Varázspálcával kell keresni a vizet Budapesten

Hőség Nyár Kút Hőség Nyár Kút Ivóvizes kút a Széll Kálmán téren
Ivóvizes kút a Széll Kálmán téren
Vágólapra másolva!
Délutánra fortyogó betonkatlanná válik Budapest, turisták, menekültek és nyugdíjasok kóvályognak a felforrósodott utcákon. Víz van, csak meg kell találni - ehhez viszont nem kapunk túl sok segítséget.
Vágólapra másolva!

"Volt, hogy összeestem. Na, akkor kitámogattak az árnyékba" - vallja be vigyorogva József, az útmunkás, amikor a kánikuláról kérdezzük.

Nyelni kell

A huszonéves férfi a fonódó villamos Bécsi úti szakaszát építi a legnagyobb hőségben. Mára hozzászokott a meleghez, de azért ehhez kell a víz is:

az útmunkás óránként másfél liternyit iszik,

és tízperces szüneteket tart munka közben. Az innivalót a munkáltató biztosítja.

Elrejtett forrás

Az egy hete tartó forróságban nem is lehet megmaradni vízutánpótlás nélkül, ezt viszont nem olyan könnyű beszerezni.

Van csap a nap alatt. Ivóvizes kút a Széll Kálmán téren Fotó: Polyak Attila - Origo

Az Origo kis fővárosi túrát tartott, hogy felkutassa az ingyen elérhető forrásokat. Megfordultunk az építkezés dúlta Széll Kálmán téren,

ahol egyetlen szerény csapot találtunk

a Várfok utcába vezető lépcsőknél - ezt az építkezés során nyitották meg, információs nyilak, táblák viszont a hőség ellenére sem vezetnek hozzá.

Mint a cukrot

A nagy melegnek csak a helyi boltosok örülnek:

mondja egy eladó, bár kesernyésen hozzáteszi: ez sem pótolja azt a napi 200 ezres bevételkiesést, amit a térre vezető zebrák lezárása okozott náluk.

Zacskós enyhülés

A Deák téren valamivel jobb a helyzet: itt a Fővárosi Vízművek munkatársai osztanak zacskós, hűtött vizet. Óránként kétezer liter is elfogy, a hőségriadó eddigi öt napja alatt több mint 21 ezer litert osztottak szét a helyszínen.

Rohamosan fogy a zacskós víz a Deák téri standnál Fotó: Polyak Attila - Origo

A hűvös zacskókat pillanatok alatt elkapkodják az elcsigázott turisták, akik egyébként alig találnak kutat vagy vízforráshoz vezető információs táblát a fővárosban, többségük a Deák téri standba is véletlenül fut bele.

Szó nélkül segítenek

Elmondható, hogy a tájékoztatás hiánya általános. Bár a Vízművek és a MÁV vállvetve oszt vizet a fejpályaudvarokon, erre

egyetlen felirat sem figyelmezteti a járókelőket.

Mindenki csak egy palackkal kap, de legalább osztanak vizet a Keletiben Fotó: Polyak Attila - Origo

A Keleti pályaudvar előtt támolygó diákmunkások is elképednek, amikor tőlünk tudják meg, hogy bent vízhez juthatnak.

Egynek egy jut

Persze csak fejenként egy palackhoz, legalábbis a MÁV-nál: a Mészáros Lőrinc ásványvizét osztó vasúttársaság szűkösen méri az adagokat.

Menekült kislányok a Keleti pályaudvaron. Puszit küldtek a fotósunknak Fotó: Polyak Attila - Origo

A Vízművek ehhez képest bőkezű, jól felpakolják a pályaudvaron várakozó menekültek műtrágyás zsákjait.

Jelenleg háromszáz migráns, közöttük sok gyermek szorong az aluljáró árkádjai alatt.

Felmentő sereg: migránsok visznek vizet társaiknak a Keleti pályaudvar aluljárójába Fotó: Polyak Attila - Origo

Létfontosságú, hogy folyamatosan vízhez jussanak, az aluljáróban ugyanis csak egy gyéren csordogáló ivókút található, ami nem elég mindannyiuknak.

Szórólapos szenvedők

A hőséget talán a szórólapozó diákmunkások szenvedik meg a legjobban: öt-hat órát is el kell tölteniük egy helyben, szerencsések, ha pár méteres körzetben árnyékot találnak.

mert ide szól az engedélyem” - panaszkodik egy alig tizenhat éves lány, aki a Blahán posztol, és vastag napkrémréteggel védi magát a leégés ellen.

Slagból is ihatnánk

Budapest zöldterületein és játszóterein egyébként összesen 106 darab ivókút van, ezekre pedig a hőségriadó alatt kiemelten figyelnek.

Lányok hűsölnek a WestEnd bejárata melletti párakapu permetében Fotó: Polyak Attila - Origo

Nem mindenki tudja, hogy az öntözésre használt víz ivóvíz minőségű, ezért a Főkert munkatársait meg is lehet kérni, hogy nyissák meg a csapokat.

ezért kérésre akár még ezeket is megnyitják” - mondta el az Origónak Erdélyi Krisztina kommunikációs vezető. A parkok szökőkútjaiban ugyanakkor továbbra sem szabad hűsölni, felfrissülni.

Hűvös elegancia

Sok irodában van már légkondicionálás, a munkahelyek többségén azonban továbbra is melegben dolgoznak az alkalmazottak. Nincs ez másként a fővárosi minisztériumokban sem.

Idén a Külügyminisztérium már enyhített az egyébként szigorú szabályzaton,

a dolgozók két hónapon át élvezhetik a lezserebb öltözködést,

ami nőknél könnyedebb nyári ruhát jelent, harisnya nélkül, a férfiak pedig rövid ujjú ingben dolgozhatnak, és nem kell nyakkendőt hordaniuk.

A nyakkendő viselete nem kötelező hőségriadó esetén Forrás: AFP/Evan Vucci

Engedélyezik a nyáriasabb viseletet a Nemzetgazdasági Minisztériumban és a Miniszterelnökségen is, persze a dolgozóknak meg kell felelniük a munkahely hivatali jellegének.

Ki menti meg a mentőket?

Nem viselhetnek viszont rövidnadrágot a mentők, bár régebben többször felvetődött ennek az ötlete - mesélte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál szerint

a munkatársaknak azért kell a legnagyobb kánikulában is hosszúnadrágban dolgozniuk,

mert az jobban védi őket munka közben, és láthatósági csíkok is vannak rajta. Szerencsére a legtöbb új mentőkocsiban van klíma, így vonulás közben már javult a helyzet.

Riasztó hőség

A kánikula miatt az átlagosnál többször riasztják a mentőket is: a múlt héten a szokásos 500-600 fővárosi eset helyett 800 riasztásuk volt, bár a pénteki vihar miatt ez a hétvégére alábbhagyott.

A hőség ellenére is előírás a hosszúnadrág az Országos Mentőszolgálat munkatársainál Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Hétfő óta ismét több a hőség miatti riasztás, de a számok egyelőre még nem érték el az egy héttel ezelőttit - mondta Győrfi Pál.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hőségriasztása péntekig tart, a hétvégén viszont enyhülés következhet.