Szlovénia ideiglenes határellenőrzést vezet be a magyar határon

Röszke, 2015. szeptember 16. Rendőr járőrözik napfelkeltekor az ideiglenes biztonsági határzár mellett a magyar-szerb határon, Röszke térségében 2015. szeptember 16-án. Az előző napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Szlovénia a menekültválság miatt ideiglenes határellenőrzést vezet be a Magyarországgal közös határán - jelentette be Miro Cerar szlovén miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Miro Cerar azt mondta, hogy az útlevél-ellenőrzés visszaállítására az emberek mozgásának hatékonyabb ellenőrzése érdekében volt szükség. Kijelentette, a kormány számos lehetséges forgatókönyvre felkészült, és ellenőrzése alatt tartja a helyzetet. A kormányfő arról is beszámolt a magyar határ közelében fekvő Lendván tartott sajtótájékoztatóján, hogy az intézkedésről értesítették az Európai Bizottságot.

Rendőr járőrözik napfelkeltekor az ideiglenes biztonsági határzár mellett a magyar-szerb határon, Röszke térségében Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A szlovén miniszterelnök hangsúlyozta, országa a horvát határon tiszteletben fogja tartani a schengeni szabályokat, és a menekültek érkezésekor a szlovén, illetve az uniós joggal összhangban fognak eljárni.

Az Ausztriával, Olaszországgal és Horvátországgal is határos Szlovénia, amely része a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek, menekültáradatra számít a magyar-szerb határ lezárása miatt.

Kerülniük kell a menekülteknek

Az úgynevezett "nyugat-balkáni útvonalat" választó menekültek többsége korábban a szerb-magyar határt átlépve utazott tovább Észak- és Nyugat-Európa felé. A szigorított magyar határvédelem miatt azonban változóban van a menekültek útvonala, Szerbia felől egyre többen Horvátországon és Szlovénián keresztül próbálnak továbbutazni.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szerdán arra figyelmeztette Szlovéniát és Horvátországot, hogy a menekültválság kezelésekor is kötelességük betartani az uniós szabályokat.

Menekült a röszkei átkelőnél Fotó: Polyák Attila - Origo

Az osztrák kancellár csütörtökön Szlovéniába látogat, hogy a migrációs válságról tárgyaljon a szlovén miniszterelnökkel. Werner Faymann Horvátországba is elutazik csütörtökön, ahol Zoran Milanovic horvát kormányfővel folytat megbeszélést.

Ausztria az előző napon bejelentette, hogy kedd éjféltől ideiglenesen bevezeti a határellenőrzést több határszakaszon. A bécsi kormány közlése szerint az ellenőrzések elsősorban Ausztriának a Magyarországgal, Olaszországgal, Szlovéniával és Szlovákiával közös határát érintik.