Lázár őszödi beszéde: sörgyár, Kádár, fehér magyarok

Lázár János
Lázár János
Vágólapra másolva!
Az adóbevallás még inkább sörgyár, mint söralátét méretű, még mindig a posztkádári, érdekkijáró kultúra dívik, és bár az individualizált nyugaton jobb a pénz, itthon komfortosabb - erről is beszélt egy szekszárdi szakmai fórumon Lázár János, aki szerint a "fehér magyarok" külföldön többet keresnek, mint a románok. A Miniszterelnökség szerint a fórum önkritikus és jó hangulatú volt.
Vágólapra másolva!

Mégsem kalandvágyból, hanem a jobb élet, magasabb kereset reményében mennek külföldre dolgozni a magyarok - ismerte el Lázár János, aki szerint Spanyolországban is jól lehet például keresni, főleg, ha nem román, hanem "fehér magyar" az ember. A Miniszterelnökséget vezető miniszter minderről hétfőn, a Dél-dunántúli Építészeti Fórumon beszélt Szekszárdon, ahol szóba hozta a túlszabályozott államot és a rossz adószabályozást is.

Együtt: ez Lázár őszödi beszéde

A szakmai fórumról a kormányzati honlap vagy az MTI nem számolt be, a meghívottként résztvevő Berkecz Balázs, az Együtt város- és területfejlesztési végzettségű elnökségi tagja viszont jegyzetelt. Ha pedig már így tett, Berkecz a blogján közzé is tette Lázár János legjobb mondatait.

Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja szerint ez volt Lázár János őszödi beszéde Forrás: Együtt/Attila Kleb

Ez volt Lázár János őszödi beszéde - állapította meg Berkecz Balázs, aki szerint "Orbán jobbkeze nagy nyilvánosság előtt ismerte el, hogy még a kormány tagjai sem képesek jól együttműködni, rossz az adószabályozás, az állam túlszabályozott, nem tudja az ország megtartani a fiataljait."

Érdekkijáró, posztkádári tempó

Az államigazgatásról Lázár azt mondta: "Nagyon tanulságos az, hogy miután a kormány kevesebb minisztériumból és kevesebb miniszterből áll - ez a miniszterelnöknek néha még túl sok, a szakmáknak meg igen kevés -, Magyarország (...) klasszikus gondolkodásban halad: csak annak az ügynek mehet jól, aminek van minisztériuma."

Lázár János a Kormányinfó heti tájékoztatóin általában visszafogottabb, mint egy fórumon, de szokott viccelődni Fotó: Bielik István - Origo

A miniszter ezt a gondolkodásmódot azzal a példával mutatta be, hogy felidézte: egyszer látott egy olyan televíziós beszélgetést, ahol azt mondták, hogy az olimpia sikere azon múlik, van-e sportminisztérium.

Söralátét helyett sörgyár jutott

Nem volt jó véleménnyel a miniszter az adószabályozásról sem, amikor arról beszélt, sikerült-e elérni Orbán Viktor 2010-es, a söralátét méretű adóbevallásra vonatkozó ígéretét. Lázár szerint messze vagyunk még attól, hiszen "a söralátéttől most már egy sörgyárig jutottunk, ami szükséges, mert a söralátét olyan messze van, hogy inkább egy sörgyár nagyságú egy alátét adóbevallás."

A miniszter szerint riasztó állapotban van az állam Fotó: Bielik István - Origo

"Riasztó állapotban van az állam" - állapította meg Lázár, aki szerint a rendszer nagy, mozgásképtelen és elnehezült. "Engem azzal bízott meg a miniszterelnök úr, hogy a rám jellemző hát ööö... vakmerőség - fogalmazzunk egy szalonképes szóval - a rám jellemző vakmerőséggel próbáljak a bürokráciának nekiesni."

A feladat azonban a miniszter szerint nem könnyű. Mint mondta, "majdnem már az elhalás állapotába jutottam, mert a minisztériumok semmiféle segítséget nem adtak arra, hogy a rájuk vonatkozó szabályokat hogyan lehetne megváltoztatni, hiszen az a létezésük alapjait veszélyeztetné, hiszen minél nagyobb a bürokrácia, annál nagyobb a minisztérium."

Nem lesz versenyképes bér

"Mi a nyugat-európai bérekkel versenyezni a következő 20 esztendőben nem tudunk" - ismerte el a fórumon Lázár, aki szerint a reáloktatás Magyarországon bár szerinte most sokkal rosszabb, mint 20 éve volt, "messze erősebb, mint az individualizált társadalmak nagy részében".

Még húsz évig nem hozza be Magyarország a nyugati bérszínvonalat Fotó: Bielik István - Origo

Ami a külföldi munkavállalást illeti, szerinte egy orvosi, műegyetemi diplomával bárhol el lehet helyezkedni. Ám úgy vélte, "titkolt és látens idegengyűlölet tombol mindenhol a világban, ezért szívesebben alkalmaznak fehér magyarokat, mint mást" - például Spanyolországban a románokat.

A miniszter szerint "lehet, hogy Nyugat-Európában többet keresnek, de élni itt jobban tudnak." Azért, mert szerinte csak a prémium szakmákban lehet jól keresni, a többiben a bér éppen a megélhetésre elég. "Az emberi élethez méltó élés küszöbén tengődik, hogy amikor hazajön, maradjon pénze."

A múlt biztos, a jövő nem

"Mi egy olyan nemzet vagyunk méretünknél, adottságainknál és gondolkodásunknál fogva, hogy van egy ezeréves múltunk, ami biztos" - állapította meg a miniszter, aki a jövőről óvatosan nyilatkozott. Azt mondta, "a jövőről részben nem vehetjük méretünknél fogva a bátorságot, hogy mi van, részben meg nem is tudjuk."

A múlt ezeréves, a jövő bizonytalan Fotó: Bielik István - Origo

Lázár János a fórum szakmai részében kitért arra is, milyen ellenállás volt az önkormányzatoknál, hogy ne vegyék el tőlük az elsőfokú építéshatósági jogkört. Mint mondta, ez "egy fontos, netán gazdasági konzekvenciákkal járó kérdés, ezért egy nagyon erős önkormányzati lobbi a hatóság elsőfokú eljárási szintjét az önkormányzati világban tartotta."

Jó hangulatú, önkritikus

Az Együtt elnökségi tagjának beszámolóját olvasva kérdéseket küldtünk a Miniszterelnökségnek. Arra voltunk kíváncsiak, valóban minden így hangzott-e el, és fenntartja-e kijelentéseit Lázár János. A Miniszterelnökség válaszában a Berkecz Balázs által leírtak egyetlen szavát sem cáfolta.

Azt írták, a szekszárdi szakmai fórumon "konstruktív, eredményes, nagyon jó hangulatú és gyakran önironikus hangvételű egyeztetés keretében az építészek hasznos és jó ötletekkel, szakmai javaslatokkal segítették a kormány munkáját."