A megvert híradós helyett az MTVA fordult a rendőrséghez

Borsa Miklós
Budapest, 2011. április 4. Borsa Miklós, a Duna Televízió Híradó műsorvezetője a 4-es stúdióban, a Kunigunda utcai MTV-székházban április 3-án. Összevonták a Magyar Televízió és a Duna Televízió hírműsorainak gyártását, és egy helyszínről, az MTV Kunigunda utcai gyártóbázisáról sugározzák a híradókat, amelyek megtartják eddigi arculatukat. A két hírműsorban lesznek olyan tudósítások is, amelyeket egy közös stáb fog készíteni. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Az MTVA megvert műsorvezetője, Borsa Miklós nem tett feljelentést, most munkáltatója, az MTVA vezérigazgatója fordult a rendőrséghez, kérve, hogy keressék meg a tettest. Az eset miatt az újságírók elleni támadások büntetésének szigorítását javasolja a MÚOSZ.
Vágólapra másolva!

Bejelentést tett a balatonfüredi rendőrkapitányságon a közszolgálati hírcsatorna híradósa, Borsa Miklós bántalmazása miatt az MTVA vezérigazgatója - tudatta a közmédia. A munkáltató csak bejelentést tehet, feljelentést a sértett tehetett volna, de Borsa nem tett.

Vizsgálatot kér a vezérigazgató

Az MTVA kollégáját, Borsa Miklóst 2015. április 11-én Balatonfüreden ismeretlen elkövető bántalmazta - emlékeztetett az MTVA a hírre, melyről az Origo elsőként számolt be. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója ezért 15-én, szerdán levélben fordult a balatonfüredi rendőrkapitánysághoz azzal a kéréssel, hogy a hatóság kezdjen vizsgálatot a Borsa Miklóssal történt esettel kapcsolatban.

Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója tett bejelentést a rendőrségen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az MTVA vezetője megengedhetetlennek és a társadalomra kiemelten veszélyesnek tartja, hogy a közmédia munkatársát vagy bármely állampolgárt a munkája miatt akár szóbeli, akár tettleges támadás érje - derült ki az MTVA közleményéből.

„Most hazudj!” - ezt ordították

Az Origo értesülése szerint a szombat éjjel megtámadott híradóst arcon ütötték, legalábbis így fogalmazott a kórház egyik vezetője, aki név nélkül azt is elmondta, hogy konkrét betegről nem adhat felvilágosítást, de aznap este egy férfit zúzódásos sérülések miatt láttak el.

Borsa Miklós a március 15-én startolt új hírcsatorna egyik arca Forrás: MTI/Kollányi Péter

A közszolgálati televízióban az esetről úgy fogalmaztak: "Megdöbbenéssel fogadtuk a hírt, hogy a munkánk miatt fizikai bántalmazás érhet bennünket, de az M1 valamennyi munkatársa a történtek ellenére is tovább végzi feladatát." Az is elhangzott az adásban, hogy először azt kérdezték Borsa Miklóstól, ő mondja-e a híreket, majd rárontottak, ütötték, és közben azt ordították neki: "Most hazudj!"

Borsa Miklósnak kellett volna vezetni hétfő este a fél 8-as híradót, de az atrocitás miatt Németh Balázs ugrott be helyette. Az Origo kereste Borsa Miklóst, aki csak annyit közölt, hogy köszöni az érdeklődést, de szabadságon van. Borsa nincs olyan állapotban, hogy műsort tudjon vezetni, otthonában gyógyul.

Szigorítana a MÚOSZ

Az eset miatt az újságírók elleni támadások büntetésének szigorítását javasolja a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ). A szervezet elnöksége elfogadhatatlannak tartja a Borsa Miklós elleni támadást, és jelezték: "A médiában dolgozók közszereplőkhöz hasonló szabad bírálata a demokratikus nyilvánosságnak természetes és építő eleme". Az erőszakos akciókat "határozottan és egységesen" kell elítélnie a magyar társadalomnak, az újságírók és a médiafogyasztók közösségének - tették hozzá.

Nem egyedi eset

Mint arról az Origo beszámolt, más magyar riporterrel, tévéssel is történt már hasonló eset. A Kettős mérce nevű portál videoriporterét idén, 2015. március 15-én verték meg egy rendezvényen. Az egyik résztvevő megütötte, miután az újságíró felvételt készített róla. A riporter magánvádas eljárást indított a történtek miatt.

Riportert ütlegeltek a március 15-i nemzeti ünnepen Forrás: MTI/Mohai Balázs

Tavaly október 26-án pedig a tüntetők az eseményről élőben tudósító Hír TV munkatársait támadták meg, és megrongálták a berendezéseket, ami miatt meg kellett szakítani a rendkívüli híradást. A Hír TV feljelentést tett a stábját ért támadás miatt a rendőrségen.

Emlékezetes az az eset is, amikor 2007-ben lakásának mélygarázsában támadták meg Csintalan Sándort. Négy férfi ólmosbotokkal rontott rá a Hír Televízió műsorvezetőjére, aki súlyos sérüléseket szenvedett a kezén és a fején is. A sérültet kórházban kellett ápolni.