Orbán nem ígért könnyű győzelmet

Tapolca választókörzet Fidesz-KDNP jelöltje, Fenyvesi Zoltán és Orbán Viktor beszél az egybegyűlt szimpatizánsokhoz Tapolcán 2015 április 9-én Tapolca választókörzet Fidesz-KDNP jelöltje, Fenyvesi Zoltán és Orbán Viktor beszél az egybegyűlt szimpatizánsok
Tapolca választókörzet Fidesz-KDNP jelöltje, Fenyvesi Zoltán és Orbán Viktor beszél az egybegyűlt szimpatizánsokhoz Tapolcán 2015 április 9-én
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor Mátyás királyt és az összes mesebeli álruhás herceget megszégyenítő módon bujkált Tapolcán, majd végül megjelent, hogy a vasárnapi választás kormánypárti jelöltje mellett kampányoljon. Azt mondta, "nem lesz könnyű ez a vasárnap, de álltunk mi már itt sokkal nehezebb helyzetben."
Vágólapra másolva!

Órákig mindenki csak találgatta Tapolcán csütörtökön, mikor érkezik a városba Orbán Viktor, hogy a vasárnapi időközi választás előtt még felrázza a Fidesz-szimpatizánsokat, mozgósítsa a bizonytalan szavazókat. A Fidesznél előzőleg semmit sem mondtak arról, hol és mikor fog felbukkanni a miniszterelnök. Korábban járt már Ajkán, ahol egy spontán gyűlést tartott.

Fidesz-szimpatizánsok és tüntetők várnak Orbán Viktor érkezésére Tapolcán Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tapolcán amúgy több a választási plakát, mint erdőben a fa. Több párt aktivistái is szórólapoztak a vasárnapi választás miatt. A Munkáspárt és az Összefogás párt aktivistái bevallották, hogy nem helyiek, azt sem tudják, mi merre van a városban.

Röviden Tapolcán is

Végül megérte a kitartó várakozás, mert 16.37-kor befutott Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjével, Fenyvesi Zoltánnal együtt. "Viktor! Viktor!" – skandálta a tapsoló kemény mag, míg az ellentüntetők a "mocskos Fidesz" rigmust kiabálták.

Fenyvesi Zoltán és Orbán Viktor beszél az egybegyűlt szimpatizánsokhoz Fotó: Szabó Gábor - Origo

Orbán Viktor szerint egy sajátos rendezvényen vagyunk, ahol nem dolga a szónoknak, hogy a közönségről szóljon. Vannak, akik azért jöttek, hogy lássák, hogyan lehetne támogatni a Fidesz-KDNP-t, de vannak, akik el akarják rontani a jó napunkat.

Azt mondta, "azért jöttünk össze, hogy együttérzésünkről, támogatásunkról biztosítsuk Fenyvesi Zoltán barátunkat". (Közben az ellentüntetők: "tolvaj kormány, tolvaj kormány!"). "Fenyvesinek magas lécet kell átugornia, amit Lasztovica Jenő emelt ilyen magasra." Ezért az emlékére egy 10 másodperces csendes főhajtást tartottak.

Nem lesz könnyű

"Sokat gondolkodtunk azon, ki legyen a jelölt" - folytatta Orbán Viktor. "Sok emberre lehetne jó lelkiismerettel rábízni ezt a munkát, de mi mégis Fenyvesi mellett döntöttünk. Sokan mondják – és nem ok nélkül –, hogy nem lesz könnyű ez a vasárnap, de álltunk mi már itt sokkal nehezebb helyzetben."

Nem lesz könnyű vasárnap győzelmet aratni - ismerte el a kormányfő Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Jól emlékszem, amikor a 2002-es választást elvesztettük. Akkor is összefogtunk, félelmet megvető bátorsággal dolgoztunk, és 2010-ben kétharmaddal hazavágtuk őket" – utalt az ellenzékre. "Ezzel kapott esélyt Magyarország arra, hogy megindulhassunk azon az úton, ami méltó hozzánk."

Orbán Fenyvesiről elmondta: olyan embert kerestek, aki nem ijed meg a saját árnyékától. "A józan ész többet ér, mint a düh és az indulat" – tette hozzá, az ellentüntetőkre utalva. "Mert mi tudjuk, hogy vasárnap után hétfő következik, amikor dolgozni kell."

A miniszterelnök szerint a mostani választás nem politikai kérdés Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Csak egyetlen dolgot szeretnék még a szívükre helyezni: ez a mostani választás nem politikai kérdés" - mondta Orbán. "Nix ugribugri, a kormány végigcsinálja a hátralévő három évet. Vasárnap nyerni fogunk, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!"

Hamar vége lett

A kemény mag "hajrá, Zoli, hajrá, Zoli!" skandálással válaszolt a miniszterelnök búcsúzó mondatára.

