Szijjártó: 20 milliárdnál kevesebb lehet a katonai akció

Szijjártó Péter
Budapest, 2015. január 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút ad a Magyar Távirati Irodának dolgozószobájában 2015. január 29-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
 Magyarország már részese az Iszlám Állammal kapcsolatos konfliktusnak, mert a nyugati értékközösséghez tartozik, ami ellen a terrorszervezet támadást intézett - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Beszélt arról is, hogy a misszió költsége 20 milliárd forint alatt lehet egy évre. 
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter elmondta, hogy március második felében lesz a helyszíni szemle, majd április közepén kerülhet a parlament elé a magyar szerepvállalás kérdése. Ha az Országgyűlés ezt támogatja, május második felében érkezhetnek Irakba a magyar katonák - ismertette a miniszter.

20 milliárd forint

Ebben a felszerelések költsége is benne van, de elképzelhető, hogy ehhez az Egyesült Államok segítséget nyújt, és akkor alacsonyabb lesz az összeg - mondta a miniszter.

Az Egyesült Államok segítséget adhat a költségekben Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Orbán Viktor kormányfő a nagyköveteknek tartott eligazításon 30 milliárd forintos összegről beszélt. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

Kötelezettség a szerepvállalás

Szijjártó Péter megerősítette: Magyarország a nyugati értékközösség része, és ebből kötelezettségei is fakadnak, amiknek meg kell felelnie.

Emlékezetett arra, hogy a felkérés az Egyesült Államoktól érkezett, hogy Magyarország is vegye ki a részét az Iszlám Állam elleni harcokból. A tervek szerint 100 katonát küldenének Észak-Irakba őrzés-védelmi feladatok ellátására, további 50 pedig Magyarországon állna készenlétben.

Korábbi cikkünket a témában ide kattintva olvashatja el.