”

Délelőtt 11-kor kezdődött a demonstráció a Montevideo utcában Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tüntetők busszal érkeztek a helyszínre, a környéket rendőrök biztosítják.

Ma van a cigányok világnapja

Benga Oláh Tibor elmondta, hogy azért választották ezt a napot a tüntetésre, mert ma van a cigányok világnapja. Szerinte Tóta W. kijelentése a ledurvább rasszista kijelentés, a legdurvább cigányellenes kijelentés, amit a cigányok nevében visszautasít. Benga Oláh elmondta, hogy mindezt az is súlyosabbá teszi, hogy a cikk pont március 15-én jelent meg, amikor a magyar nemzet egységét és összefogását ünnepeljük.

Ugyanolyan magyarok, mint bárki más

Benga Oláh elmondta, hogy már 7-800 éve ebben az országban élnek, és ugyanolyan magyarnak tartják magukat, mint bárki más. Magyar az anyanyelvük és magyar iskolába jártak. "Itt többségében magyar muzsikus emberek vannak jelen, és a magyar muzsikus társadalom minden etnikai csoport elleni rasszizmus elleni megnyilvánulás ellen fellép."

Az egész cigányságot semmibe vették

Tóta W. Árpád Orsós Róbertet alkalmatlansággal vádolta, és rajta keresztül az egész cigányságot semmibe vette. A roma önkormányzat elnöke úgy értelmezte az újságíró szavait, hogy szerinte a cigány emberek nem alkalmasak arra, hogy önálló alkotó munkát végezzenek, és semmire sem jók közmunkán kívül. "Tehetségtelennek tart minket cigányokat" - mondta Benga Oláh.

Miért vannak most csendben?

"Hol vannak azok, akik máskor hangosan méltatlankodva állnak ki, állítólag értünk cigányokért?" - kérdezte Benga Oláh. "Miért vannak most csendben?"

Benga Oláh azt is elmondta, hogy rengeteg híres cigány van Magyarországon. Cziffra Györgyöt, Járóka Sándort, Lakatos Sándort, Boros Lajost, Farkas Jánost és Papp Lászlót említette meg példaként.

Se többet, se kevesebbet

"Mi csak azt kérjük, hogy ugyanannyiba vegyenek minket, mint bárki mást Magyarországon. Se többet, se kevesebbet. Esélyegyenlőséget. És arra, aki cigány, arra ne mondhassanak csak rosszat, mert legalább olyan emberek vagyunk, mint bárki más. Nem többek, de nem is kevesebbek."