Nincs svájci bankszámlája Orbán Viktornak

Orbán Viktor mobil lehallgatás
Meise, 2010. október 28. ORBÁN Viktor magyar miniszterelnök, az Európai Néppárt, az EPP alelnöke az EPP csúcsértekezletére érkezik a belgiumi Meisében 2010. október 28-án, mielőtt megkezdődik az Európai Unió csúcstalálkozója Brüsszelben. (MTI/EPA/Christophe Karaba)
Vágólapra másolva!
Nincs, és nem is volt Orbán Viktor nevén bankszámla Svájcban - oszlatott el a miniszterelnök egy széles körben emlegetett feltételezést. A Demokratikus Koalíció által pedig Orbán bankáraként emlegetett berni magyar nagykövetet - legalábbis Mr. Arábia néven - nem ismeri.
Vágólapra másolva!

Korábban csak Orbán Viktor sajtófőnöke minősítette "vadkacsának" azokat az információkat, miszerint a miniszterelnök két svájci bank munkatársaival is tárgyalt pénzügyeiről az alpesi országban tett látogatásai alkalmával, most maga a miniszterelnök üzent a témát újra felvető ellenzéknek: nincs is svájci számlája.

Nincs és nem is volt

Van-e, illetve volt-e Önnek svájci bankban magánszámlája? - szegezte a kérdést Orbán Viktornak a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa, Vadai Ágnes. "Nem" - adott tömör választ a miniszterelnök nevében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Orbán Viktor helyett Szijjártó Péter válaszolt Forrás: Origo

Az év elején a DK már felvetette, hogy Orbán talán nem csak lányát, a svájci magániskolában tanuló Ráhelt látogatta meg, hanem saját pénzügyeit is intézhette, ezért találkozhatott a Credit Suisse és a Pictet Bank munkatársaival. Ezt Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke akkor "vadkacsának" minősítette.

Mr. Arábiát nem ismeri

A DK-s Vadai arra is rákérdezett Orbánnál, milyen kapcsolatban áll egy bizonyos Mr. Arábiával, de a kormányfő közölte, ilyen embert nem is ismer. A rejtélyes név az ellenzéki párt szerint Nagy István berni magyar nagykövetet takarja, akit korábban a Vasárnapi Hírek Orbán svájci bankáraként emlegetett.

A miniszterelnök azt is tudatta, hogy nem ismer semmilyen Mr. Arábiát Fotó: Polyák Attila - Origo

Az amerikai állampolgárságú, az arab világban kiváló üzleti kapcsolatokkal rendelkező Nagy István egyébként évekig az egyik legnagyobb libanoni bank, az Audi Bank svájci lenyvállalatának vezetője volt. A genfi Audi Suisse a libanoni pénzintézet privát banki üzletága.

Titokzatos svájci utak

Orbán Viktor tavaly kétszer is járt Svájcban. Az Origo is megírta, hogy először augusztusban, a felesége, Lévai Anikó és a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János társaságában. Mint kiderült, először Németországban álltak meg "egy baráti családnál", majd onnan ruccantak át egy zürichi kóruskoncertre.

Orbán Viktor tavaly kétszer is járt Svájcban Forrás: MTI/EPA/Andrius Ufartas

Októberben pedig Orbán a lányához utazott ki Lausanne-ba. Akkor Orbán Viktor a repülő helyett a vonatot választotta, és a hírek szerint a zürichi főpályaudvaron indulás előtt egy idősebb, őszes úr társaságában látták, aki a megjelent fotók alapján lehetett akár Nagy István berni nagykövet is.