Fenyvesi szerint a választás tétje, mennyi EU-s forrás érkezik a térségbe Fotó: Szabó Gábor - Origo

Fenyvesi Zoltán csak néhány szót szólt: "az elmúlt néhány napban óriási munkát végeztünk, mind a hatvan települést végigjártuk. Nem mindegy, a 12 ezer milliárd forintos EU-s fejlesztési pénzből mennyi jut a térségnek, ez a tétje a választásnak" – mondta, aztán hirtelen eltűntek Orbán Viktorral a színpadról.
Ennyi volt? – dördült föl a mellettem álló, korábban lelkesen tapsoló, középkorú férfi. "Ne b...atok ki velem, b..meg!" – mondta, legyintett, aztán ő is elment.

Zártkörű rendezvény

A bizonytalanság óráiban sokan voltak, akik a város bezárt kórházához, mások a Malom-tó étterméhez várták a miniszterelnököt - később nekik lett igazuk. Az étterem ajtajára "zártkörű rendezvény" feliratot tettek ki. A tó partján néhány százan gyülekeztek, amikor kihoztak egy pódiumot, ez is utalt arra, hogy Orbán Viktor valóban ide jöhet.

Zártkörű rendezvényre várva Fotó: Szabó Gábor - Origo

Álcázott TEK-esek?

Volt olyan pillanat a feszült várakozás közben, amikor már a tapolcai tóban úszkáló halakhoz fordultunk, hátha ők tudnak valamit. Némelyik akkora volt, hogy felvetődött bennünk: álcázott TEK-esek lehetnek. Mindenesetre nem sikerült őket szóra bírnunk. A tömeg főként középkorúakból és idősekből állt.

Volt, aki azért várta Orbánt, hogy dicsérje, de ellentüntetők is megjelentek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Vissza-visszatérő téma volt a bezárt kórház ügye. Mindenki egyetértett abban, hogy újból meg kell nyitni az intézményt. "Mennyivel egyszerűbb lenne itt begipszelni egy eltörött kezet, mint Ajkán" - mondta egy idős úr. "Akit Ajkára visznek, azt az ellátás után kiteszik a kórház elé, mehet Isten hírével haza úgy, ahogy tud."

Egy másik férfi arról beszélt, a Kádár-korszakban sokkal becsületesebb volt minden. Ezzel együtt ő a Jobbik jelöltjére fog szavazni.

Orbán Viktor megfordult csütörtökön a sümegi várban is Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az M1 mindent tud

Csak az MTVA nemzeti hírcsatornája tudta pontosan, hol járt a miniszterelnök. Nekik sikerült élőben kapcsolniuk egy sümegi helyszínt, ahol Orbán Viktor spontán nyilatkozott is. A kormányfő megdicsérte Ajkát, sikertörténetnek nevezte a várost, anélkül hogy kiejtette volna a szocialista polgármester nevét. Orbán Viktor jó néhány százmillió forintos támogatást ígért Sümegnek. Többször megemlítette a sümegi vár teljes rekonstrukcióját is.

Majális hangulat

Ekkor azonban Tapolcán még nyoma sem volt a kormányfőnek. A Tó borozóban jóval a miniszterelnök érkezése előtt elfogyott a pogácsa, és egyre nagyobb volt az elégedetlenség. Néhányan hazaszállingóztak, az ellentüntetők esztrádműsorral szórakoztatták az egybegyűlteket. Nehéz volt eldönteni, hogy Orbán-beszédet vagy kabarétréfát játszanak-e le. Utóbb kiderült, hogy egy Orbán-paródiát.

Fidesz-szimpatizánsok és tüntetők is várták Orbán Viktort Tapolcán Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Birkák vagyunk mindannyian, hagyjuk magunkat becsapni" – mondta egy türelmetlenül toporgó idős hölgy. "A miniszterelnök késésére tetszik gondolni?" – kérdeztem. "Nem, hanem hogy mindig minden politikus becsap minket." "Akkor miért jöttek el?" – megint én. "Hát azért, mert a rendezvény zártkörű, eljöttünk, hátha megnézhetjük Orbán Viktort." "És rá szavaznak?" "Nem, dehogy." "Hát kire?" "Azt nem mondjuk meg."

Az ilyen párbeszédektől eltekintve igazi majális hangulat volt a tó partján: aki tehette, fröccsözött, többen pedig azt hangoztatták, hogy ki kéne nyitni a lángosos bódét.

Szigligeten is járt Orbán

Az MTI azt írta, a miniszterelnök Tapolca előtt Szigligeten folytatott beszélgetést a Balatoni Szövetség tagjaival. Orbán Viktor az M1 csatornán élőben sugárzott nyilatkozatában felhívta a figyelmet, hogy az érintett térségben vasárnap időközi választás lesz.

Körbejárta a választókörzetet a miniszterelnök Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mint mondta, ez a terület valamilyen szálon kötődik a Balatonhoz, illetve a balatoni turizmushoz, ezért a megbeszélésen is az ezzel összefüggő témák kerültek szóba, a polgármesterek kérték az építési, tervezési szabályrendszer egyszerűsítését.