Orbán: Dublin halott, Schengen él

Orbán Viktor; GRUEVSZKI, Nikola
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Nikola Gruevszki macedón kormányfőt Budapesten
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió alapszerződésének átgondolását szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint egy hatékony Európához alapkérdéseket kell újragondolni. A kormányfő Nikola Gruevszki macedón miniszterelnökkel találkozott pénteken. 
Vágólapra másolva!

Magyarország a leghatározottabban fellép a mostani európai bevándorláspolitika megváltoztatása érdekében, mert a migráció ellenőrizetlen és szabályozatlan formája emberéleteket követel a kontinensen, és

közvetlen veszélynek teszi Európa polgárait

– mondta Orbán Viktor kormányfő pénteken Budapesten, miután megbeszélést folytatott Nikola Gruevszki macedón miniszterelnökkel.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Nikola Gruevszki macedón kormányfőt Budapesten Forrás: MTI/Soós Lajos

Támogatás

A közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt is megerősítette: Magyarország támogatja, hogy Macedóniát felvegyék az Európai Unióba és a NATO-ba. Magyarország stratégiailag abban érdekelt, hogy a közte és Görögország között lévő balkáni terület minden országa tagja legyen az EU-nak és a NATO-nak – közölte a miniszterelnök, úgy fogalmazva, hogy ma egy „űr tátong” Magyarország és Görögország között.

Orbán Viktor elmondta, nem beszéltek semmilyen határrendészeti kérdésről a találkozón. Az uniós tagállamoknak és tagjelölteknek rendeznie kell azzal a képességgel, hogy megvédjék a határaikat. Azok számára,

akik schengeni tagok, azok számára ez kötelesség,

míg a jelöltek számára ez egy lehetőség. Akik úgy döntenek, hogy a saját határukat megvédik, azokat támogatja Magyarország – mondta Orbán.

Lehetőség

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Dublin halott, Schengen él. A dublini szerződést az unió országai egyszerűen figyelmen kívül hagyják, míg az utóbbira mindenki törekszik. Ha Schengen meghal, akkor az unió területén belül falak jönnek létre – tette hozzá. Az unión belüli szabad mozgás fenntartásához meg kell védeni a külső határokat. Magyarország megvédte, és megvédi a külső határait a támadások ellenére – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint az uniós alapszerződés módosítása egy lehetőség Forrás: MTI/Soós Lajos

Az uniós alapszerződés megváltoztatásáról Orbán azt mondta, hogy azt a britek kezdték el feszegetni. Ez egy lehetőség, mivel

az unió csak követő válaszokat tud tenni a főbb problémákra

– tette hozzá. Jól látható, hogy az unió csak akkor lép előre, ha valami bajra ad reakciót – mondta a miniszterelnök. Ennek az oka, hogy az a szerződési forma, ami most van érvényben, azt hat országra találták ki, míg most 28 tagállam van.

Nehéz idők

Intenzívebb együttműködésre van szükség a nyugat-balkáni régió országai és az Európai Unió között a migrációs válság ügyében - mondta Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök. A macedón kormányfő azt mondta: Macedónia mindent megtesz, hogy minimalizálja a jelenlegi helyzetben rejlő veszélyt, és ebben számít Magyarország tapasztalataira is, hiszen

az ország jelentős tapasztalatra tett szert az elmúlt időben.

Magyarország segítsége elsősorban információcserét jelent - tette hozzá.

Nikola Gruevszki emlékeztetett: azzal, hogy Macedónia szelektíven engedi be a migránsokat, változni fog a migrációs összkép a régióban. Mint mondta, Macedónia kétmilliós ország, nem engedheti meg magának, hogy naponta tízezer migráns lépjen be az országba, akik felborítják az állam működését. Nehéz idők várnak Macedóniára, ezért számít Magyarország segítségére - közölte.