Elhunyt Hankiss Elemér

Hankiss Elemér Személy Közéleti személyiség foglalkozása tudományos szakember Fotó kulcsszó képkivágás laza arckép portré Általános kulcsszó díjátadás Budapest, 2006. november 23.
Hankiss Elemér szociológus azon az ünnepségen, ahol utólagosan átvette a dí
Budapest, 2006. november 23. Hankiss Elemér szociológus azon az ünnepségen, ahol utólagosan átvette a díszpolgári címet Demszky Gábor főpolgármestertől a Főpolgármesteri Hivatalban. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Rövid, súlyos betegség után, 86 éves korában szombat délután elhunyt Hankiss Elemér szociológus, irodalomtörténész, a Magyar Televízió korábbi elnöke. 
Vágólapra másolva!

Hankiss Elemér 1928-ban született Debrecenben, egyetemi tanulmányait Eötvös-kollégistaként az ELTE angol-francia szakán végezte 1950-ben. Az 1956-os forradalom után hűtlenség és államellenes összeesküvés vádjával tíz hónapot töltött vizsgálati fogságban, végül bizonyítékok hiányában felmentették.

Hankiss Elemér 86 éves volt Forrás: MTI/Soós Lajos

Több egyetemen is tanított

Hankiss Elemér az 1960-as években dolgozott az Európa Kiadónál, majd a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének főmunkatársa volt. 1975-től csaknem húsz éven át az MTA Szociológiai Kutatóintézetének értékszociológiai és módszertani osztályát irányította, 1996 és 1998 között pedig az intézet igazgatója volt. Tanított a pesti, a szegedi és a Közép-európai Egyetemen, és vendégprofesszor volt több külföldi egyetemen.

Hankiss Elemér mindig az élet értelmére kereste a választ Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hankiss Elemér 1990 és 1993 között a Magyar Televízió elnökeként aktívan részt vett a magyar közéletben.

Az élet értelmére kereste a választ

A HVG-nek tavaly augusztusban adott interjújában Hankiss Elemér azt mondta, hogy pályáját strukturalista irodalomelemzőként kezdte, majd a szociológia területén dolgozott. Onnan a politológiába keveredett bele, az elmúlt tizenöt évben pedig már a filozófiai antropológia érdekelte igazán. Olyan kérdésekre kereste a választ, hogy: Mi a helye az embernek a világmindenségben? Hogyan küzdhet meg az idővel, az elmúlással? Van-e, s ha van, mi az emberi élet célja, értelme?

Az interjúban a rendszerváltás után kormányzó politikai vezetők döntéseit is véleményezte. Mint mondta: „Magyarországon is – bár globálisan mi nem sokat számítunk – már-már elfogadhatatlan a helyzet. Sokat panaszkodunk, és van is rá okunk, mert a magyar társadalom vezérei az elmúlt huszonöt évben rengeteg rossz döntést hoztak, és az országot inkább rombolták, mint építették. De ami a jólétet illeti, még így is a világ első 15-20 százalékában vagyunk.”

A szenvedés rossz

Hankiss Elemér az Arckép című portréműsorban arról beszélt, hogy folyamatos kéztetést érez arra, hogy kitöltse az életét. Mint fogalmazott, állandóan próbált valamit csinálni. Olyat, aminek van eredménye, hatása a külvilágra. Mint fogalmazott a világot a "kevesebb szenvedés" irányába szeretné elfordítani.

Több elismerést is kapott

Hankiss Elemér munkásságáért több elismerést is kapott: 1987-ben "Az év könyve-jutalom" díjat kapta, 1994-ben az objektív tájékoztatás érdekében kifejtett példamutató tevékenységük elismeréseként Gombár Csabával, a Magyar Rádió korábbi elnökével együtt átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést, 2006-ban Budapest díszpolgára lett és Széchenyi-díjat kapott. 2007-ben a Prima Primissima Díj egyik kitüntetettje volt, 2008-ban Hazám-, 2012-ben Bibó-díjjal ismerték el.

A bizonytalanság világa

A világ radikálisan megváltozott az elmúlt 20-25 évben – ezt többször is hangsúlyozta előadásaiban Hankiss Elemér. Mint mondta átléptünk a bizonytalanság korszakába, ahol másként kell az életet élnünk. Hogy hogyan viselkedjünk ebben a megváltozott környezetben (?) - egyebek mellett erre a kérdésre is kereste a választ ebben az előadásban.

Itthon vagyunk-e a világban?

Hankiss Elemér Az emberi kaland című könyvében egyebek mellett arra kereste a választ, hogy itthon vagyunk-e a világban. Művében visszatérű motívumként többször szerepel a vicc sajátos értelmezése. Egyhelyütt így fogalmaz: „A logikai viccek az irracionális és az abszurd birodalmába lopnak be minket egy szempillantásra. A politikai viccek az anarchia szabad, de veszélyes világába kalandoznak át. A szexuális viccek az ösztönvilág gyönyörteli, de veszélyes erőit szabadítják fel egy-egy villanásnyi időre. A cinikus, szkeptikus és szentségtörő viccek pedig a méltóság és az igazság, a társadalmi érdekek és intézmények lerombolásával kísérleteznek.”