Migráns szervezet: Orbán nyilatkozata méltatlan

2015.01.12. 14:58

Megalapozatlannak, felelős állami vezetőhöz méltatlannak tartja Orbán Viktor a bevándorlókkal kapcsolatos állásfoglalását a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület. 

A szervezet közleményében többek között azt írta: "az orbáni bevándorlásellenes retorika a magyar nemzet arcul csapása, mert elődeinkről és kortársainkról, közel egymillió emberről, aki az elmúlt fél évszázadban hosszabb-rövidebb időre külföldre vándorolt a jobb élet reményében azt állítja, rosszat tettek."

Az egyesület úgy véli, nem vall politikusi bölcsességre a múlt heti párizsi terrorcselekmények áldozataira emlékezés napján bevándorlásellenes szólamokat hangoztatni. Álláspontjuk szerint nem a bevándorlást kell megállítani, hanem a tudatlanságot, a tömeges elszegényedést, az etnikai alapú kirekesztést, ami sok bevándorló vagy bevándorló családból származó fiatalt érint.

Orbán Viktor (jobbra) is részt vett Párizsban a terrortámadás áldozataira emlékező menetenForrás: AFP/Philippe Wojazer

A szervezet abban ért egyet a kormányfővel, hogy a bevándorlásról és az azzal összefüggő kulturális kérdésekről az eddigieknél sokkal nyíltabban és őszintébben kell beszélni.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Párizsban beszélt arról, hogy a gazdasági bevándorlás rossz, azt meg kell állítani, a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani. Azt is mondta, "nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani".