Tarlós csak a beosztottjai felének okozott örömöt

Rendkívüli közgyűlés - Tarlós István sajtótájékoztató
Rendkívüli közgyűlés - Tarlós István sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Csaknem 400 ember, a Főpolgármesteri Hivatal majd minden második dolgozója kimaradt idén az év végi jutalomosztásból. Tavaly még mindenki kapott pluszpénzt, idén csak alig több mint a dolgozók felének jutott. A Városháza tanácsadói között is szétosztottak 20 milliót, viszont Tarlós István főpolgármester és helyettesei nem kaptak semmit.
Vágólapra másolva!

A tavalyinál jóval kevesebb pénzt osztottak szét idén az éves bérmegtakarításból a Főpolgármesteri Hivatal dolgozói között - derült ki az Origo kérésére küldött hivatalos adatokból. Az egy nagyobb minisztérium létszámának megfelelő apparátussal dolgozó Városháza most 868 embert foglalkoztat, közülük 482 alkalmazott kapott jutalmat a decemberi fizetése mellé.

Összesen 225 millión osztoztak

A megjutalmazott 482 ember, vagyis

az apparátus 55 százaléka összesen 225,6 millió forinton osztozott

- közölte az Origóval Sárádi Kálmánné, Budapest főjegyzője. Ez azt jelenti, hogy fejenként és átlagosan bruttó 468 ezer forint pluszpénz jutott.

Az éves bérkeret-megtakarítást decemberben mindig szétosztják a dolgozók között. A törvény szerint ezt a pénzt más célra, például beruházásokra vagy valamelyik önkormányzati cég adósságának törlesztésére amúgy sem fordíthatnák.

Idén megfordult az elmúlt években tapasztalt trend. Eddig a városházi apparátus létszáma évről évre csökkent, a hivatalnokok pedig egyre több jutalmat vettek fel: 2012-ben fejenként bruttó 309 ezer forintot kaptak, addig tavaly már 479 ezer forintot. Most a létszám nőtt, az összeg pedig csökkent.

Jutott pénz a tanácsadóknak is

Nemcsak a városházi hivatalnokok, de a városvezetés munkáját segítő tanácsadók többsége is kapott jutalmat év végén.

Az önkormányzat 38 (fő)tanácsadója közül 28-an kaptak a decemberi fizetésükkel együtt év végi jutalmat.

Összesen 20,15 millió forintot osztottak szét közöttük.

Budapest főjegyzőjének tájékoztatása a hivatali jutalomosztásról Forrás: Origo

Ez ugyan valamivel több, mint a tavalyi összeg, ám az akkor még csak 34 (fő)tanácsadóból csak 24-en kaptak pluszpénzt. Vagyis míg tavaly átlagosan bruttó 773 ezer forint jutott fejenként, addig idén a jutalmazottaknak be kellett érniük fejenként 719 ezer forinttal.

Évi 300 millióba kerül a tanács

Azt ugyan nem tudni, az elmúlt egy évben milyen területen bíztak meg négy új (fő)tanácsadót, ám a tavalyi névsorról korábban az Origo számolt be. Akkor derült ki például, hogy

havi bruttó 800 ezer forintért ad tanácsokat a főváros vezetésének Dorner Lajos, a civil Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke.

Ahogy az is, hogy havi 500 ezer forinttal szerepel a tanácsadói bértáblán Derce Tamás volt újpesti polgármester fia.

A főpolgármester és helyettesei munkáját idén év végén már 38 (fő)tanácsadó segítette Forrás: Bielik István - Origo

Régi szereplő a listán Schmidt Gábor, aki hosszú ideig a Népszabadság városházi tudósítója volt, majd 2010-ben "Baloldali Korrupciós Vállalat - BKV" címmel írt könyvet a BKV-botrányról. Nem sokkal később a Városházán kapott állást, havi 750 ezer forintos fizetéssel. Havi bruttó egymilliós bért kap továbbá tanácsadóként a Városháza kommunikációs igazgatója, Szűcs Somlyó Mária.

Tarlós István főpolgármester - jobbján a kommunikációs igazgató, Szűcs Somlyó Mária Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Origo számolt be arról is, hogy a Tarlós István és helyettesei munkáját segítő, évi 278 millió forintba kerülő tanácsadói gárda tagja havi bruttó 850 ezer forintos fizetéssel az a korábbi ügyész, aki a Hagyó-ügyben elérte a volt MSZP-s főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását. Szabadvári Péterné egyik nap távozott az ügyészség kötelékéből, másnap pedig Tarlós már munkát adott neki.

Tarlóséknak idén sem jutott

Egyáltalán nem kapott viszont jutalmat idén év végén sem Tarlós István főpolgármester, sem a helyettesei, de még a főjegyző sem.

Tarlós István a főpolgármesterré választása, 2010 óta egyszer sem vett fel jutalmat.

Igaz, 2013 elejétől a fizetését jelentősen, csaknem 1,5 millió forintra emelték, és nyugdíjat is kap.

Tarlós helyetteseinek fizetése ennél kevesebb, és nemcsak idén nem kaptak jutalmat, de tavaly és 2013-ban sem. Egy évvel korábban még bruttó 1,5-1,5 millió forintot vihettek haza, bár volt, aki az összeget jótékony célra fordította. A helyettesek 2011-ben még 2-3 milliós jutalmat kaptak fejenként.