A migránsok leharmadolták a Jobbikot

2015.11.25. 11:50

Továbbra is magabiztosan vezet a Fidesz-KDNP, miközben csökkent a Jobbik támogatottsága – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből. A kutatásban az is szerepel, hogy a baloldali szimpatizánsok egyharmada még mindig Gyurcsány Ferencet tartja a baloldal vezetőjének. 

Szeptemberhez képest harmadával kevesebben szimpatizálnak a Jobbikkal – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés arra is rámutat, hogy  a magyarok kétharmada elégedetlen a baloldal munkájával. Az MSZP számára különösen rossz ómen, hogy közvetlenül a párt kongresszusa előtt a baloldaliak egyharmada még mindig Gyurcsány Ferencet tartja a baloldal vezetőjének, Tóbiás Józsefet csupán négy százalékuk.

Visszaeső Jobbik

A Jobbikkal ugyan szeptemberben még 17 százalék szimpatizált, októberre viszont öt százalékponttal 12 százalékra csökkent a párt tábora. Novemberre a Jobbik-tábor hibahatáron belül, további egy százalékponttal 11 százalékra csökkent. Mindez azt jelenti, hogy szeptemberhez képest harmadával kevesebben szimpatizálnak a Jobbikkal, ami nyilvánvaló csökkenést jelent.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke nem örülhet a legújabb számoknakForrás: MTI/Kovács Attila

Az év vége felé közeledve elmondható, hogy Vona Gábor néppártosodási stratégiája nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az ősz nyertese továbbra is a Fidesz-KDNP.  Tábora szeptemberre 34 százalékra erősödött vissza az előző hónapokhoz képest, és novemberben is kitartott a visszaszerzett szinten – olvasható a Nézőpont Intézet kutatásában. 

A baloldal továbbra sem tudott erősödni. A szocialisták változatlanul 7, a DK 5, az Együtt 1 százalékpontos veszteséggel 1, a PM ugyancsak 1, míg az LMP továbbra is 4 százalékon áll. Az egyéb párttámogatók aránya 2 százalék.

Sokkal vezet a Fidesz

A rejtőzködők és nem szavazók összességében az októberi 32 százalék után ezúttal a teljes népesség 35 százalékát teszik ki. Mindez rámutat arra, hogy  az ellenzéki pártoktól elfordulók egyre nagyobb arányban erősítik a rejtőzködők táborát.

A várható választási eredményhez legközelebbi adatok (potenciális szavazók) alapján a pártok támogatottsága a következő: a Fidesz-KDNP 48, a Jobbik 22, MSZP 9, a DK 7, az Együtt 2, a PM 1, az LMP 6, az egyéb pártok potenciális tábora pedig 5 százalékos.

A potenciális táborok arányát az befolyásolta, hogy bár a Jobbik szimpatizánsi tábora fogyatkozik, a párt támogatói és a kormánypártiak egyaránt aktívabbak, mint az egyre kevésbé aktív baloldali szimpatizánsok. 

Sokan bíznak a baloldalon Gyurcsányban

A közvélemény meglehetősen kritikus a baloldali ellenzék megítélésében, a magyarok kétharmada elégedetlen a baloldali pártok munkájával. Míg az MSZP szimpatizánsok inkább elégedettebbek (52 százalék), addig a DK támogatóinak háromnegyede elégedetlen a baloldal teljesítményével. 

Gyurcsányt sokan továbbra is a baloldal vezetőjének tartjákFotó: Szabó Gábor - Origo

Az MSZP számára különösen rossz ómen, hogy közvetlenül a párt kongresszusa előtt a teljes népesség 18 százaléka, míg a baloldali szimpatizánsok egyharmada még mindig Gyurcsány Ferencet tartja a baloldal vezetőjének.

Tóbiás Józsefet csupán a teljes népesség 5, míg a baloldali szimpatizánsok 4 százaléka tartja a baloldal vezetőjének. A baloldal munkájával és az MSZP elnökével szembeni elégedetlenség azt mutatja, hogy a választók – pártkötődéstől függetlenül – érdemi megújulást várnak a baloldaltól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK