Két hét alatt eddig 7-8000 doboz gyógyszert osztottak szét a menekülteknek önkéntesek Budapesten és Röszkén. A gyógyszerellátás vezetője, Dr. Birinyi Péter szerint fertőzések elleni szerekre és antibiotikumokra, valamint kötszerekre van a legnagyobb szükség. 

Felső légúti- és húgyúti fertőzések, NATO-drót okozta sebek, allergia – ezek a betegségek kínozzák leginkább a Magyarországra érkező menekülteket. Ahhoz azonban, hogy kezelni lehessen őket, nemcsak orvosokra, hanem gyógyszerekre is szükség van. Ebben segít a budapesti Mikszáth Gyógyszertár vezetője, aki két hete önkéntes alapon irányítja a tranzitzónák és a röszkei gyűjtőpont gyógyszerellátását.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai kísérnek egy gyengélkedő bevándorlót RöszkénForrás: MTI/Molnár Edvárd

Civilektől nem fogadhatják el

„Sokszor hajnali ötkor indulok, és csak másnap hajnalra érek haza” – mesélte az Origónak Dr. Birinyi Péter, aki két hete vállalta el a feladatot a Katolikus Karitász felkérésére. Addig ugyanis hiányzott egy olyan gyógyszerész, aki segítené az önkéntes orvosok munkáját.

A gyógyszereket nagykereskedések és gyógyszergyárak ajánlják fel, lakosságtól nem fogadhatják el, mert nem felelne meg a minőségi követelményeknek. Aki mégis segíteni akar, az így is megteheti: a gyógyszertár alapítványa várja a pénzadományokat.

A Mikszáth Gyógyszertár alapítványa is várja a felajánlásokatForrás: Mikszáth Gyógyszertár/Facebook

Konténerből, ami kell

A gyógyszereket egy hatalmas konténerben, a Nyugati tranzitzónában tárolják, onnan szállítják a Keleti pályaudvarra és Röszkére is, ahol a menekültek és a rendőrorvosok is kapnak belőle.

„Ők szólnak, mire van szükségük, mi pedig visszük” – mondta a szakember.

Két hét alatt eddig 7-8000 doboz gyógyszert osztottak ki, főleg felső légúti és húgyúti fertőzések kezelésére, de rengeteg antibiotikumra is szükség van. Sok kötszer is kell, mert a NATO-drót rengeteg sebesülést okoz. Eddig allergia elleni szerekre is szükség volt, a hideg idő elteltével azonban leginkább megfázásos esetekre számítanak a terepen dolgozó önkéntes orvosok.

Epilepszia és cukorbetegség

Dr. Birinyi Péter szerint a tranzitzónákban komolyabb betegségekkel is találkoztak már, előfordult epilepszia és cukorbetegség is. Ezeknél az eseteknél azonban már szakorvos kell, ők csak annyit tehetnek, hogy felírják azt a gyógyszert, amit a páciens esetleg eddig szedett.

Azt, hogy mi lesz a közeljövőben, egyelőre senki nem tudja megbecsülni.

„Annyira gyorsan, szinte óráról órára változik a helyzet, hogy úgy fogalmaznék, minden cseppfolyós” – mondta Dr. Birinyi Péter.

Várják a jövő hetet

A terepen dolgozó orvosok és gyógyszerészek is a szeptember 15-ét várják, mert csak akkor derül ki, milyen állapotok lesznek Röszkén, ahol már most is rengetegen várják a hidegben és az esőben, hogy tovább indulhassanak Nyugat-Európa felé.