Vágólapra másolva!
Országszerte megemlékezéseket tartanak csütörtökön, a trianoni békeszerződés aláírásához kötődő nemzeti összetartozás napján. A központi rendezvények a nemzeti lobogó felvonásával kezdődnek Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a fővárosi Magyarság Házában, Kövér László házelnök Hatvanban mond beszédet.
Vágólapra másolva!

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala által szervezett központi események keretében csütörtökön 9 órakor Benkő Tibor vezérkari főnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth Lajos téren. A Magyarság Házában 10 órakor kezdődő megemlékezésen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter mond beszédet. Délután fél 5-től hagyományőrző előadásokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket a szervezők a Halászbástyánál.

Forgalomkorlátozások

A rendezvények miatt a Kossuth tér és a Budai vár környékén forgalomkorlátozásokra kell készülni. Csütörtökön 0 órától 11 óráig a Budai Várban, a Fortuna utcában és az Országház utcában, a Kard utca és a Szentháromság tér között, illetve a Hunyadi János út sorompó utáni részén tilos lesz a parkolás. Emellett ugyancsak parkolási tilalom lesz érvényben csütörtökön 0 órától 10 óráig az V. kerületben a Szalay utca Kossuth tér és Honvéd utca közti szakaszán, valamint az Alkotmány utca teljes hosszában mindkét oldalon. Megállási tilalom lesz továbbá a Báthory utcában a Kossuth tér és a Szalay utca között, a Honvéd utcában a Szalay utca és a Szabadság tér között, a Kozma utcában és a Vértanúk terén, valamint a Vécsey utca teljes hosszában. Emellett csütörtök délelőtt 9 és 10 között a 2-es villamos rövidebb útvonalon, a Kossuth térig közlekedik. A központi programokról bővebb információ található a www.nrh.kormany.hu oldalon.

Korábbi felvétel Forrás: MTI/Soós Lajos

Kövér László Hatvanban

Este 7 órától megemlékezést tart a fővárosban a Magyar Írószövetség, a résztvevőket Szentmártoni János költő, a szervezet elnöke köszönti, emlékbeszédet mond Hóvári János történész, az Eötvös Collegium Baráti Körének alelnöke. Lezsák Sándor költő, az Országgyűlés alelnöke, a kuratórium elnöke pedig átadja a Teleki Pál-emlékérmeket.

Hatvanban délután 4 órától Elveszett kézszorítás... címmel tartanak városi megemlékezést, amelyen beszédet mond Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Horváth Richárd (Fidesz-KDNP) polgármester.

Veszprémben délután 6 órától a Fidesz veszprémi szervezetének megemlékezésén Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke mond beszédet.

Megemlékezések országszerte

Országszerte több más helyen is tartanak megemlékezést, ezeken politikusok, történészek szólalnak fel a trianoni békeszerződés aláírásának 95. évfordulóján. Programok lesznek Miskolcon, Hódmezővásárhelyen Szombathelyen, Nyíregyházán, Szolnokon, Békéscsabán, Balassagyarmaton, Kaposváron, Berettyóújfalun, Agyagosszergényben, Szekszárdon, Komáromban, Keszthelyen és Pécsett is.

A nemzeti összetartozás napja

A trianoni békeszerződés kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a szerződést. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.