Lemondott Zombor Gábor

2015.08.27. 10:38

Zombor Gábor személyes és családi okokra hivatkozva kérte a felmentését. A minisztere sajnálja a döntést.

Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára augusztus 31-i hatállyal személyes és családi okokra hivatkozva felmentését kérte  – közölte a minisztérium. 

Zombor Gábor több mint egy év után távozott a minisztériumbólForrás: MTI/Beliczay László

Balog Zoltán sajnálattal vette tudomásul, hogy egy nagy szakmai tudással rendelkező szakember távozik az egészségügy éléről – olvasható a közleményben. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságot ideiglenesen Beneda Attila helyettes államtitkár irányítja. Az emberi erőforrások minisztere hamarosan javaslatot tesz a miniszterelnöknek az egészségügyi államtitkár személyére. 

Az orvosi kamara sajnálja
A Magyar Orvosi Kamara sajnálattal értesült Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár lemondásáról. Értékesnek és előremutatónak tartják azt a folyamatos munkát, amellyel az elmúlt közel másfél év során közösen igyekeztek elérni az egészségügy helyzetének javulását.

Nem lesz életpályamodell

Zombor Gábor távozása mögött az elmúlt hónapok konfliktusai állhatnak. Mint arról az Origo is beszámolt, júliusban kiderült, hogy  az egészségügyben nem lehet életpályamodellt kidolgozni,  mert annak egységes megvalósítása a különböző foglalkoztatási jogviszonyok miatt lehetetlen. 

Tavasszal arról szóltak a hírek, hogy az államtitkár a lemondását fontolgatja, mivel Lázár János hivatalában megtorpedózták a Zombor-csomagot, ami már napokkal a kormányülés előtt elkészült. Zombor Gábor koncepciója ugyanis a hatáskörök miatt csak Lázár Jánosék jóváhagyása után mehetett volna a kabinet elé. 

Tüntetés

A távozásban az egészségügyi dolgozók demonstrációi is közrejátszhattak. Július 1-jén béremelést követelt több ezer egészségügyi dolgozó a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara által szervezett demonstráción a budapesti Kossuth téren. 

A fővárosban demonstráltak az egészségügyi dolgozókForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A demonstráción ismét azt a tizenkét pontot tartalmazó szórólapot osztották ki, amelyen az egészségügyi szakdolgozók a követeléseiket már hónapokkal ezelőtt megfogalmazták a kormánynak. Ezek között egyebek mellett kérték 

  • a szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését,
  • a bértárgyalás azonnali megkezdését,
  • 50 ezer forintos alapilletmény-emelést,
  • cafeteria-rendszer bevezetését,
  • az egészségügyi államtitkárságon belül az ápolásügy képviseletének megerősítését. 

Orbán Gábor is lemondott

Korábban Orbán Gábor hagyta el a kormányt. A Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkárának távozásában szerepet játszhattak a minisztérium és a jegybank közötti feszültségek,  de egy jobb ajánlat is motiválhatta a döntését.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK