Szeptemberben új választás lesz a XIII. kerületben

Tapolca Választás Választás Tapolcai időközi választás
Tapolcai időközi választás
Vágólapra másolva!
Időközi választást tartanak szeptemberben a XIII. kerületben az egyik szocialista képviselő halála miatt – tudta meg az Origo. A voksolás nem befolyásolja a testületen belüli erőviszonyokat, bár óriási meglepetés lenne, ha nem az MSZP győzne Angyalföldön.
Vágólapra másolva!

Időközi önkormányzati választást tartanak szeptember 20-án a XIII. kerületben az egyik képviselő halála miatt. A 10-es számú egyéni körzetben Bodorné Farkas Zsuzsánna, az MSZP politikusa idén nyár elején hunyt el, ezért kell majd az urnákhoz járulni. A választás érdemben nem befolyásolja az erőviszonyokat az angyalföldi képviselő-testületben, mivel a szocialistáknak jelenleg is kétharmados többségük van.

2014-ben ebben a körzetben a szocialisták jelöltje a szavazatok 53,39 százalékával nyert, míg fideszes riválisa csak 28,19 százalékot ért el. Az Együtt-PM-DK-MoMA közös jelöltje 8,49, a Jobbik 5,35, míg az LMP aspiránsa 4,58 százalékot ért el. 2010-ben szintén kiütéssel győztek a szocialisták ebben a körzetben, a szavazatok több mint 50 százalékát söpörték be.

Angyalföldön az időközi választás legnagyobb esélyese az MSZP Fotó: Polyák Attila - Origo

2006-ban örülhetett utoljára a jobboldal

Egyébként a Fidesz-KDNP legutóbb a 2006-os önkormányzati választáson tudott egyéni körzetet nyerni Angyalföldön, de akkor a sikeréhez az is kellett, hogy az SZDSZ nem indult közösen az MSZP-vel. A XIII. kerület az ország egyetlen olyan települése, ahol a jobboldal még egyszer sem tudott egyéni országgyűlési mandátumot szerezni. Mindezek fényében a szeptemberi választáson már az is óriási meglepetés lenne, ha a voksolás végeredménye szoros lenne.

Tapolcán augusztusban szavaznak

Mint arról az Origo is beszámolt, két egyéni önkormányzati választókerületben is szavaznak majd Tapolcán augusztus 30-án. Az időközi választást az országgyűlési képviselőnek választott, jobbikos Rig Lajos és Dobó Zoltán polgármester lemondása miatt tartják majd. Áprilisban és tavaly októberben is a radikális párt győzött.

Tapolcán a jobbikos jelölt győzelme miatt lesz új választás augusztus végén Fotó: Polyák Attila - Origo

Április 12-én Veszprém megye 3-as számú országgyűlési választókerületében, Ajkán, Tapolcán és még 58 településen azért tartottak időközi választást , mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Kizárták az MSZP-ből

Urnazárás után gyorsan érkeztek az eredmények, a Jobbik hamar átvette a vezetést, és megszerezte első egyéni képviselői mandátumát. Orbán Viktor miniszterelnök nem a Fidesz vereségéről, hanem a vörösiszapról beszélt az ajkai tévében, a Facebookon viszont értékelte a kormánypártok újabb fiaskóját: a kapufáról kifelé pattant a labda. A baloldal örült, hogy a Jobbik legyőzte a Fideszt, az MSZP-s Gőgös Zoltán azt mondta, a jövőben mozgalmibb kampányokat vár a pártjától.

Tapolca legutóbb akkor került a hírekbe, amikor megválasztotta főállású alpolgármesternek az MSZP-ből kizárt Lévai Józsefet a jobbikos vezetésű Tapolca város képviselő-testülete. A Fidesz szerint ezzel Jobbik-MSZP-koalíció jött létre.