Az Országgyűlés is beleállt a budapesti olimpiába

parlament sportolók
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés elfogadta a kormánypártok határozatát, így a parlament támogatja az ötkarikás játékok budapesti megrendezésének megpályázását. A zárószavazásra több olimpikont, köztük olimpiai bajnokot is meghívtak.
Vágólapra másolva!

151 igen és 33 nem szavazattal 4 tartózkodás mellett az Országgyűlés elfogadta Rogán Antal, Bánki Erik és Harrach Péter javaslatát, amely szerint a parlament támogatja a XXXIII. Olimpiai Játékok és a XVII. Paralimpiai Játékok 2024-es budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándékot. 11 képviselő nem szavazott.

Igennel szavaztak – a tartózkodó fideszes Bencsik Jánoson kívül – a kormánypárti képviselők és a Jobbik, valamint a független Fodor Gábor és Kész Zoltán. A nem gombot nyomta meg 22 szocialista – az MSZP-s Kunhalmi Ágnes tartózkodott –, az LMP-frakció, valamint nemmel szavaztak a DK-hoz tartozó függetlenek, az Együtt egyik politikusa és a PM-hez tartozó független képviselő is.

Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász is ott volt a Parlamentben Fotó: Polyák Attila - Origo

A zárószavazáson ott volt a parlamentben Tarlós István főpolgármester, Borkai Zsolt MOB-elnök és több olimpiai bajnok is, köztük a rangidős olimpikon, Kárpáti György is.

A páholyokból figyelték a szavazást Fotó: Polyák Attila - Origo

Kárpáti György bízik a NOB-ban

mondta az Origónak Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója.

Szerinte Budapest azért is pályázik eséllyel a rendezésre, mert

Magyarország még nem adott otthont olimpiának, holott a nemzetek pontversenyében a nyolcadik helyen áll,

és ezt tudják a NOB-ban is. Az ötkarikás játékok anyagi vonzatát illetően Kárpáti György nem aggódik, őt meggyőzte a több mint ezer oldalas hatástanulmány.

Kárpáti György szerint Budapest esélyes pályázó lehet Forrás: MTI/Illyés Tibor

A most 80 éves, minden idők legfiatalabb vízilabdázó olimpiai bajnoka úgy véli, hogy a NOB azon törekvése, hogy a kisebb várások is rendezhessenek olimpiát, szintén Budapest mellett szól.

Agenda 2020

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly decemberben fogadta el az Agenda 2020 programot, amely révén a jövőben a jelenleginél olcsóbban, gazdaságosabban lehet nyári és téli olimpiát rendezni. Azzal a céllal hozták létre, hogy utat nyissanak a Budapest méretű városok olimpiarendezésének.

A MOB és a főváros is támogatja

A MOB közgyűlése júniusban szavazta meg, hogy Budapest megpályázza a 2024-es olimpia megrendezését, majd a Fővárosi Közgyűlés is úgy döntött, hogy támogatja a kezdeményezést.

Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM kuratóriumi elnöke, Borkai Zsolt MOB-elnök, Tarlos István főpolgármester, Kövér László házelnök és Fürjes Balázs kormánybiztos Fotó: Polyák Attila - Origo

A múlt heti parlamenti vitán a Fidesz, a KDNP és a Jobbik támogatta a kormánypárti javaslatot, míg az MSZP – korábbi nyilatkozataik ellenére – és az LMP nem. A vitáról bővebben itt olvashat.

Nőttek Budapest esélyei

A megvalósíthatósági tanulmány készítésében is részt vevő Bienerth Gusztáv szerint Budapest esélyei jelentősen nőttek az utóbbi években. A tanulmány szerint az egyik legfontosabb cél, hogy az olimpia miatt épülő létesítmények a játékok után is gazdaságilag fenntarthatók legyenek.

Havi két sörbe kerülne fejenként

Az olimpiarendezés költsége összesen nettó 774 milliárd forintra becsülhető. A PwC megvalósíthatósági tanulmánya szerint ez

11 év alatt egy emberre lebontva alig több mint évi 7 ezer forintot jelent átlagosan, vagyis 595 forintot havonta.

Ez viszont nem több, mint két dobozos sör a közeli szupermarketben.

A magyar főváros az egyetlen olyan város, amelynek megítélték a rendezés jogát, de soha nem rendezhetett olimpiai játékokat.