Az USA sok bevándorlót akar látni Európában, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint ezért kritizálta az amerikai nagykövet tegnap Magyarországot. Colleen Bell amerikai nagykövet tegnap egy előadásában azt mondta, hogy a kormány menekültekkel kapcsolatos kommunikációja idegenellenes üzenetekből áll.

"Tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok szeretne minél több bevándorlót látni Európában, nyilván ezért fogalmazták meg most a véleményüket" - ezt mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azután, hogy Colleen Bell amerikai nagykövet szerdán kritizálta a kormány menekültekkel kapcsolatos kommunikációját.

Az idegenellenes retorika nem segít abban, hogy megoldást találjunk a problémára"

- mondta a diplomata szerdán egy konferencián. Colleen Bell korábban az Origónak adott interjújában is kritizálta a kormány menekültellenes üzeneteit.

Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország nem az USA tagállamaForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Magyarország az egyetlen olyan európai ország, amely meg tudta állítani a határainál a bevándorlók áradatát" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Colleen Bell nemcsak a kormány menekültpolitikáját kritizálta, hanem több más ügyet is elővett. Első problémaként a nagykövet a magyarországi korrupciót említette.

Szerinte a paksi szerződésnek nyilvánosnak kellene lennie.

Bell bírálta a civil szervezetek elleni fellépést is. Szóba hozta az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdését és a sajtószabadság ügyét is. Szerinte mindkét területen visszalépett Magyarország a korábbi időszakhoz képest az utóbbi években.

"Sokszor hallhattuk már a Colleen Bell egyetemi előadásán elmondott amerikai véleményeket, azok semmi újdonságot nem tartalmaztak" - írta Szijjártó Péter az MTI-nek adott nyilatkozatában.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy

Magyarország nem az Egyesült Államok, hanem az Európai Unió tagállama".

"A nagykövet által felvetett kérdéseket az Európai Unióval vitatjuk meg. Sőt, korábban már meg is vitattuk, és le is zártuk őket" - mondta a külügyminiszter.