Göncz Árpádra emlékeztek a Kossuth téren

Göncz Árpád, megemlékezés
Göncz Árpádra emlékeznek a Kossuth téren 2015.10.07.
Vágólapra másolva!
Több ezren voltak a kedden elhunyt Göncz Árpád tiszteletére szervezett megemlékezésen. A résztvevők virágokat helyeztek el a Parlament lépcsőjén és beírhatták a gondolataikat egy emlékkönyvbe, amit az esemény szervezői a néhai köztársasági elnök családjának fognak eljuttatni.
Vágólapra másolva!

Több ezren emlékeztek meg a kedden elhunyt Göncz Árpádról szerda este a Kossuth téren. A legtöbben a Parlament főbejárata előtt gyülekeztek, a rendezvényen főként az idősebb korosztály vett részt.

Virágokat helyeztek el a Parlament előtt és mécseseket gyújtottak Forrás: M. Schmidt János - Origo

Tudósítónk szerint sokan - eleget téve a szervezők felhívásának - virággal a kezükben érkeztek, amelyet sorban az Országház lépcsőjére helyeztek. A lépcső jobb oldalán kiraktak egy emlékkönyvet is, amelybe bármelyik résztvevő beírhatta a gondolatait. A könyvet a szervezők Göncz Árpád családjának fogják adni.

Emlékezni jöttek

Tudósítónk találkozott fekete ruhás ápolókkal is, akik azt mondták, hogy most nem tüntetni, hanem emlékezni jöttek.

- mondta az egyikük.

Göncz Árpádra emlékeztek Forrás: M. Schmidt János - Origo

A virággal sorban állók között volt a Demokrata Ellenállás vezéralakja, akit csak Tuareg néven ismernek. Ők voltak azok, akik hónapokig sátoroztak a Parlament előtt.

Tuareg szerint Göncz Árpád igazi demokrata volt.

- mondta. A tömegben tudósítónk látta Kuncze Gábort is.

- mondta egy idősebb hölgy a munkatársunknak.

Igazi demokraták

Egy sárga kabátos hölgy aláírásokat gyűjtött a tömegben. Mint kiderült, az Amnesty Internationalt képviselte, és egy a határkerítés lebontását szorgalmazó petíciót vitt körbe.

Azt mondta, azért itt gyűjti itt az aláírásokat, mert tudta, hogy

Munkatársunk látott egy maroknyi emberből álló csoportot is, akik kartonpapírból kivágott táblákat tartottak a kezükben, amelyre azt írták, hogy "Köztársaságot!". Amikor megkérdezte tudósítónk, hogy ők tüntetni jöttek-e, azt válaszolták, hogy nem, csak megemlékezni.

- mondták. Ők még 8 óra körül is a téren voltak.

Pártjelvényeket nem akartak

A szervezők mikrofonban arra kérték az embereket, hogy csak a tálcákon gyújtsák meg a gyertyáikat, hogy ne csöpögjön ki, illetve türelmet kértek a sorbanálloktól.

Gulyás Balázs főszervező a rendezvény végén azt mondta, hogy ez a kezdeményezés civil keretek között jött létre, mert szerették volna, hogy mindenki megemlékezhessen Göncz Árpádról.

- mondta a szervező.

A Facebbokon szerda este hét órára meghirdetett esemény résztvevői azt írták, hogy a rendezvényen nem lesznek beszédek, csak virágokat helyeznek el, és arra kérték a pártokat, hogy hagyják otthon a zászlóikat.