Tüntettek a bevándorlókért

tüntetés nyugati kossuth tér
Vágólapra másolva!
A migrációval összefüggő törvényjavaslatok ellen, illetve a bevándorlók mellett demonstráltak a Migration Aid csoport szervezésében szerda este a fővárosban.
Vágólapra másolva!

A demonstráció a Nyugati térről indult, majd a tüntetők az Országgyűlés épülete elé vonultak, ahol a tömeg megtöltötte a Kossuth Lajos tér közepét. Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid aktivistája a téren elmondott beszédében

felszólította a magyar kormányt a menekültkrízissel kapcsolatos "félelemgerjesztő látszatintézkedések" beszüntetésére.

Uniós zászlót lobogtattak és transzparensekkel tüntettek Fotó: Marton Szilvia - Origo

Kollektívan bűnösök

A Magyarországra érkező menedékkérők segítésére alakult közösségi kezdeményezés aktivistája emlékeztetett arra, hogy tíz hét alatt mintegy 70 ezer embernek tudtak segítséget nyújtani, ami annak a 100-150 aktivistának és a több ezer adományozónak köszönhető, akik támogatták munkájukat. A továbbiakban arra is felszólította a kormányt, hogy fejezze be egyes embercsoportok démonizálását, mert "nincsenek illegális emberek", kollektívan bűnös csoportok.

Követelte továbbá, hogy a kormány vállaljon aktív szerepet az Európai Unió integrációs politikájában.

Tömény embertelenség

A migrációt kriminalizáló, az Országgyűlés elfogadására váró törvényjavaslatokról azt mondta: "44 oldal tömény embertelenség". Példaként említette, hogy a javaslat felhatalmazza a rendőrséget a belépésre bárki otthonába, ha feltételezi róla, hogy menekültet rejteget.

"A menekültet nem rejtegetem, hanem a vendégem"

- fogalmazott az aktivista. Végül meghívta az országgyűlési képviselőket a tranzitzónákba, illetve a zárt határőrizeti táborokba egy látogatásra, illetve kilátásba helyezte, hogy csütörtökön újabb demonstrációt tartanak a Parlament előtt.

Nem az én nevemben

A demonstráció végén a résztvevők virágokat helyeztek el az Országgyűlés épülete elé a menekülők tiszteletére.

A tüntetők a "Not in my name", vagyis "Nem az én nevemben" feliratú táblákat emeltek magasba,

utalva arra, hogy nem értenek egyet a tervezett törvénycsomagban szereplő intézkedésekkel. Sokan európai uniós zászlót lobogtattak.