A Freedom House szerint Magyarország nem szilárd demokrácia

Gulyás Gergely Budapest, 2015. április 7.
Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. április 7-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2015. április 7. Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. április 7-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Magyarország már nem konszolidált demokrácia – legalábbis a Freedom House szerint. A washingtoni székhelyű nonprofit szervezet szerint hazánkban romlott a választási rendszer megítélése, a civil szervezetek függetlensége, és a média helyzete is. A bírói függetlenség pedig az elmúlt öt évben csak Oroszországban romlott annyit, mint nálunk. 
Vágólapra másolva!

Kiadta 2015-ös jelentését a volt szocialista országok demokratikus átrendeződését figyelő nonprofit szervezet. A Freedom House beszámolóiban Magyarország a tavalyi évig még a szilárd demokráciák közé tartozott, idén viszont lecsúszott, és a szervezet már csak a félig konszolidált demokráciák közé sorolja.

Ezzel hazánk Romániával, Bulgáriával és Szerbiával került egy csoportba. A szilárd demokráciák közé a Freedom House Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát és a balti államokat sorolja.

A magyar választási rendszert is kritizálta a szervezet Forrás: MTI/Illyés Tibor

Középmezőnyben az ország

A washingtoni központú nemzetközi jogvédő szervezet értékelése 29 országra (Közép-Európára, a Balkánra és a volt Szovjetunió tagállamaira) terjed ki, és a tavalyi évre vonatkozik. A FH hét szempontból vizsgálta a demokrácia helyzetét az érintett országokban, a legjobb teljesítményt 1, a legrosszabbat 7 ponttal értékelve.

A jelentés szerint Magyarország összesített pontszáma 3,18 pont a felmérésben a 2014-es értékelésben szereplő 2,96 pont után.

Gondot jelent a reklámadó

Részletes jelentésében Magyarország átsorolását a szervezet azzal indokolja, hogy hazánk két éve folyamatosan visszaesik a demokráciaértékelésben. Az eredményeken a Freedom House szerint jelentősen rontott, hogy a kormány a maga javára írta át a választási szabályokat, rátelepedett a médiára, és befolyást szerzett a reklámpiacon is.

A legrosszabb osztályzatot, 3,75-ös pontszámot a korrupció, a központi demokratikus kormányzás és a média függetlensége kapta. Romlott a választási rendszer és a civil szervezetek helyzete, valamint a bírói függetlenség is.

Egyre rosszabb helyezés

Magyarország 2006-ban még 2-es pontszámot kapott, míg 2008-ban 2,14-es, 2012-ben 2,86-os, tavaly pedig 2,96-os volt az értékelésünk.

A Freedom House azt is megjegyezte, hogy a bírói függetlenség az elmúlt öt évben csak Oroszországban romlott olyan mértékben, mint nálunk. Moszkva egyébként idén 6,46 pontot kapott, ezzel a megszilárdult önkényuralmi rendszerek közé sorolják olyan országokkal együtt, mint Tádzsikisztán és Kazahsztán.