Kilenc vámos került előzetesbe cigarettacsempészés miatt

Vágólapra másolva!
Kilenc pénzügyőr került előzetesbe azok közül, akiket azzal gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy részt vettek az ukrán határnál a cigarettacsempészésben. Nyolc kollégájuk házi őrizetben van. 
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a főügyészség 25 helyszínen tartott házkutatást.

Hivatali visszaélés

Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivő-helyettese szombati közleményében azt írta, hogy a folytatólagosan, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt indított ügyben közreműködő kilenc pénzügyőr előzetes letartóztatását augusztus 31-ig rendelte el a bíróság.

Nyolc pénzügyőr házi őrizetbe került, szintén augusztus végéig. A bíróság emellett két civil előzetesét is elrendelte, egyik társukat pedig házi őrizetbe helyezte.

Hátráltatnák a nyomozást

A bírósági szerint azért volt szükség kényszerintézkedésre, mert a vámosok befolyásolnák a tanúkat, vagy más módon nehezítené meg a nyomozást.

A záhonyi pénzügyőrök azzal segítették a cigarettacsempészeket, hogy szándékosan nem vették észre a Magyarországra hozott cigarettaszállítmányokat.

A pézügyőröket a TEK fogta el, ezt a videót késztették az akcióról:

Az ukrán-magyar határon virágzó cigarettacsempészettel azután kezdett komolyan foglalkozni az Orbán-kormány, hogy az Origo arról írt, hogy magyar határőrök is érintettek lehetnek az illegális kereskedelemben.

Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere akkor azt mondta, „100 százalék, hogy a magyar határőrök is érintettek a csempészetben”, mivel az ő részvételük nélkül nem tudnának átjutni a határon a kamionok.