Kétszáz közmunkás lepte el az MTVA-t

MTVA székház
Budapest, 2014. december 19. Az M2 Televízió logója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai, Kunigunda utcai székháza és gyártóbázisa előtt. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Vágólapra másolva!
Március elsejétől újabb 200 közmunkást alkalmaz az MTVA, a munkások kizárólag az archiválás területén dolgoznak a Kunigunda utcai székházban – közölte a cég.
Vágólapra másolva!

Az archiválást eddig is közmunkások végezték. Mindannyian az analóg hordozókat dolgozzák fel, amelyek audio-vizuális-, hang- és képtartalmakat őriztek eddig az utókor számára.

A cég közleménye szerint március elején azoknak a mikrofilmeknek a megmentése kezdődött, amelyekre korábban, az immáron 100 éves újságokat és cikkeket archiválták. Ennek a technológiának a nagyszámú digitalizálása csak most vált elérhetővé.

A közmunkások a Kunigunda utcai székházban fognak dolgozni Forrás: MTI/Zih Zsolt

Letapogatással kezdik

A munkafolyamat a letapogatással kezdődik, amellyel elérik, hogy az analóg anyagot digitális formátumba hozzák. Ez a formátum jellemzően PDF fájl. Az eljárás során a matuzsálem anyagokat úgynevezett OCR-rel is ellátják. Ez egy karakter felismerő rendszer, amelynek segítségével keresni lehet az öreg, archivált anyagokban.

Bővül a fotóarchívum is

Emellett folyamatosan bővül a Fotóarchívum digitális állománya is. Az itt működő rendszer, a Fotóbank olyan almárium lesz, ahol a leírt könnyedséggel lehet majd keresni és a képekhez ráadásul pontos leírást is kapunk. Jelen pillanatban közel 2 millió kép található a rendszerben, ami folyamatosan bővül.