Halkonzervet kapott karácsonyra? Mosolyogjon!

karácsony ajándék stressz
Pretty woman opening Christmas presents
Vágólapra másolva!
Szorongás, megfelelési kényszer és az idegesítő rokonok: évről évre időzített bombaként ketyeghet a karácsony, pedig csak rajtunk múlik, hogy az örömről szóljon. Ne azt nézzük, milyen ajándékot kaptunk, hanem az ajándékozó jó szándékát, és felejtsük el a hamis ideálokat - tanácsolja a pszichológus.
Vágólapra másolva!

Eljött ez a pillanat is: az ajándékok utáni több hetes rohangálás, idegtépő stressz, vagy éppen teljes kilátástalanság érzése után végre körbeállhatjuk a feldíszített karácsonyfát.

Köszönöm, nagyi

Ilyenkor kerül elő a nagyi kötötte, kizárólag az ünnep alkalmából felvett hópelyhes pulcsi,

és az ember csak drukkolhat, hogy idén nem a hozzá passzoló sapkát kapja meg – hiszen a dezodornak és a műszálas, "hármat vihet hétszázért" zoknicsomagnak is őszintébben tudnánk örülni.

Elvárások és félelmek helyett csak örüljünk annak, hogy együtt vagyunk Forrás: Cultura Creative/Cultura/Christoffer Askman

A kínos meglepetést jó eséllyel nem kerüljük el, emléke tovább megmarad, mint a kellemesé. Erről meséltek az Origo megkérdezett újságírói, az pedig az ünnepi nyomást mutatja, hogy

senki nem merte névvel vállalni saját horrorsztoriját.

Majd belehízom

"A barátnőm tavaly fürdősót ajándékozott nekem, pedig tudhatná, hogy nincs kádam, csak zuhanyzóm. Próbáltam nem kimutatni, hogy mellélőtt" - mesélte Ági. Gábor rendszeresen L-es pólókat kap a nővérétől, pedig a mérete mindig is M-es volt. "Nem baj,

- mondta vigyorogva. István pedig bevallotta, hogy a volt barátnőjétől többek között egy

tonhalkonzervet kapott karácsonyra, szépen becsomagolva.

Vajon idén is sapka, tusfürdő lesz bennük? Forrás: PhotoAlto/Jérôme Gorin / Altopress/Jérôme Gorin

"Az indoklás az volt, hogy hát úgyis szeretem a halat. Nem bírtam visszatartani a vihogást, mire megsértődött. A végén én vigasztalhattam a lányt" - idézte fel kollégánk a helyzetet.

Fontos ez egyáltalán?

Kérdés, hogy lényeges-e egyáltalán, mit kapunk – és hogyan kezelhetjük a karácsonnyal járó konfliktushelyzeteket, saját csalódottságunkat és mások indulatait egyaránt. Az Origo Szendi Gábor pszichológus segítségével próbál utat mutatni az ünnepi káoszban.

Az első és talán legfontosabb tanács:

nem a tárgy számít, hanem az ajándékozás gesztusa.

Ha valaki őszintén akar örömet szerezni nekünk, nem számít, mennyire kreatívan teszi. Azt is felesleges jeleznünk, hogy nem erre vagy arra számítottunk –

az ajándékozó joga eldönteni, hogy mit szán nekünk.

Ha formális meglepetésről, például egy bögréről van szó, amilyet egy munkatárs adhat, akkor ezért nem kell több jelentőséget tulajdonítani neki. Ha pedig szeretteink ajándékát kritizáljuk, az olyan, mintha személy szerint őket utasítanánk vissza.

Ne az ajándékokért szeressük a karácsonyt, akkor nem tűnik tragédiának az elhibázott meglepetés sem Forrás: iStockphoto

Ha mégis ragaszkodunk a hasznos dolgokhoz – például mert mi is csak ilyent adunk –, akkor viszont ne szégyelljük előre és konkrétan jelezni, mire van szükségünk.

Ajándékozásnál törekedjünk egyensúlyra.

A túl nagy értékkülönbség csak a szülő-gyerek viszonylatában számít normálisnak, egyébként viszont rossz vért szül, alá-fölérendelt viszonyt teremt a felek között, figyelmeztet a pszichológus.

Ünnepi őrület

Az ünnep együtt jár a stresszel: az ajándékok beszerzése, a vendégeknek és önmagunknak való megfelelési vágy

szó szerint az idegösszeroppanás szélére sodorhat.

Tomboló tömeg, egymást taposó emberek: a vásárlási pánik a karácsonyszindróma jellegzetes tünete Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A szorongással járó lelki-fizikai tünetek (gyomorgörcs, kialvatlanság, depresszió, szívinfarktus kockázata) annyira jellegzetesek, hogy a karácsonyszindróma tünetei közé sorolják őket.

- mondja Szendi Gábor. A feszültséget mindig hamis, magunkra erőltetett vágyak és ideálok generálják.

Nem kell mindenáron a tökéletes összhatásra törekedni Forrás: Image Source/Image Source/Bjarte Rettedal/Bjarte Rettedal

Nem a tökéletes karácsonyi vacsora és feldíszített fa, a külsőségekre fordított idő és pénz a fontos, hanem az együttlét maga.

Nem kell az őszinteség

Azt is el kell fogadnunk, hogy az évtizedes családi konfliktusokat nem ez két-három nap fogja megoldani. Felesleges megjátszanunk a feltétlen szeretetet, de nem muszáj mindenáron szókimondónak, őszintének lennünk – ha más mód nincs, tanuljunk meg együtt élni a helyzettel, legalább pár napig.

Ha minderre odafigyelünk, talán idén elkerülhetőek lesznek az ajándékozás utáni sértett pillantások, fanyar mosolyok, és a kötelező halászlé utáni kötelező ordítozás is.

Ha visszavinnénk

Ha valamiből kettőt is kapunk, a feleslegessé vált ajándékot az ünnep után visszavihetjük a boltba. Hogy vissza is veszik-e, már az eladók jóindulatán múlik, hiszen

hibátlanul működő árut nem kötelesek elfogadni.

A hibás termék visszavételének lehetőségeiről pedig a fogyasztóvédelem tájékoztat.

A webshopok viszont akkor is visszafizetik a teljes vételárat, ha a termékkel nincs gond, de a vevő az átvétel után két héten belül eláll a vásárlástól.

Visszavinnünk már nekünk kell a haszontalanná vált webes terméket Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Frank Rumpenhorst

Ilyen esetben a fuvarlevéllel igazolhatjuk magunkat, a webes üzletnek pedig egy hónapon belül át kell utalnia nekünk a pénzt - az áru visszajuttatásáról azonban már nekünk kell gondoskodnunk.