Szemmel szondáz, zsebre büntet az ukrán rendőr

Ungvár, 2015. július 12.
Az ukrán nemzeti gárda géppuskása figyeli a Csap-Kijev főútvonalat Ungvár határában 2015. július 12-én, egy nappal azután, hogy tűzharc tört ki Munkácson egy sportlétesítménynél a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet feg
Ungvár, 2015. július 12. Az ukrán nemzeti gárda géppuskása figyeli a Csap-Kijev főútvonalat Ungvár határában 2015. július 12-én, egy nappal azután, hogy tűzharc tört ki Munkácson egy sportlétesítménynél a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök között. A lövöldözésben, amely másfél óra után az autóúton folytatódott, a PSZ sajtószolgálata szerint a szervezet két tagja életét vesztette, négy másik pedig megsebesült. MTI Fotó: Nemes János
Vágólapra másolva!
Ránézésre döntötte el a munkácsi rendőr, hogy a külföldi autós részeg. Az osztrák férfi alig úszta meg a börtönt, végül 70 eurója bánta a találkozást. Kárpátalján megszokottnak számít a hatóságok korrupciója.
Vágólapra másolva!

Hasraütésszerűen döntik el az ukrán rendőrök, ki sérti meg a közlekedési szabályokat: az osztrák Kurier munkatársát 70 euróra büntették meg, bár állítása szerint szabályosan közlekedett.

Ránézésre részeg volt

"Munkács közelében jártam kedd délután, amikor leintettek az Ukrán Nemzeti Gárda egyik útszéli ellenőrzőpontjánál "- idézte fel a történteket Stefan Schocher.

Az ukrán nemzeti gárda géppuskása figyeli a Csap-Kijev főútvonalat Ungvár határában. Néha összejön egy kis bírság is Forrás: MTI/Nemes János

A katonákból, rendőrökből és a félkatonai Jobb Szektor fegyvereseiből álló csoport bírságolni akart: egyikük, egy magát szakértőnek valló rendőr

ránézésre megállapította, hogy Schocher részeg,

és azzal fenyegette a tudósítót, hogy ezért akár egy hétre is lecsukathatja.

Ököljog

A férfi hiába tiltakozott, mondván, hogy csak ásványvizet ivott: kérte, hogy mérjék meg véralkoholszintjét, erre az intézkedő rendőr az öklét mutatta neki.

- írta az esetről Facebook-oldalán beszámoló Stefan Schocher.

Pörög a csemészpiac

Az eset nem számít egyedinek. Az ukrán határon jól szervezett cigarettacsempész-hálózat működik, a helyi rendőrök és vámosok mellett

magyar határőrök is részt vehetnek a csempészésben

Munkács polgármestere, Lengyel Zoltán szerint.

A Jobboldali Szektor egyik fegyverese, a Munkácson kirobbant lövöldözés után Forrás: MTI/AP/-------------------

Elképzelhető, hogy a hétvégi lövöldözés mögött is a feketepiaci villongások álltak: szombaton a Jobb Szektor emberei csaptak össze Munkácson egy ukrán parlamenti képviselő testőrségével. A tűzharcban hárman meghaltak és tizenegyen megsebesültek.

Kerékpáros a kommandósok munkácsi ellenőrző pontja mellett Forrás: MTI/Nemes János

A félkatonai alakulat tagjai ezek után a környékbeli hegyekbe menekültek a rendőrség különleges alakulatai elől, hat fegyveres azonban még így Munkács környékén bújkálhat.

A lövöldözés után az ukrán miniszterelnök lépett: Arszenyij Petrovics Jacenyuk a helyi határőrszolgálat teljes vezetőségét menesztette, s nem kizárt, hogy a korrupciós ügyek miatt váltották le Kárpátalja kormányzóját, Vaszil Hubalt is.

A NAV nem nézi

Mint az Origo megtudta, magyar oldalon

a NAV nem vizsgálódik az ukrán korrupciós ügyekkel kapcsolatban

pedig a nagybani, kamionos cigarettacsempészéshez a schengeni határ mindkét oldalán szükség lehet lefizetett hatósági alkalmazottakra.