Akasztófa miatt magyarázkodik a DK

Gréczy Zsolt Foglalkozás mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ riporter SZEMÉLY szóvivő TÁRGY újságíró
Gréczy Zsolt DK-szóvivő szerint semmi közük a kivégzéssel fenyegető oldalhoz, aminek adminisztrátorát, már tavaly kizárták a pártból
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor és kormányának felakasztására buzdított egy Facebook-csoport, ami a Demokratikus Koalíció nevét viseli. A pártszóvivő szerint csak visszaélnek a párt nevével, az oldalt pedig egy olyan szélsőséges szerkeszti, akit már rég kizártak köreikből.
Vágólapra másolva!

A nyíregyházi DK nevét viseli webcímében egy Facebook-csoport, ami a napokban Orbán Viktor és kormányának megölésére buzdított:

Halálos fenyegetés

„A Diktátorokat a világon a nép haragja ölte meg!"

Akasztófával, kivégzéssel fenyeget a Facebook-oldal szerkesztője Forrás: Origo

üzen csupa nagybetűvel az oldal szerkesztője, aki a fejlécben A Nicolae Ceausescu román diktátor sorsára emlékeztet, a „Magyar Népbíróság" ítéleteként pedig egy akasztófát mutat.

Niedermüller tiltakozik

A zárt csoport tagjai között szerepelt Niedermüller Péter DK-s politikus is, aki az atv-nek nyilatkozva elmondta: az oldal és a poszt egyetlen szavával sem ért egyet, és a szerkesztő illegálisan használja a felületet.

Már rég kizártuk

Szavait megerősítette az Origónak Gréczy Zsolt, a DK szóvivője is: az oldalt egy olyan férfi szerkeszti, akit már tavaly májusban, jogerősen kizártunk a pártból, éppen radikális nézetei miatt.

Gréczy Zsolt DK-szóvivő szerint semmi közük a kivégzéssel fenyegető oldalhoz, aminek adminisztrátorát, már tavaly kizárták a pártból Forrás: MTI/Máthé Zoltán

„Azóta is visszaél nevünkkel,

"és ez másokkal is megtörténhetett" - állította Gréczy. Hozzátette, szeretnék megszüntetni a megtévesztő című oldalt, ennek érdekében már tettek is lépéseket.

Ez így nem igaz

A DK ugyanakkor lépett az Átlátszó ügyében is, mivel szerintük a hírportál megtévesztő címmel jelentett meg cikket a történtekről. A párt helyreigazítást kér a „"DK-s gyűlöletcsoport buzdít Orbán kivégzésére a Facebookon" című cikk miatt, mondván,

semmi közük a szélsőséges kijelentésekhez.

Most sérteget

Kerestük a Fidesz sajtóosztályát is a fenyegető tartalmú Facebook-felhívással kapcsolatban, egyelőre nem válaszoltak levelünkre. Az oldal adminisztrátora időközben megváltoztatta a címoldalt, most "a magyar történelem legaljasabb bűnözője" címmel illeti Orbán Viktort.

Nemzetbizonsági kockázat?

Orbán Viktor közéleti szereplő, ebből adódóan egy magánszemélynél többet kell tűrnie a sértő kijelentések, támadások esetében, és az ezért kiszabható polgári peres pénzbüntetések is alacsonyabbak, mintha egy magánszemély becsületébe gázolnának - mondta az Origónak Kovács Anna Mária ügyvéd.

A kivégzésre buzdító tartalom azonban ebben az esetben nemzetbiztonsági kockázatnak is számít,

hiszen a miniszterelnököt célozza meg. Ilyen esetben a Terrorelhárítási Központ is vizsgálhatja a fenyegetés komolyságát.

Komolyan vehetik

Kovács Anna Mária szerint az üzenetet súlyosabb esetben akár emberölésre irányuló előkészületnek tekinthetik a hatóságok, ebbe az is beletartozik, ha valaki gyilkosságra buzdít. A büntetési tétel ilyenkor 1-5 év szabadságvesztés lehet.

Megkérdeztük Magyar György ügyvédet is, aki szerint Orbán Viktor egy ilyen esetben becsületsértés vagy személyi jogainak megsértése miatt is pert indíthana - kérdés, hogy az ügyben eljáró bíróság szerint megvalósult-e a bűncselekmény.