Szén-monoxid miatt kellett kiüríteni a pesterzsébeti jégcsarnokot

pesterzsébeti jégcsarnok szén-monoxid-mérgezés
Mentők, tűzoltók és rendőrök a pesterzsébeti jégcsarnoknál, miután magas szén-monoxid-koncentráció miatt az épületet ki kellett üríteni 2015. január 3-án. Öt embernél enyhe szén-monoxid-mérgezést állapítottak meg.
Vágólapra másolva!
Mérgező gáz miatt kellett kiüríteni a Pesterzsébeti Jégcsarnokot. Túl nagy volt a szénmonoxid-koncentráció. A hatóságok szerint hat embernél okozott enyhe mérgezést a gáz, de ennek ellentmondó információk szerint több tucat gyereket bent tartanak éjszakára a Heim Pál kórházban. A hűtőkonténerben volt a hiba, amíg azt kijavítják nem nyitnak ki. A rendőrség nyomoz.
Vágólapra másolva!

Magas szén-monoxid-koncentráció miatt kellett kiüríteni a Pesterzsébeti Jégcsarnokot szombat délután. Hat embernél enyhe szén-monoxid-mérgezést állapítottak meg, de senkit nem kellett kórházba vinni – közölte a fővárosi katasztrófavédelem, amelynek munkatársai 18 embert vizsgáltak meg a helyszínen.

A 20. kerületi sportlétesítményben a szén-monoxid-érzékelő jelezte a problémát, az épületet pedig elkezdték kiüríteni. A fővárosi tűzoltók magas szén-monoxid-koncentrációt mértek a csarnokban, amelyet átszellőztetnek. Azt hatósági eljárás keretében vizsgálják, hogy mi okozhatta a hibát.

Mentők, tűzoltók és rendőrök a pesterzsébeti jégcsarnoknál Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Palotás István, az ESMTK Pesterzsébeti Jégcsarnok létesítmény-koordinátora szerint a rendellenességet a hűtőkonténer technikai hibája okozta. Az eset idején éppen közönségkorcsolyázás volt. A jégcsarnok a hiba kijavításáig zárva tart.

Több tucat gyerek kórházban

Egy olvasónk azt írta, hogy a széndioxid-mérgezés idején U14-es jégkorongmérkőzés volt a pályán, és a résztvevő összes, körülbelül 40 gyereket bent tartják a Heim Pál kórházban, ahol az edzők és a játékvezetők is oxigént kaptak.

Tűzoltók a jégcsarnoknál Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Felhívtuk a kórház toxikológiai osztályát, ahol nem kívántak semmit nyilatkozni, bár a telefonban úgy tűnt, nagy a gyerekzsivaj a háttérben. Palotás István, a jégcsarnok létesítmény-koordinátora pedig azt mondta az Origónak, hogy valóban volt meccs a pályán, de a szénmonoxidjelző a közönségkorcsolyázáskor jelezett, és arról nem tud, hogy vittek-e és hova, gyerekeket kórházba.

Magas CO-szint már a meccs alatt is

A Jégkorongblog.hu ugyanakkor úgy tudja, hiába mutatott rendkívül magas értékeket a jégcsarnok szén-monoxid mérője már a meccs alatt is, nem ürítették ki az épületet, és több mint 30-an kerültek kórházba. A lapnak nyilatkozott Preisinger Gábor, a Kanadai-Magyar Hokiklub (KMH) vezetőségi tagja, aki szerint a meccs alatt is folyamatosan magas volt a gázkoncentráció, sőt át is lépte a kiürítési értéket, emiatt folyamatosan szellőztették az épületet. A pályára lépő gyerekek fejfájásra panaszkodtak, amikor pedig elvitték őket a Heim Pál kórházba, mindet bent tartották, sőt többük - köztük felnőttek is - oxigénmaszkban fekszik a kórházban. Azt is mondta, hogy a KMH feljelentést tesz.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával indított eljárást az ügy miatt.