Egymillióan konzultáltak a kormánnyal

bevándorlásellenes kampány, plakát, nemzeti konzultáció
"Magyarországra kell kultúra"
Vágólapra másolva!
Több mint egymillióan konzultátak a kormánnyal bevándorlásról. A válaszolók többsége mind európai, mind hazai szinten a szigorúbb szabályokat akart. A szocialisták szerint azonban a konzultáció csak feltüzelte a szélsőségekeset.
Vágólapra másolva!

- mondta Kovács Zoltán. A kormányszóvivő szerint az emberek hasonlóan gondolkodtak a 12 kérdésről, és

az összegzés szerint - a nagyszabású ellenkampány ellenére - elhanyagolható az elutasító válaszok aránya.

A kormány szerint az ellenkampány ellenére is sokan egyetértettek a céljaikkal Fotó: Polyák Attila - Origo

A konzultációs kérdőívet visszaküldők egyértelműen foglaltak állást amellett, hogy mind európai, mind magyar szinten szigorúbb szabályozásra van szükség, arra, hogy ennek a modernkori népvándorlásnak, iletve az illegális határátlépésnek gátat kell vetni - mondta a kormányszóvivő.

MSZP: csak feltüzelték a szélsőségeseket

Az MSZP közlemnye szerint azonban a nemzeti konzultáció megbukott,

az emberek mindössze 12,5 százaléka válaszolt a kiküldött kérdőívekre.

Az ellenzéki párt úgy látja, hogy a kormány konzultációjának értékelhető eredménye nincs, súlyos következményei azonban vannak. A konzultáció kézzelfogható eredménye például, hogy a kormány által feltüzelt szélsőségesek ma már naponta követnek el fizikai és verbális agressziót.

A kormány feladata az lenne, hogy a magyar lakosság biztonságát garantálja, ugyanakkor a háborús övezetekből menekülők emberi jogait is biztosítsa.

Ehhez azonban a kormánynak nem kampányolnia, hanem kormányoznia kellene.

Épül a kerítés a magyar-szerb határon Mórahalom közelében Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

- Ha a kormány a megoldásban és nem a káoszban lenne érdekelt, akkor kerítésépítés helyett Európai Uniós forrásokat hívott volna le a határvédelem megerősítésére, vagy menekültügyi hivatalok növekvő feladatainak támogatására - írják közleményükben, ami szerint a határok mentén már kialakíthattak volna olyan táborokat, amelyekben a migránsok emberi körülmények között várhatnák meg az eljárásuk végét, ugyanakkor a lakosság nyugalmát sem zavarnák.